Tarih: 10.09.2022 10:54

DİKA'dan Siirt’e Gıda Kontrol Laboratuvarı Eğitim Desteği

Facebook Twitter Linked-in

Siirt İl Özel İdaresi’nin Dicle Kalkınma Ajansının Teknik Destek Programı kapsamında Ajansa sundukları “Gıda Kontrol Laboratuvarı Akreditasyon İşlemleri” projesi eğitimi gerçekleştirildi.

 

Ajansımızın “2021 Yılı Teknik Destek Programı” kapsamında Siirt İl Özel İdaresi’nin Ajansımıza sundukları “Gıda Kontrol Laboratuvarı Akreditasyon İşlemleri” eğitimi İndata Endüstriyel Veri Teknolojileri Firması tarafından verildi.

 

Projenin ortaya çıkmasını sağlayan temel gerekçe, sert kabuklu meyvelerde ve bulunan fiziksel ve kimyasal analizlerin Siirt’te yapılamıyor olması nedeniyle Gaziantep’e kadar gönderilmek zorunda kalınmasıdır. Bu tahlillerin sadece en yakın il olan Gaziantep’te yapılabilmesi nedeniyle Siirt’in gerçekleştireceği ihracat ve ithalat işlemlerinde uzama meydana gelmektedir. Böylece ihracat ve ithalat işlemlerinde gecikme olmakta bazen de siparişleri durdurma durumuyla karşı karşıya kalınmaktadır.

 

Ayrıca su analiz işlemlerinin Siirt’te tek laboratuvar olan Sağlık Bakanlığı Laboratuvarı tarafından yapılması nedeniyle maliyetin yüksek tutarlara çıkması, çiftçinin ve üreticinin bir analiz için uzak illere gitmesi sonucunda yapılacak olan iş ve işlemler daha uzun sürede gerçekleştiğinden zaman kaybı yaşanmaktadır. Buradaki hedef gruplar çiftçiler, üreticiler, tüketiciler, özel şirketler, kamu kurum ve kuruluşları ile ihracat ve ithalat yapan firmalardır.

 

Projenin amacı, Siirt İl Özel İdaresi’ne ait olan özel gıda kontrol laboratuvarının ulusal ve uluslararası düzeyde geçerliliğini sağlamak ve güvenilirliğini arttırmaktır. Akreditasyon için gerekli olan validasyon, verifikasyon ve metot hazırlama işlemlerinin oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla gerekli olan eğitimi almaktır. Siirt’te ilk defa kurulacak olan gıda kontrol laboratuvarının mevcut durumda bulunan sulu ve sert kabuklu meyvelerde yapılacak olan fiziksel ve kimyasal analizlerin ileriki dönemlerde mikrobiyolojik analizlerin yapılmasıdır. Çalışanların tecrübelerinin arttırılması yoluyla yapılacak olan yeni istihdamlarda gerekli olan eğitim ve bilginin verilebilecek düzeyde olmasını sağlamaktır.

 

Eğitimin sonunda aktif olarak çalışan laboratuvarın çalışan sayısının arttırılması, tecrübeli ve bilgili çalışanların yetiştirilmesidir. İhracat ve ithalat yapacak olan şirketlerin işlemlerinin hızlandırılmasını sağlamaktır. Akredite laboratuvar olarak gelecek olan analiz türlerindeki güvenilirliğini arttırmak, daha fazla kapsam ekleyerek Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki en büyük özel gıda kontrol laboratuvarı olmak hedeflenmektedir.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-SİİRT




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —