Tarih: 27.07.2023 09:43

Dikkat! Çocukların kimlik bilgilerini çalıp para aklıyorlar

Facebook Twitter Linked-in

2022 yılında sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık bir milyon çocuk, kimlik hırsızlığıyla karşı karşıya kaldı.  Siber güvenlik şirketi ESET, suçluların neden  çocukların ve gençlerin kişisel verilerinin peşinde olduğunu araştırdı. Ebeveynlerin çocuk kimliği hırsızlığını önleme konusunda neler yapabileceğini paylaştı. 

 

Dijital çağda kimlik sahtekarlığına maruz kalma ihtimali hem büyükler hem de çocuklar için çok yüksek. Günümüzde  sorumlu bir ebeveyn olmak, 20 yıl öncesine göre daha fazla çaba gerektiriyor.

 

Gençlerin kimlik bilgileri dolandırıcıların ilgisini neden çekiyor?

Çocukların kimlik bilgilerini çalan dolandırıcıların amacı, yetişkinlerin kimlik bilgilerini çalanlardan farklı değil. Para aklama ve dolandırıcılık amacıyla kullanmak için banka hesabı açmak,  borçlandırmak için yeni kredi kartı hesapları açmak ve sosyal yardım ya da kredi almak için sahtekarlık yapmak. Kimlik verilerinin bu derece çekici olmasının en büyük nedeni, gençlerin ve  çocukların kötü kredi notunun olmamasıdır. Kurbanın kimlik bilgilerinin çalındığından haberdar olması ihtimali de düşüktür, çünkü gençler bir hesapları olsa bile, bunu düzenli kontrol etmezler. 

 

Dolandırıcılık yıllarca tespit edilmeden sürebilir.

Çocuk kimliği hırsızlığı alanında bir diğer yaygın yöntem ise sentetik kimlik dolandırıcılığıdır. Bu, dolandırıcının biraz gerçek biraz uydurma kaynaklardan kişisel verileri bir araya getirmesidir. Böylece temiz bir kredi geçmişiyle birlikte çocuğun tüm önemli verileri kullanılarak yeni bir kimlik oluşturulur.

 

Çocuk kimliği hırsızlığı nasıl yapılıyor?

Kayıt dışı siber suç ekonomisi, farklı aktörlerin farklı rollere sahip olduğu ve adeta tıkır tıkır işleyen bir makine gibidir. Siber suçlular kişisel verileri toplar ve bunları karanlık internette ağlarında ve forumlarda dolandırıcılara satar. Bu verileri elde etmek için kullanılan yöntemler:

 

Çocuklarınızın kimliğini nasıl güvende tutarsınız?

 

ARTUKLU HABER AJANSI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —