Dün Komşumuz Yunanasitanda Seçimler yapıldı.İpek Üniversitesi Öğretim Üyesiv Doç. Dr. Bestami Bilgiç Yunanistanda yapılan seçimler ve Sonrasını Artuklu Haber`e Değerlendirdi
Dün Komşumuz Yunanasitanda Seçimler yapıldı.İpek Üniversitesi Öğretim Üyesiv Doç. Dr. Bestami Bilgiç Yunanistanda yapılan seçimler ve Sonrasını Artuklu Haber`e Değerlendirdi
Yunanistan`da Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) Genel Başkanı Panayiotis Kammenos, seçimlerde birinci gelen Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras ile koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaştıklarını açıkladı.
Kammenos, Çipras ile olan görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, SYRIZA`yı hükümeti kurması konusunda destekleme kararı aldığını belirterek, "Şu andan itibaren hükümet var. Aleksis Çipras`a güvenoyu veriyoruz. Başbakan, bugün Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas`a giderek yemin edecek ve hükümet üyelerini açıklayacak" dedi.
DOÇENT DOKTOR BESTAMİ BİLGİÇ KİMDİR?
Uluslararası İlişkiler
1997 yılında Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü`nden mezun oldu. Yüksek Lisansı`nı aynı programda 1999 yılında tamamladı. Daha sonra Alexander S. Onassis Vakfı`nın bursunu kazanarak 1999-2000 akademik yılını Yunanistan`da geçirdi. 2000 yılında George Washington Üniversitesi Tarih Bölümü`nde doktorasına başladı. 2004 yılında doktorasını alarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nde göreve başladı. 2008-2012 yılları arasında Türk Tarih Kurumu`nda Osmanlı Rumları üzerine bir proje yürüttü. 2012 yılı Ekim ayından itibaren ise İpek Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Balkan Tarihi ve Siyaseti ve Türk-Yunan İlişkileri üzerine çalışmalarını sürdüren Dr. Bilgiç evli ve bir kız çocuğu babasıdır.
İPEK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ DO.DR.BESTAMİ BİLGİÇ YUNANİSTANDAKİ SEÇİMLERİ DEĞERLENDİRDİ
Soru 1_ Sayın Hocam,dün gerçekleştirilen ve oyların yüzde 88`inin sayıldığı erken genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yüzde 36,29 ile seçimde en çok oyu alan parti oldu.Sol oylarda meydana gelen bu artışı nasıl değerlendiriyorsunuz ?
Sol oyların artması, Yunan seçmenin merkez partilere, özellikle de iktidar ortağı olan merkez sol partisi PASOK`a karşı verdiği bir tepkinin sonucu olarak yorumlanabilir.
Soru-2)-İçişleri Bakanlığı verilerine göre katılım oranının yüzde 63 olduğu Yunanistan`daki seçimlerde katılımın Düşük olmasını neye bağlıyorsunuz ?
Soru-3)-Batı Trakyada 3 Türk Milletvekilinin seçilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz _
Bu normal bir durumu olarak karşılanmalı. Yunanistan`da Batı Trakya Türk azınlığı mensuplarının seçimlerde yarışan siyasi partilerden milletvekili seçilmeleri çok az karşılaşılan bir durum değildir.
Soru-4)-Yunanaistandaki seçimlerde SYRIZA yüzde 36,29, Yeni Demokrasi Partisi (ND) yüzde 27,87, Altın Şafak (Hrisi Avgi) yüzde 6,31, Nehir (POTAMİ) yüzde 6,02, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,48, Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) yüzde 4,72 ve Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) yüzde 4,69 oy aldı.
Yunanistan`da sabah saatlerinde gelen haberlere göre SYRIZA tek başına hükümet kuracak milletvekili sayısına ulaşamadı ve sağcı-muhafazakar ANEL ile koalisyon kurma kararı aldı. Bu iki partiyi bir koalisyonda buluşturan unsur, ikisinin de Troika`ya ve Troika`nın istedigi istikrar paketine karşı olmaları ve bu paketin uygulanmaması gerektiğini söylemeleri gibi görünmektedir.
Bu sonuçlar bir Koalisyonu mu işaret ediyor?Sizce Hükumet kurulma şansı var mı?
Soru-5)- Yunanistan`daki Seçimlerin Genel bir değerlendirmesini yapabilir misiniz ? lütfen...
Geleneksel olarak merkez partilere oy veren Yunanlar, son beş-altı yıldır merkez partilerinin ülkenin ekonomik sorunlarına çözüm bulamadığını düşünmüştür. Dolayısıyla daha iyi bir yaşam vaadeden, daha adil bir gelir dağılımı sözü veren, devlet işleyişinin yapısal ve kronik sorunlarına çözüm bulacağını söyleyen Radikal Sol Koalisyon`u tercih etmiştir. Ayrıca yine ANEL ve Altın Şafak gibi uç söylemler benimseyen partilerin aldığı yüksek oy miktarlarına bakıldığında Yunan halkının şimdilik merkez partileri tercih etmeme yönünde hareket ettiğini göstermektedir.
Soru:6)Türk-Yunan ilişkileri bu seçim sonuçlarından nasıl etkilenir?
Kısa vadede doğrudan bir iyileşme ya da kötüleşme olacağını sanmıyorum. Özellikle SYRIZA`nın Türkiye-karşıtı bir söylemi yok. Zaten bu seçimler öncesi yapılan seçim kampanyalarında ekonominin en ön planda olduğunu ve dış politikanın ekonomi bağlamı dışında pek de konu edilmediği görülmektedir.
Soru:7)-AB-Yunanistan ilişkileri nasıl etkilenir?
AB-Yunanistan ilişkileri Troika ile Tsipras`ın Yunanistan`a verilen borcu geri ödemesinin nasıl yapılacağı hakkındaki tartışmaların seyrine göre belirlenecektir. Ben şahsen Yunanistan`ın şu andaki ekonomik durumu göz önüne alındığında AB`ye karşı çok radikal bir siyaset takip edebileceğini sanmıyorum. Burada belirleyici unsur AB`nin tavrı olacaktır. Yunanistan`ın AB`siz bir şekilde ekonomik krizden çıkma şansını düşük görüyorum. Ancak AB de kısa vadede Yunansitan`a karşı çok sert bir söylem kullanacakmış gibi görünmemektedir.
Doç. Dr. Bestami S. Bilgiç
İpek Üniversitesi
Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA