Diyaliz teknikerleri derneği sertifikasyon sorunundan dolayı haksızlığa uğradıklarını belirterek,sertifikaların durdurulmasını ve atama mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
Diyaliz teknikerleri derneği sertifikasyon sorunundan dolayı haksızlığa uğradıklarını belirterek,sertifikaların durdurulmasını ve atama mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
Diyaliz teknikerleri derneği'nden yapılan açıklamada;
''Yüksekokul bünyesinde 2 yıllık eğitim süresine sahip önlisans programlarının önemli bir parçası haline gelen Diyaliz bölümünün mezunları işsizlik ve atama sorunlarıyla karşı karşıyadır. Üniversitede aldığımız 2 yıllık eğitimi ve aylarca süren staj çalışmalarıyla öğrendiklerimizi hastalarımıza en iyi şekilde uygulamak istiyoruz. Fakat mezun sayımız yaklaşık 20.000 iken 2 aylık kursa gidip sertifika alan hemşire,att ve ebe unvanına sahip kişilerin de bizim alanımızda yer alması diyaliz teknikerlerinin işsizliğinin en büyük sebebidir. Iki aylık sertifika eğitimi ve resertifikasyon ile iki yıllık önlisans eğitiminin aynı kefede tutulması,hem sağlık camiası için hem de işin asıl sahibi olan Diyaliz Teknikerleri için çok büyük bir haksızlıktır.
Devlet hastanelerinin yanı sıra özel diyaliz merkezlerinin iş ilanlarında dahi tecrübeli diyaliz hemşiresi, sertifikalı hemşire aranıyor ibareleri teknikerlerin önünü her türlü kapatmaktadır. Kaldı ki sertifikasız diğer personellerin bile diyaliz ünitelerinde görev alması bizleri tamamen umutsuzluğa sürüklemektedir. Sertifika dışında sertifikasız personelin de bizim iş alanlarımızda çalışıyor olması diyaliz teknikerinin iki yıllık emeğiyle aldığı diplomayı hiçe sayıp boşa çıkarmaktan başka bir şey değildir. Halbuki Sağlık Bakanlığının 2014 yılında güncellediği görev tanımında, Diyaliz Teknikerleri Hemodiyaliz Ünitelerinde tüm yetkilere sahip olmuştur.Sağlık Bakanlığı geçmiş yıllarda Hemodiyaliz servislerinde yaşanan,sağlık personeli sıkıntısından dolayı Hemşire ünvanı olan kişilere Diyaliz Sertifikası alarak çalışma imkanı vermiştir.
Ancak şuan diyaliz unitelerinde gorev alan hemsireler hastanelerin genel personel açığı olarak gün yüzüne çıkıyor.Birçok hastanede yoğun bakım üniteleri ve klinikler eksik personel ile çalışırken hemşireler diyaliz ünitelerinde çalışmaktadır. Bu sebeple diyalizdeki hemşirelerin kliniklere çekilip diyaliz ünitelerine teknikerlerin yerleştirilmesi her iki taraf için de en makul çözüm olacaktır.Aksi takdirde kadrosu hemşire olarak görünmesine rağmen diyalizde çalışan hemşireler hem kadro açığı çıkarmakta hem de devlete yük olmaktadır. Günümüz itibarıyla Türkiyenin çeşitli illerinde diyaliz hastaları artmış olup bununla birlikte hemşirelere verilen sertifika imkanıda çoğalmıştır.Aynı hızla üniversitelerin Diyaliz Teknikerliği Programları da yaygınlaşmıştır. Şuan ise Diyaliz Teknikeri mezun sayısı ortalama olarak yıllık 20.000 civarında iken,sertifika alarak çalışan hemşire sayısı 10000 civarındadır.Kamuda görev yapan Diyaliz Teknikeri sayısı ise sadece 500 civarındadır.
Bizler Diyaliz Teknikerleri Derneği (DIYATEKDER) olarak yapılan bu adaletsiz dağılımın önüne geçebilmek için,Sağlık Bakanlığına gönderilen dilekçelerle, sağlık komisyonunda yer alan milletvekilleriyle yapılan meclis görüşmeleriyle ve birçok yerel gazetede yapılan ropörtajlarla durumu izah etmeye çalışıyoruz.Artık Diyaliz Teknikeri sayısı yeterli düzeyde olduğu için Sağlık Bakanlığı nın Diyaliz Teknikeri atama sayısını arttırmasını talep ediyoruz.
Sağlık Bakanlığında Diyaliz Teknikerlerinin istihdam sorununun biran önce çözülmesi için bakanlığın gerekli düzenlemeyi yapmasını talep ediyoruz.Diyaliz Teknikerleri olarak, gerek Kamu Hastanelerinde gerekse Özel Hastanelerde çalışmak için yeterli sayıya ulaştığımız apaçık ortadadır.Hemşire,att ve ebe gibi unvana sahip kişilere 2 ay kurs verilerek kazandıkları Sertifika alımlarının durdurulmasını işin asıl sahipleri olan bizlerin Kamu Hastanelerinde görev almak üzere yeterli atama kontenjanlarına sahip olmasını umut ediyoruz.''Denildi.
ARTUKLU HABER AJANSI