Dikkat eksikliği 7 kez trafik kazası yaptırdı

Dikkat eksikliği ve yorgunluk nedeniyle 7 kez trafik kazası yapan Hasan Karayoluk, burun tıkanıklığı, gece horlaması, nefes durması, uykululuk hali ve sabah yorgunluğu şikayetleri de başlayınca soluğu hastanede aldı.

Sağlık 19.10.2015 12:06:53 0
Dikkat eksikliği 7 kez trafik kazası yaptırdı

Dikkat eksikliği ve yorgunluk nedeniyle 7 kez trafik kazası yapan Hasan Karayoluk, burun tıkanıklığı, gece horlaması, nefes durması, uykululuk hali ve sabah yorgunluğu şikayetleri de başlayınca soluğu hastanede aldı. Uyku testi yapılan Karayoluk’un uykusunda 480 kez solunum durması denilen apne olduğu anlaşıldı. Karayoluk’a uykuda bir cihaz aracılığı ile basınçlı oksijen verildi, yaşam kalitesi artırıldı, dikkat eksikliği giderildi.

Gündüzleri yorgun olduğunu, dikkat eksikliği nedeniyle birçok işinde aksaklıklar yaşadığını anlatan Karayoluk, başından geçenleri şöyle anlattı:

“Dikkatsizlik ve yorgunluk nedeniyle 7 kez trafik kazası geçirmiştim. Burun tıkanıklığı, gece horlaması, nefes durması, uykululuk hali ve sabah yorgunluğu şikayetlerim de artmaya başlamıştı. Sık sık unutkanlık, başımda uyuşukluk oluyordu. Uykumda sürekli dönmekten kollarım gün boyu ağrıyordu.  Sonunda dayanamadım ve

Lokman Hekim Ankara Hastanesine tedavi için gittim. Buradaki doktorum Mansur Sezginer öncelikli olarak uyku testi yaptı. Uykuda 480 kez solunum durması denilen apne olduğum söylendi. Gece yeterince dinlenemediğim ve gün içinde yorgunluğumun vücut tarafından telafi edilemediğini anlattı. Bu sorunun ölümcül olabileceğini de öğrendim.”

Doktor Sezginer’in önerisi ile uykuda kullanılmak üzere Contiue Positive Air Pressure (CPAP) denilen bir cihaz aracılığıyla basınçlı oksijen aldığını anlatan Karayoluk, bu yöntemin ardından yaşam kalitesinin arttığını, işlerinde verimli çalışmaya başladığını, trafikte ise daha dikkatli olduğunu söyledi.

UYKU APNESİ METABOLİZMAYI BOZUYOR

Karayoluk’un tedavisine ilişkin bilgi veren Lokman Hekim Ankara Hastanesi Uyku Laboratuvarı Sorumlu Hekimi Dr. Mansur Sezginer, bu tür uyku apnesi sorunu olan hastalarda dağınıklığı, gündüz uykululuk hali, trafikte kırmızı ışıkta ve oturduğu yerde uyuma gibi problemlerin sıklıkla gözlendiğini belirtti.

Hastaların, trafik kazalarının yanı sıra ev ve iş yerlerinde de küçük çaplı kazalar geçirebildiğine dikkati çeken Lokman Hekim doktoru Sezginer, “Bu tür hastalarda hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp ritm bozukluğu, kalp krizi ve halk arasında inme denilen beyin kanaması da olabilir. Uyku apnesi, vücudun metabolizmasını bozar. Ayrıca hipertansiyon ve şeker hastalığı kullandığı ilaçlara da direnç gösterir” dedi.

Sezginer, şunları kaydetti:

“Uyku testi sonrası Apne-Hipopne İndeksi dediğimiz ölçüm tablosu çok yüksek çıktığı takdirde, hastanın uykuda kullanması için CPAP denilen bir cihaz kullanmasını öneriyoruz. Bu nedenlerle bu tür hastalarımıza önerdiğimiz CPAP cihazı sayesinde hastalarımızın basınçlı oksijen alması sağlanır. Bu yöntem ile hastalarımız günlük hayatlarında ve işlerinde daha verimli olmakta, yaşam kaliteleri önemli ölçüde yükseltilmektedir. Bu tür yakınmaları olan hastaların yakınmaları daha çok aile fertleri arasında kalmakta, uyku bozukluğunun, horlamanın, uyku apnesinin ciddi bir sorun olduğu bilinmemektedir. Hemen en yakın uyku testi yapılan bir merkeze başvurmaları onlar için çok yararlı olacaktır.Lokman Hekim'de 8 yıldır bu testi yapıyoruz.”

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor