DİKA`DAN ANKARA`DA CAZİBE MERKEZLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Kalkınma Bakanlığı aracılığıyla hükümetin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri için geliştirdiği yeni yatırım hamlesi kapsamındaki ?Cazibe Merkezleri Programı? hakkında Dicle Kalkınma Ajansı tarafından Ankara MAREV`de bilgilendirme toplantısı yapıldı.

20.01.2017 19:02:43 0
DİKA`DAN ANKARA`DA  CAZİBE MERKEZLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Kalkınma Bakanlığı aracılığıyla hükümetin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri için geliştirdiği yeni yatırım hamlesi kapsamındaki “Cazibe Merkezleri Programı” hakkında Dicle Kalkınma  Ajansı tarafından Ankara MAREV'de  bilgilendirme toplantısı yapıldı. 

 

MAREV Ankara Şubesi Mardin Kültür Evi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Ak Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu,DİKA  Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ,MAREV Ankara Şube başkanı ve Eski Ulaştırma Bakanlarından İbrahim Aysoy,MARSEV Genel Başkanı ve Eski Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu,MARSEV Genel Sekereteri  Yavuz Ölçen,MAREV  Yönetim kurulu üyeleri,Ankara'da faaliyet gösteren Mardin STK yöneticileri ,Bürokratlar ve vatandaşlar  yoğun ilgi gösterdi.

 

Ankara'da   kar yağışının  başladığı saatlerde başlayan toplantıya,Kar yağışına rağmen katılım yüksek oldu.MARSEV'in ev sahiğliğinde başlayan toplantıda ilk konuşmayı Marsev Genel  Başkanı Kemal Nehrozoğlu yaptı.Nehrozoğlunun  açılış konuşmasını yaptığı toplantıda,  böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmanın memnuniyetini yaşadığını bildirdikten sonra "Program Bölge için hayati öneme sahip bir projedir, yatırımcılar için büyük bir fırsattır" diyerek katılımcıları teşvik etmek için kendi desteklerini de sunacaklarının altını çizdi.

 

MARSEV Genel Başkanı Kemal Nehrozoğlunun konuşmasının ardından kürsüde gelerek söz alan Ajans Genel Sekreteri  Yılmaz Altındağ "Bu programı kurumumuz olarak önemsiyoruz, sizlere her türlü desteğimizi Ajansımız olarak vermeye hazır olduğumuzu göstermek için illerimize gidiyoruz, Ankara'da olan potansiyel bizim için değerlidir. Bu programın da balık tutmayı öğreten bir program olduğunu düşünüyor ve yatırımcılarımızı Bölgemize yatırım yapmaya davet ediyorum.Mardin Türkiye'nin en güvenli şehirlerinden biridir.Ben Ailemle birlikte Mardin'de ikamet ediyorum,''Diyen Altındağ,Başta toplantıya ev Sahipliği yapan MARSEV ve MAREV yönetimleri  olmak üzere bu soğuk ve karlı havada toplantımıza katılan herkes teşekkür etti.

 

Mardin Milletvekili  Orhan Miroğlu da yaptığı konuşmasında  hem ülke gündemine, hem küresel sisteme hem de programa  dair genel görüşlerini ifade etti. Cazibe Merkezleri Programının kendi ekonomik potansiyel ve dinamiklerimizi harekete geçirmede büyük öneme haiz olduğunu vurgulayan Orhan Miroğlu "İhmal edilen bölgeler arası eşitsizliğin artık verilen özel önemlerle ve cazibe merkezleri programı gibi politikalarla giderilmesi ve Bölgemizdeki kalkınmanın sağlanması ile giderilmesi söz konusu" dedi.  

 

Yapılan Konuşmaların ardından Mardin  Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü  tarafından katılımcılara bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında ülkemizdeki bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla gerçekleştirilecek olan özel sektör yatırımlarına verilecek olan destekler anlatıldı. Buna göre; yeni yatırım projeleri ile yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş veya başka sebeplerle faaliyet göstermeyen tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılması için çeşitli destekler verileceğini ifade etti. Bu destekler danışmanlık hizmeti, bedelsiz yatırım yeri tahsisi, anahtar teslim fabrika binası yapımı, faizsiz yatırım kredisi, faiz indirimli işletme kredisi, üretim tesislerini taşıma desteği şeklinde olacağını belirtti.

 

Cazibe Merkezleri beş bölge olarak ele alınacak ve bu bölgelerde 8 il cazibe merkezi bulunacaktır. Üçüncü Bölge, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin olmak üzere üç cazibe merkezinden oluşuyor. Batman, Siirt ve Şırnak illerinin dâhil olduğu bu bölgede imalat sanayi yatırımlarına ağırlık verilecektir. Böylece özellikle imalat sanayi açısından tüm dünyada en cazip olanakların sunulduğu yatırım ortamı koşullarına sahip bir bölge haline gelmiş oldu. Her bir bölgenin, belirli bir alanda uzmanlaşmasının sağlanması, bu bölgelerin rekabet gücünü yükseltecek, bölgeler arası gelişmişlik farkını güdümlü bir anlayışla kapatacaktır.

Yatırımın en başından başlamak suretiyle fizibilitesinden, arazi teminine, bina inşaatından, makine ekipman alımına ve işletme kredisine kadar bütün aşamalarda teknik ve mali imkanların en üst düzeyde sunulacağı, hatta belli yatırım kalemlerinde kamu alım garantisinin sağlanmasıyla pazar koşullarının da önemli ölçüde iyileştirildiği bir program hayata geçirilecektir. Böylece beş ana sorun olarak belirlenen işsizlik, az gelişmişlik, düşük ihracat, yüksek göç oranı ve mülteci sorunlarının çözülmesi hedeflenmektedir. Özel sektöre yönelik olarak geliştirilen “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında ön talep başvurularının alımına başlanmış olup, Ajansımız başvuru süreçlerinin yürütülmesinde ve yatırımların izlenmesinde Kalkınma Bankası üzerinden yatırımcılara teknik destek verecektir.''Dedi.

 

Katılımcıların çeşitli konularda yönelttiği sorulara  ve önerilerle yatırımcıların önemsediği konular ve sorular için açıklamalar ve cevaplar verilmseinin ardından , katılımcıların memnuniyetlerini bildirmesi ile toplantı sona erdi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ


23.9° / 12.1°
  • BIST 100

    10247,80%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,12
  • EURO

    34,66% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2396,48% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00