Dikkat! "Momo", davranış bozukluğuna yol açıyor

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi?nden Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, son günlerde gündeme gelen ?Momo? isimli internet zorbalığının etkileri üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.

Sağlık 2.08.2018 12:53:03 0
Dikkat!

Son günlerde çok konuşulan “Momo” isimli internet zorbalığı, şiddet içerikli oyun ve uygulamaları gündeme getirdi. Şiddet içerikli oyun ve uygulamaların içerdiği yüksek heyecan nedeniyle ilgi gördüğünü belirten uzmanlar, bu tip uygulamaların davranış bozukluklarına yol açtığına dikkat çekiyor. Ailelere çocuklarıyla iyi iletişim kurmalarını öneren uzmanlar, bilgisayar ve cep telefonu kullanımında sınırlama getirilmesini vurguluyor.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, son günlerde gündeme gelen “Momo” isimli internet zorbalığının etkileri üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

“Momo”, bir internet zorbalığı

 

Momo’nun Latin Amerika’da son yıllar içinde ortaya çıkan, whatsapp uygulaması üzerinden sürdürülen bir internet zorbalığı olarak tanımlanabildiğini belirten Çetin, “Momo adı verilen ve bir müzedeki heykelin yüzünü profil resmi olarak kullanan numaradan gelen sorular, taleplerle devam eden bir süreç olarak tanımlanabilir” dedi.

 

Yüksek heyecan ilgiyi artırıyor

 

Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, çocuklar ve gençler tarafından pekçok bilgisayar oyunu oynanmakla beraber şiddet içeriği olan oyunların sıklıkla ailelerin, ebeveynlerin ya da medyanın daha çok ilgisini çektiğini belirterek “Keza gençler de bu tip oyunlardaki yüksek heyecan, silah kullanımı sebepleriyle oyunları oynamayı tercih ediyor olabilirler” diye konuştu.

 

Anne-baba çocukla iletişimde olmalı

 

Çocukları şiddet içerikli oyunlardan korumak için anne-babalarınöncelikle çocukları ile iletişim kurması gerektiğini vurgulayan Çetin, şu tavsiyelerde bulundu:

“Ebeveynlerin çocukların “tükettikleri” olgular üzerinde denetimleri olması gerekir. Bu bazen bilgisayar oyunu, bazen televizyon programı ya da takip edilen Youtube kanalı olabilir. Özellikle oyunlar üzerinden bakılacak olursa ebeveynin çocuğu ile iyi bir iletişim içinde olması, oynadığı oyunun içeriğini sorması, onunla beraber oyunu görmesi, izlemesi gerekmektedir.”

 

Davranış bozukluklarına yol açıyor

 

Şiddet içerikli oyun oynayan çocukların psikolojilerinin olumsuz etkilediğine dikkat çeken Çetin, “Bu tip şiddet içeriği çocuğun ruhsal durumunu olumsuz etkileyebilir. Oyun içinde gördüğü davranışları kimi zaman arkadaşları ile tekrarlamak, benzer hareketleri ya da söylemleri gündelik hayatın içinde tekrar yaşatmaya çalışabilir. Şiddet içerikli oyunlar çocuklarda davranış bozukluklarına neden olabilir. Bu oyunları cazip kılan sıklıkla diğer arkadaşları ile beraber oynayabilmesi, bu oyunlarla ilgili gündelik hayatında konuşmaları, oyunlarla ilgili Youtube kanallarını izlemeleri olabilir” diye konuştu.

 

Süreli kullanım önemli

 

Bilgisayar veya telefon kullanımının gereği halinde ebeveyn kontrolünde olması gerektiğini belirten Çetin, tavsiyelerini şöyle sıraladı:

“Bilgisayar ve telefonun, belli sürelerle çocuklara verilmesi, bu cihazları ancak ailenin yanında örneğin evin salonu gibi ortak mekanlarda kullanılmasına izin verilmesi daha uygun bir çözüm olacaktır. Anne ve babalar, çocuklarıyla bu tip bir kontrol düzeninin olacağını, gereği halinde yaptığı harcamaları kontrol edebileceklerini, internet hesaplarına onunla beraber bakmak isteyeceklerini söylemeleri bu tip oyunların gizli bir şekilde oynamasını engelleme konusunda yardımcı olabilir.”

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,43% -0,08
  • EURO

    34,74% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2418,84% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00