Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. Işınsu Köksal, obezitenin birçok fiziksel ve psikolojik rahatsızlığa yol açtığını hatırlatarak, sağlıklı beslenmenin yararlarını anlattı.
Bireyin yaş, cinsiyet ve boyuna göre ideal ağırlığının %20’den fazla olması olarak tanımlanan obezite, ciddi bir halk sağlığı problemi... Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, yaklaşık 2 milyar yetişkin obezite ile yaşamını sürdürürken, ülkemizde ise obez bireylerin oranı %22’lere ulaşmış durumda bulunuyor.
Harcanandan fazla enerji alımının vücutta yağ artışına ve obeziteye neden olduğunun altını çizen Türkiye İş Bankası grup şirketleri arasında yer alan Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. Işınsu Köksal, obezitenin birçok fiziksel ve psikolojik rahatsızlığa yol açtığını hatırlatarak, sağlıklı beslenmenin ve kilo vermenin püf noktalarını anlattı.
Bir insanda yaklaşık olarak 30-40 milyar yağ hücresi bulunuyor. Yemekten alınan ancak anlık olarak vücut için kullanılmayan kaloriler, ileriki dönemlerde enerji olarak kullanılabilmesi için yağ hücresine dönüştürülerek depolanıyor.
Vücudun harcadığından fazla enerji alımının, vücutta yağ artışına neden olarak insulin direnci, diyabet, kalp-damar hastalıkları, karaciğer yağlanması, hipertansiyon, kalp krizi, safra kesesi iltihaplanması gibi problemleri ortaya çıkarabildiğini söyleyen Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. Işınsu Köksal, bu hastalıkların yanı sıra güven kaybı ve depresyon gibi olumsuz etkilerin de obezitenin beraberinde gelme ihtimalinin yüksek olduğunun altını çizdi.
ŞOK DİYETLERLE VERİLEN KİLOLAR BİRKAÇ AY İÇERİSİNE GERİ ALINIYOR
Obezitenin temel sebeplerini, fiziksel aktivite eksikliği, hormonal bozukluklar, vitamin ve mineral eksikliği, diyabet, hipoglisemi, hipotiroidi, depresyon ve obeziteye genetik yatkınlık olarak sıralayan Uzm. Dyt. Işınsu Köksal, sağlıksız beslenmeyi ise ayrıca vurguladı.
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmanın ve aynı zamanda alınan kalori miktarını kısıtlamanın obezitenin giderilmesinde en önemli yol olarak karşımıza çıktığını söyleyen Uzm. Dyt. Işınsu Köksal, şok diyetler yapmak yerine ayda 3-5 kg arasında kilo vermenin sağlıklı bir şekilde kilo kaybı sağladığına dikkat çekti.
Şok diyetlerle verilen kiloların büyük bir kısmının birkaç ay içerisinde geri alındığını, şok ve bilinçsiz diyetlerin, hormon dengesizliğine yol açtığını belirten Uzm. Dyt. Işınsu Köksal, obeziteden kaçınmak için yapılması gereken sağlıklı beslenme önerileri paylaştı:
Obeziteden Korunmak için Kaçınılması Gerekenler
· Hazır meyve suları, hazır gazlı içecekler ve light içecekler, alkollü içecekler
· Rafine edilmiş beyaz undan yapılmış ürünler, beyaz pirinç, beyaz makarna, beyaz ekmek vb.
· Yoğun miktarda şeker ve işlenmiş karbonhidrat içeren fast-food'lar
· Hamur işleri, pasta, börek, çörek, kek, kurabiye, gofret, çikolata
· Margarin ve margarin gibi trans yağ asitleri içeren ürünler
· Şeker ve şekerli besinler (bal, reçel, marmelat, şurup vb.)
· Yapay tatlandırıcılar (Aspartam, Sakkarin, Sukraloz, Isomalt, Asesülfam K, Yüksek fruktozlu mısır şurubu vb.) (Doğal tatlandırıcılar önerilen miktarda tüketilebilir.)
· Yağda kızartmalar, kavurmalar, yağlı sos eklenmiş besinler ve kızartma yağları
· Tuzlanmış ve şekerle kaplanmış kuruyemişler
ARTUKLU HABER AJANSI
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55