Tarih: 20.11.2013 20:14

``DİN GÖREVLİLERİ,TOPLUMUN ÖNCÜSÜ OLMALIDIR``

Facebook Twitter Linked-in

Mardin Müftülüğü kasım ayı çalışma toplantısı Mardin Müftülüğü toplantı salonunda yapıldı.

Müftülüğün çalışma toplantısına Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Artuklu İlçesi Kaymakamı Soner Karataşoğlu, Halk Sağlığı Bulaşıcı hastalıklar Şube Müdürü Dr. Hasan şıkoğlu, Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Artuklu İlçe Müftüsü Masum Taşçı, TEMA Vakfı Mardin Şube Başkanı Kemal Aktürk, Müftülük Personeli ve Din Görevlileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun Hizmet binasında yapımı tamamlanan toplantı salonunda bu konuşmayı yapmaktan, büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. Coşkun Ayrıca;  “Bu salonun tamamlanmasında emeği geçen herkese öncelikle Sayın Valimize, Mardin Müftülüğü çalışanlarına ve din görevlisi arkadaşlara teşekkür ediyorum.” dedi.

Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz “ en yüksek makam insanlık makamı

Müftülüğün çalışma toplantısına katılan Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz bütün makamların gelip geçici olduğunu söyleyerek, en büyük makamın insanlık makamı olduğunu söyledi.

Vali Cengiz ayrıca; “Yönetim felsefemizde iki prensibi ön planda tutarız birincisi; Yönetimini yaptığımız, idaresinde bulunduğumuz kişi ve kurumların hak ve hukukunu gözetmek, çünkü yaşam bu dünya ile sınırlı değil, yarın ahirette bu hak ihlallerinin önümüze çıkacağını bilir ve böyle inanırız. Önem verdiğimiz ikinci prensip ise disiplin. Ben buna nezaket- dirayet dengesi adını veriyorum.  Karşılıklı nezaket üretkenliği arttırır. Dirayet ise disiplini sağlar.” dedi

Altı aydır Mardin’de görev yaptığını bildiren Vali Cengiz; “İşin doğrusu Mardin bizi çok sıcak bir ilgiyle karşıladı. Bu sıcaklık bizi daha da cesaretlendirdi. Ve omuzumuzdaki yükü daha da ağırlaştırdı. Bugün ilk toplantısını gerçekleştirdiğimiz bu salonu yılda bir defa veya ayda bir defa kullanmakla yetinmeyeceğiz. Dini, Sosyal, kültürel, eğitsel etkinliklerle bu salonun dolup taşmasını sağlayacağız.” İfadelerini kullandı.

“Camilerin süsü cemaatidir.”

Din görevlilerini camilerin temizliği ve çevre düzeni konusunda uyaran Cengiz, bununla birlikte, camideki cemaat sayısının arttırılması gerektiğini söyledi.  Vali Dr. Ahmet Cengiz; “şu anda Mardin’de büyük bir ağaçlandırma kampanyası başlattık. Mardin’de ağaç dikilmeye uygun bütün camilere bu ağaçların dikilmesi çok önemlidir. Çünkü uzun yıllar sonra bile bu ağaçlar, kendilerini diken insanlarla birlikte anılır. Camilerimiz temiz olmalı, toz ve kir içinde bir camide siz ne kadar temizliği anlatırsanız anlatın bir fayda elde edemeyeceksiniz. Bu işin bir boyutu, bir başka boyutu ise, camilerin esas süsü olan, cemaat. Altın varaklı camiler inşa etseniz bile. Cemaatiniz yoksa boş bir bina yapmış olacaksınız ki, bu da topluma fayda vermez. Biz bundan sonra İl ve ilçe müftülüklerinde cemaat sayısının bir çetelesini tutacağız. Gelecek yıl bakacağız aynı yerde aynı cemaat sayısında isek bu bizim için gerileme demektir. Yok, ileri gitmişsek yani cemaat sayımızı arttırmışsak o zaman işimizi yapmış olduğumuzun bir göstergesi olacak. Ve performans bu kriterlerle belirlenecek. Cemaate karşı güler yüzlü olacağız. Gönlünü verirsen gönüller kazanırsın Çinlilerin Bir atasözü vardır. “ gülümsemeyi bilmiyorsan dükkân açma “ evet hep güler yüzlü olacağız. Ayrıca işimizi seveceğiz eğer işini sevmeyen bir arkadaşımız varsa, o makamı bu işi seven arkadaşlara devretsin ” Dedi.

         “Din Görevlisi Toplumun Öncüsü olmalıdır.”

Dr. Ahmet Cengiz; konuşmasında ayrıca, din görevlilerinin toplumun ihtiyaçlarının, tespit ve çözümünde, aktif bir rol alması gerektiğini belirterek; “ Mahallesinde, köyünde kaç fakirin olduğunu, kaç yetimin, kaç hastanın olduğunu kimin neye ihtiyaç duyduğunu bilmesi gerekir. Çünkü imam demek, önder demek, ve bu toplumun bu rehberliğe ihtiyacı vardır. Doğumundan ölümüne kadar, toplumun bütün sorunlarında, düğünlerinde, cenazelerinde bulunan bir din görevlisi, aynı zamanda aydın kimliğiyle de ön planı çıkıp halkı bilinçlendirme sorumluluğunu da taşımaktadır. Toplumda ortaya çıkan bütün sorunlarda;  ırkçılık, kumar, faiz, vb. günahların toplumda yayılmasını önlemek adına vaazlar, sohbetler yapılmalıdır. Ayrıca her imamın kendine has özgün bir çalışması da olmalıdır.” Diye konuştu.

         “Güllükte gezen gül kokar,  Küllükte gezen kül kokar” diyen Vali Cengiz Din görevlilerinin yanlış algı oluşturacak, davranış ve eylemlerden uzak durması gerektiğini belirterek, sözlerini tamamladı.

Toplantının sonunda sözü din Din Görevlilerine bırakan, Vali Dr. Ahmet Cengiz kendisine yöneltilen soruları cevapladı ve bazı soruları da not ederek, bu sorunlarla daha sonra ilgileneceğini kaydetti.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —