Tarih: 30.10.2013 14:28

Diş fırçalayarak, formda kalın

Facebook Twitter Linked-in

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Çanakçı, diş fırçalarken spor yapılabileceğini belirterek, "Bu sayede hem güne zinde başlanır hem de her gün uygulanan bir işlem olduğu için hastaların obeziteyle mücadelesine katkı sağlar" dedi.

Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çanakçı, yaptığı açıklamada, dişleri doğru ve belli bir zaman ayırarak fırçalamak gerektiğini belirterek, bu iki tekniğin uygulanmasının önemli olduğunu söyledi.

Diş fırçalamanın bir şarkı süresi kadar olması gerektiğini ifade eden Çanakçı, şunları kaydetti:

"Daha önce tartışmalar ortaya atıldı. `Müzikli fırçalar mı üretilse, yoksa diş fırçalarken müzik mi dinlense` diye. Kişi dişlerini fırçalasın da eğer buna bir katkısı olacaksa müzik de dinlenebilir, değişik müzikli diş fırçalar da üretilebilir. Aynı zamanda diş fırçalarken küçük spor hareketleri de yapılabilir. Hem güne zinde başlamanın bir yolu hem de ağız sağlığını, oral hijyeni sağlamanın bir yolu. Ufak tefek spor hareketleri yapılarak, diş fırçalanabilir. Bu sayede hem güne zinde başlanır hem de her gün uygulanan bir işlem olduğu için hastaların obeziteyle mücadelesine katkı sağlar."

Çanakçı, diş fırçalarken bel ve kalça bölgesine yönelik birtakım hareketlerin de yapılabileceğine dikkat çekerek, "Dişini fırçalarken, müziğin de ritmine uyarak kollarını kaldırıp, indirerek kasları çalıştırıcı hareketler yapılabilir. Hem ağız hijyeni sağlanmış olur hem de hastanın formu korunur" diye konuştu.

"Herkes için aynı teknik doğru teknik olmayabilir"

Günümüzde diş fırçalamayla ilgili birden fazla tekniğin mevcut olduğunu anlatan Çanakçı, şöyle devam etti:

"Bu teknikler, hastaların ağız diş sağlığı göz önüne alınarak geliştirilmiştir. Herkes için aynı teknik doğru teknik olmayabilir. Bazı hastalarımızda diş eti çekilmeleri vardır, bazı hastalarda diş aşınmaları mevcuttur. Yani hastanın hangi teknikte diş fırçalayacağını hekimine başvurarak, onun önerdiği şekilde diş fırçalaması gerekiyor. Ne diş fırçasını aynı yönde hareket ettirmek ne de oval şekilde yapmak doğrudur. Bunu genellikle hekim hastanın ağzını muayene edecek, dişlerdeki aşınma miktarlarını, dişlerin sayılarını kontrol edecek ve ona göre karar verilecek. Hekim tarafından hastaya modeller üzerinde gösterilerek, öğretilecek."

Diş fırçası almadan önce hekime başvurmak gerektiğinin altını çizen Çanakçı, "Bazı hastalara oldukça yumuşak, bazı hastalara da oldukça sert fırça önerebiliriz. Hatta bazen elektrikli fırça önerdiğimiz hastalar bile oluyor. Bunlar tamamen profesyonel bir gözle tespit edilmeli ve hastaya o şekilde önerilmeli" dedi.

Elektrikli diş fırça kullanımı

Elektrikli fırçanın Türkiye`de çok yaygın olmadığını ancak Amerika ve Avrupa`da oldukça sık kullanıldığını belirten Çanakçı, "Avantajı şu; fırçanın ucundaki kılları siz değil de otomatik olarak fırça kendisi sağlıyor. Bunun kullanımı biraz daha kolay çünkü sapını tutuyorsunuz sadece" şeklinde konuştu.

Diş fırçalamanın sağlık açısından önemli olduğuna dikkati çeken Çanakçı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Günde kaç kez besin tüketiyorsanız, özellikle ana menülerden sonra dişler fırçalanmalıdır. Dişlerin arasına gıda maddeleri giriyor. Bunların bir an önce uzaklaştırılması gerekiyor. Çocukluk döneminde en az 3 kez. Çünkü çocukların diş fırçalamayı alışkanlık edinmesi açısından önemli. Anne, baba ve öğretmenler, çocuklara diş fırçalamasını alışkanlık olarak kazandırmalı. Yetişkinlerde ise günde en az iki kere diş fırçalamak yeterli olacaktır."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —