DİKA AJANSINDAN DARGEÇİTLİ KADINLARA MAZRUNA ÜZÜMÜ İLE İSTİHDAM DESTEĞİ

DİKA Ajansının SOGEP Programı kapsamında, Dargeçit Belediyesi tarafından Ajansa sunulan “Boncuklu Tarla Mezrone Üzümünde Kadın Eli Projesi” başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı.

Mardin 4.01.2021 12:31:00 0
DİKA AJANSINDAN DARGEÇİTLİ KADINLARA MAZRUNA ÜZÜMÜ İLE İSTİHDAM DESTEĞİ

DİKA Ajansının  SOGEP Programı kapsamında, Dargeçit Belediyesi tarafından Ajansa sunulan “Boncuklu Tarla Mezrone Üzümünde Kadın Eli Projesi” başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı.

 

Mardin’in Dargeçit İlçe Belediyesi’nin “Boncuklu Tarla Mezrone Üzümünde Kadın Eli” projesi, Ajansımızın “2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı” (SOGEP) kapsamında desteklenerek hayata geçirilecektir. Proje ortağı, “Bir Dünya Üreten Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” olan projeyi, Dargeçit Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy ile Dicle Kalkınma Ajansı   Genel Sekreteri  Ahmet Alanlı imzaladı. Projenin toplam bütçesi 1 Milyon 800 Bin ₺ olup Ajansımız tarafından 1 Milyon 550 Bin ₺ hibe desteği sağlanacak.


Projenin amacı, Dargeçit’te yaşayan 16-45 yaş arası eğitim ve çalışma hayatından uzak kalmış, geçimini sosyal yardımlarla sağlayan dezavantajlı kadınlara eğitim verilerek, proje kapsamında kurulacak olan Mezrone Üzüm İşleme Tesisinde istihdamının sağlanmasıdır. Kırsalda yaşayan kadınların mevcut sosyo-ekonomik durumlarının, doğal ve toplumsal çevre ile ilişkileri dikkate alınarak potansiyellerine uygun, gelir getirici yeni faaliyet alanlarının belirlenerek geliştirilmesine katkı sağlamak ve sosyal yaşama katılımlarını kolaylaştırmaktır. Projenin uygulanması sonucunda mezrone üzümü veriminin artırılması ve ticarileştirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca Boncuklu Tarla Markası adı altında üretilen kooperatif ürünleri sayesinde Boncuklu Tarla Höyüğü’nün tanıtımını yaparak ilçe turizminin gelişimini desteklemek olarak belirlendi.



Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri  Ahmet Alanlı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu projeyle, Dargeçit ilçesinde kooperatif kültürünü geliştirerek, entegre kırsal kalkınma alanında farkındalık oluşturup, burada yaşayan dezavantajlı kadınların sosyal ve ekonomik yaşama katılmalarını sağlayarak bölgesel pazar oluşturma yoluyla ilçede iş olanaklarını artırmaktır. Örnek kırsal kalkınma modeliyle yerelde ürün işleme, markalaşma, pazarlama alanında yeniliklerle farkındalık oluşturup, mezrone üzümü üreten çiftçi kadınların ortaklık ve ağ kurma kapasitelerini geliştirerek sektörde söz sahibi olmalarını sağlamaktır. Özellikle Mardin ilinin en çok göç veren dört ilçesinden (Dargeçit, Savur, Yeşilli, Nusaybin) biri olan Dargeçit’te, kırsal kalkınma alanında kooperatifçilik modellemesiyle göçün azaltılmasını, yoksul kadın istihdamını, kadın girişimciliğiyle gerçekleştirmektir” dedi.

Dargeçit ilçesinin 35 mahallesinde ikamet eden yaklaşık 14 Bin kadından üzüm üretimi yapanlar, kadın nüfusunun yaklaşık %65’ini oluşturmaktadır. Proje sayesinde meyvecilik ile uğraşan bu kadınların çoğunluğu kooperatife üye yapılarak, ürünlerini kooperatif aracılığıyla işleyecek, katma değere dönüşen ürünleri sayesinde gelir seviyeleri artacaktır. Kooperatif aracılığıyla “Boncuklu Tarla” markası adıyla kuru üzüm, cevizli sucuk, pestil, pekmez gibi mezrone üzümü ürünleri katma değerli olarak üretilecektir.

Ürünlerin üzerinde yazılacak olan “Dargeçit Kadınlarının Emeğiyle Üretilmiştir” ifadesi, ürünleri alan müşterilerde sosyal farkındalık meydana getireceğinden ürün pazar hacminde artış sağlanacaktır. Ürünlerin üzerinde Boncuklu Tarla Höyüğü ile ilgili bilgilere yer verilerek tanıtım faaliyetleri yapılacağından Höyüğü görmeye gelecek olan ziyaretçilerin sayısı da artacaktır.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor