Danıştay 8. Dairesi 2015 yılında YÖK ve Üniversitelerarası Kurul tarafından çıkarılan Doçentlik Yönetmeliği hakkında yürütmenin durdurulması kararı verdi.
ANKARA - Danıştay 8. Dairesi 2015 yılında YÖK ve Üniversitelerarası Kurul tarafından çıkarılan Doçentlik Yönetmeliği hakkında yürütmenin durdurulması kararı verdi.
Danıştay, doçentlik çalışmalarının sadece 5 yıldan daha eski ve büyük yayınevlerince basılmasını öngören maddelerin Astana Yayınevi tarafından açılan iptal davası nedeniyle yürütmesini durdurdu. Mahkeme kararında doçentlik çalışmalarının en az beş yıldan beri faaliyet gösteren yayınevlerince basılabileceğine ilişkin yönetmelik kuralını anayasanın ayrımcılık yasağı ve hukuk devleti ilkesinin yanı sıra 49.maddede yer alan çalışma özgürlüğüne de aykırı buldu.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Doğan Danıştay’ın bu kararla büyük yayınevlerinin piyasada tekel kurmasına hizmet eden düzenlemeleri iptal etmesinin anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine de uygun bir karar olduğunu belirterek, “Doçentlik başvurusu yapacak adaylar eserlerini bastırmak için bazen büyük yayınevlerini bir yılı aşkın bir süre beklemek zorunda kalıyordu. Danıştay kararının asıl önemi bütün akademisyenleri etkileyecek olumlu bir sonuç taşımasıdır. Çünkü akademisyenler her yıl eserleri ve eserlerine yapılan atıflardan dolayı puan almaktadırlar. Alınan bu puanlar hem onların aylık ödemeler şeklinde maddi gelirlerini arttırmalarına hem de doçentlik başvurularını daha kolay gerçekleştirebilmelerini sağlayacak.” dedi
Av. Şeyma Dursun da “Müvekkilim olan yayınevi henüz 5 yılını doldurmuş bir yayınevi. Yeni yayınevlerinin piyasa girmesini önemli derecede zorlaştıran Doçentlik Yönetmeliği açıkça anayasaya aykırıydı. Açtığımız bu dava hem bir keyfi uygulamayı hem de akademisyenlerin mağduriyetini engellemiştir. Bundan dolayı çok mutluyuz” diye konuştu.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA