İSTANBUL AVRASYA-BİR VAKFI ,14 MART 2015 cumartesi Konferansında ? DİN VE VİCDAN HÜRRİYETİNİN MAHKEME KARARLARINDAKİ GELİŞİMİ ? konusu işlendi.
İSTANBUL AVRASYA-BİR VAKFI ,14 MART 2015 cumartesi Konferansında “ DİN VE VİCDAN HÜRRİYETİNİN MAHKEME KARARLARINDAKİ GELİŞİMİ ” konusu işlendi.
Oturum Başkanlığını Avrasya-Bir Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ferman DEMİRKOL ‘un yaptığı konferansın konuğu ; Danıştay Eski Başkanı (8 Haziran 2011- 15 Haziran 2013) Hüseyin KARAKULLUKÇU idi.
Konuşmacı Hüseyin KARAKULLUKÇU-Hukuk ve Adalet kavramlarını kısaca tanımlayarak “Din Özgürlüğünün Türk Mahkeme Kararlarındaki Gelişimi” konusunda görüşlerini aktardı.
HUKUK: Toplumun genel yararını sağlamak için konulan ve kamu gücüyle desteklenen kaide, hak ve kanunların bütünüdür. Bireylerin birbirleriyle, toplumla ve devletle ilişkilerini düzenler. Kısaca “Kamu erki ile sağlanan düzen”dir diyebiliriz. Hukuk kuralları bulunduğu toplumun değer yargılarını taşır
Ülkemizde hukuk varmıdır?elbette vardır biz hukuk adamlarının yetişmekte zorlandığımız kadar çok hukukumuz vardır.
ADALET: Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır. Bu anlamda herhangi bir durumun adil (adaletli) olup olmadığından söz edilebilir. Adalet kavramı temelde hukuk kurallarına uygunluğu içerir. Öte yandan, adalet insanların toplum içindeki davranışlarıyla ilgili olduğundan ahlak ve din kurallarıyla da ilişkilidir.
Ülkemizde Adalet varmıdır? Olmalıdır Adalet’i de yine biz insanlar sağlarız, sağlamalıyız.
Türkiye’de din ve vicdan özgürlüğünün en çok tartışmaya yol açtığı üç konu başlığını
1-Nüfus cüzdanı din hanesi,
2-Milli eğitimde zorunlu din dersleri,
3- Kamusal alanda dini simge içeren kıyafet, aksesuar ve benzerlerinin kullanılması’
olarak özetleyen KARAKULLUKÇU; konuyu, güncel örneklemelerle ve akademik düzeydeki bilgilerle çok güzel ve anlaşılır izah ettiler.
Kimse Devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasî veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun dinî veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz. Herkes vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14. madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî ayin ve törenler serbesttir. Kimse ibadete, dinî ayin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz, dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz. Din ve ahlak eğitimi ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.
Oturum Başkanı; Prof.Dr.Ferman DEMİRKOL- Konuyu özetler mahiyette konuşarak; ‘’Doğru algılanıp doğru uygulanan, yani doğru din ülkenin gelişiminin önünde engel değildir,ancak dindeki yanlış uygulamalar elbetteki ülkenin gelişiminde,ilerlemesinde bir engel teşkil eder.’’diyerek sözlerini bitirdiler.
Konferansın son dakikalarında dinleyicilerin soruları cevaplandırıldı.
Avrasya-Bir Genel Başkanı Şaban GÜLBAHAR’ın kapanış konuşması ile konuklar kütüphanedeki çay sohbetleri bölümüne alındılar.
14.Mart 2015 Hülya ASLAN.
9489,83%1,30
34,54% 0,20
36,07% -0,43
2990,02% 0,96
5006,57% 1,04