Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin yurt dışına açılmasını sağlayacak Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının temeli törenle atıldı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin yurt dışına açılmasını sağlayacak Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının temeli törenle atıldı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin yurt dışına açılmasını sağlayacak Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının temeli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Maliye Bakanı Şimşek`in katıldığı törenle atıldı.
Törende konuşan Şimşek, Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının kente yakışan bir yatırım olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Nasıl ki Türkiye son 10 yıl içerisinde dünyanın gelişmiş ülkeleriyle batı Avrupa ile arayı hızlı bir şekilde kapatıyorsa şimdi de Türkiye`nin doğusu, güneydoğusu, batısıyla arayı hızlı bir şekilde kapatıyor. Gerçekten 10 yıl önce Türkiye`nin kişi başına milli geliri Avrupa Birliği (AB) ortalamasının yüzde 36`sı civarındaydı. Geçen sene bu yüzde 56`ya çıktı. 10 yıl daha istikrar, huzur ve güven ortamıyla eminim Türkiye bir 20 puan daha kapatacak. Çünkü Avrupa`daki gelişmiş ülkelerdeki sıkıntıları hepimiz biliyoruz. Bizim çözüm sürecini güven ortamını güçlü bir şekilde sahiplenip desteklememiz lazım. Bu çok büyük bir yatırım. Diyarbakır`a yakışan bir yatırım."
Bakan Şimşek, konuşmasını Kürtçe "hayırlı uğurlu olsun" diyerek sonlandırdı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakkanı Mehdi Eker de Diyarbakır Havalimanının uluslararası uçuşların yapılabileceği bir havalimanına dönüşeceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Diyarbakır için çok önemli bir gün. Diyarbakır Havaalanı da yeni, modern, uluslararası uçuşların yapılabileceği büyük bir havalimanına dönüşüyor. Bu bizim için çok önemli. 10 tane uçağın aynı anda apronda hizmet alabileceği bir havaalanı. 5 milyon yolcunun hizmet alabileceği bir havalanı. Bu son derece önemli. 200 milyon liralık bir yatırım. Bu havaalanı bundan sonraki süreçte bölge havaalanı olacak."
Bakan Eker, Diyarbakır`ın birçok güzelliğinin 35 yıllık bir sorun nedeniyle adeta küller altında kaldığını sözlerine ekleyerek, çözüm süreciyle bunu gün yüzüne çıkaracaklarını söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Bir ülkede kardeşlik, dostluk, barış yoksa bunu parayla pulla tesis edemezsiniz" dedi.
Yıldırım, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin yurt dışına açılmasını sağlayacak Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, yeni terminal binasının Diyarbakır`a ve Türkiye`ye hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.
Diyarbakır`ın 9 bin yıllık tarihiyle 26 medeniyete ev sahipliği yaptığını, "Taşlar ve Düşler" şehri olarak yıllarca anıldığını kaydeden Bakan Yıldırım, "Parayla pulla her şey yapabilirsiniz ama bazı işler var ki parayla pulla olmuyor. Eğer bir ülkede kardeşlik, dostluk, barış yoksa bunu parayla pulla tesis edemezsiniz. Ülkemizde 30 yılı aşan bir süredir kardeşliğimizi bozmaya çalışan maalesef iç ve dış mihrakları hep beraber gördük ve şahit olduk. Bölgeye refah, huzur, barış gelmesini hep engellemeye çalıştılar" diye konuştu.
Geçen 10 yıl içerisinde bütün zorluklara rağmen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`ne yatırım yapmayı en öncelikli işler arasında gördüklerini belirten Yıldırım, şunları söyledi:
"Bütün zorluklara rağmen, bütün engellemelere rağmen yatırımlarımıza devam ettik. 1992-2002 yılları arasında Diyarbakır`a yapılan yol yatırımlarının tamamı 160 milyon liradır. 2003`ten günümüze kadar Diyarbakır`a hükümetlerimiz AK Parti iktidarının yaptığı sadece yol yatırımları 1 milyar 100 milyon liradır. 45 kilometreden almışız, bunun üzerine 328 kilometre bölünmüş yol koymuşuz. Neredeyse 8 katı. Diyarbakır`da bölünmüş yol miktarı 373 kilometreyi bulmuştur. Diyarbakır`ın içine 11 tane büyük kavşak yapıyoruz. Trafik sorununu çözmek için yapıyoruz. Diyarbakır`da Karayolları Genel Müdürlüğümüzün devam ettirdiği proje sayısı 26`dır. Tutarı 1 milyar 223 milyon liradır. Harcadığımızdan daha fazla devam eden projelerimiz var. Bunun 567 milyon liralık kısmını bitirmişiz. 700 milyon liralık kısmı da devam ediyor. Diyarbakır bunun daha fazlasını hak ediyor."
Çözüm süreci
Çözüm sürecine de değinen Bakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Elimizi değil, başımızı taşın altına koyduk. Sayın Başbakanımız hayatının en büyük siyasi inisiyatifini kullandı. En büyük riskini aldı. `Yeter artık` dedi. 35 yıldır insanımızı kaybediyoruz. Evlatlarımızı kaybediyoruz, şehitler veriyoruz. Bu da yetmezmiş gibi 400 milyar lira doğrudan, dolaylı olarak da 900 milyar lira kaynağımızı erittik, tükettik, yok ettik. Bir hiç uğruna. Eğer biz terörle mücadeleye, teröre bu kaynakları harcamamış olsaydık bugün Türkiye bir yerine 132 tane Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı yapabilirdi. Bir yerine 97 tane Atatürk Barajı yapabilirdi. Bir yerine 115 tane Yavuz Selim Boğaz Köprüsü yapabilirdi. 80 tane Marmaray Projesi bitirilirdi. 20 nükleer santral yapabilirdik. 6 bin tane 400 yataklı hastane yapabilirdik. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Bu kaynaklar hepimizin kaynağı. Artık acılar, gözyaşları geride kaldı."
Bölgenin kalkınması için inatla yatırım yaptıklarını anlatan Bakan Yıldırım, "10 yılda bu bölgeye yaptığımız ulaştırma yatırımlarının miktarı 8 katrilyondur. Doğu Anadolu Bölgesi`ni de kattığımızda 25 katrilyona çıkıyor. GAP Bölgesinde 2002`de toplam bölünmüş yol miktarı 300 kilometrenin altındaydı. Bugün bin 789 kilometreye ulaşmıştır. Bölgede 18 havalimanını faal hale getirdik. 19`uncusunu Hakkari`de yapıyoruz" dedi.
Şırnak`ta yarın Şerafettin Elçi Havalimanı`nın açılışını gerçekleştireceklerini ifade eden Bakan Yıldırım, "Rahmetli Şerafettin Elçi, bu toprakların yetiştirdiği çok değerli bir insandır. O, hayatı boyunca bölgenin huzuru, milletin kardeşliği için çabaladı. 12 Eylül`den o da nasibini aldı. 30 ay zindanlarda yattı ama her zaman diyordu ki `Ne zaman ben bölgemi, ülkemi kalkınmış, kavgadan, terörden uzak, insanların barış içerisinde yaşadığını göreceğim`. İşte onun hayali sağlığında gerçek oldu. Bölgeye yatırımları hız kesmeden, tehditlere rağmen, şantiyelerin yakılması pahasına yaptık" diye konuştu.
Diyarbakır türküsü
"Artık zaman, barış ve kardeşlik zamanıdır. Kayıp olan yılları telafi etme zamanıdır" diyen Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:
"Yıllarca tel örgüler arkasında, seyahat etmek için `oraya geçemezsin, burada duramazsın` denmekten, ötelenmekten, örselenmekten Diyarbakır kurtuluyor. Diyarbakır Türkiye`nin en modern havalimanına kavuşuyor. Burası atış alanıydı. Burayı temizlemek için aylarca çaba sarfettik. Önce, buradan atılan mermileri, topları temizledik. İşte yerine bu güzel apronu yaptık. Yanına da modern terminal binası yerleştiriyoruz. Diyarbakır`da 2002 yılında 211 bin yolcu havayoluyla seyahat etti. Geçen sene 1 milyon 800 bin, bu sene de 1 milyon 900 bin bekliyoruz. Diyarbakır`ın toplam nüfusu kadar. Artık zaman barış, kardeşlik zamanıdır. Kayıp olan yılları telafi etme zamanıdır. Diyarbakır`ın bir güzel türküsü var. `Ağlama yar ağlama. Mavi yazma bağlama. Mavi yazma tez solar. Ciğerimi dağlama.` Artık kimseler ağlamasın, insanımızın ciğeri dağlanmasın. Kardeşliğimiz, birliğimiz, beraberliğimiz ilelebet daim olsun. Bunun için yola çıktık. Biz üzerimize düşeni yaptık, herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Herkes bir söylemeden bin sefer düşünmesi gerekiyor. Şimdi siyaset zamanı değildir. Şimdi zaman kardeşliği, huzuru, barışı pekiştirme zamanıdır. Söylemimizi kardeşlik üzerine, birlik üzerine kuracağız. Ülkemizde, bölgemizde barışı daim edeceğiz."
GAP Bölgesine yapılan yatırımlara da değinen Bakan Yıldırım, "GAP Bölgesine yaptığımız yatırımların tutarı 48 milyar lirayı aştı. 15 tane baraj, 22 tane hidroelektrik santrali, bunların yarıdan fazlası yapıldı. Birkaç güne kadar inşallah proje bitmiş olacak. 2 milyon hektar arazi suyla buluşacak. Türkiye`nin elektrik üretiminin 5`te biri bu bölgeden sağlanmış olacak. İşte böyle büyük projelerle ileriye bakıyoruz" dedi.
"Kardeşliğimizi devamlı hale getireceğiz"
"Gün, bir olmanın, diri olmanın, beraber olmanın zamanıdır" diyen Bakan Yıldırım, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Ayrılıklarımızı değil, birliklerimizi ön plana çıkaracağız. Kardeşliğimizi devamlı hale getireceğiz. Birbirimizi ayrıştıran söylemlerden her zaman uzak olacağız. Herkesin gözü üzerimizde. `Bir şey olsa da Türkiye`de karışıklık çıksa` diye. Yurt dışında Türkiye`deki barış ortamının, huzur ortamının bozulması için ilanlar bile veriyorlar. Türkiye`nin büyümesini, kardeşliğinin, beraberliğinin gelişmesini içine sindiremeyen olabilir ama bu millet bin yıllık tecrübesiyle Anadolu topraklarında tesis ettiği kardeşliği daha iyi hale getirecek, bütün enerjimizi ülkemizin kalkınmasına, refahına harcamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz."
Konuşmaların ardından Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının temeli Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından atıldı.
Törene, Vali Mustafa Cahit Kıraç, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.
ARTUKLU HABER AJANSI