DOĞAN BEKİN`DEN İKİZ KULELERİN YIKILIŞINA YÖNELİK ÇOK ÇARPICI AÇIKLAMA

MARDİN`İN YETİŞTİRDİĞİ ÜNLÜ ARAŞTIRMACI YAZAR VE POLİTİKACI DOĞAN BEKİN 11 EYLÜL NEW YORK`TAKİ DÜNYA TİCARET MERKEZİNİN OLUŞTURAN İKİZ KULELERİN YAPILIŞI VE YIKILIŞIYLA İLGİLİ ÇARPICI AÇIKLAMADA BULUNDU

Gündem 12.09.2017 12:12:52 0
DOĞAN BEKİN`DEN  İKİZ KULELERİN  YIKILIŞINA YÖNELİK ÇOK  ÇARPICI AÇIKLAMA

MARDİN'İN YETİŞTİRDİĞİ  ÜNLÜ ARAŞTIRMACI YAZAR VE POLİTİKACI DOĞAN BEKİN 11 EYLÜL NEW  YORK'TAKİ DÜNYA TİCARET MERKEZİNİN OLUŞTURAN İKİZ KULELERİN YAPILIŞI VE YIKILIŞIYLA İLGİLİ ÇARPICI AÇIKLAMADA BULUNDU.

 

ARAŞTIRMACI-YAZAR DOĞAN BEKİN AÇIKLAMASINDA ŞU İFADELERE YER VERDİ;

 

''Dünya Ticaret Merkezi’nin kurulma fikri 1946’da Newyork Eyalet Meclisi’nin Dünya TicaretKurumu’nu oluşturmasıyla ortaya çıktı. Bu girişim sadece planlama aşamasından öteye gidemedi. 1958’de David Rockefeller, Chase Manhattan Bankası’nda , şirketinin şehre mücavir alanlarındaki emlak yatırımlarının hızla düşmekte olduğunu görünce, burada inşa edilecek toplu bir ticaret merkezinin kendi hisselerinin değerini de artıracağını düşünmeye başladı. Bu konuda kendisine planlar hazırlayan, Skidmore, Owings ve Merrill mimari firmalarıyla kurlulacak ticaret merkezi fikrini danışmaya başladı. David Rockefeller, mimari firmaların hazırladığı raporu Belediye Başkanı Robert F. Wagner’e gönderdi.Wagner, dünya ticaret merkezi fikrine sıcak baktı ve daha fazla detay istedi. Bunun üzerine DLMA, Ocak 1969’ta Wall Street doğusunun bitiminde 13 hektarlık bir alan üzerine kurulacak 250 milyon dolarlık bir proje sundu. Bina 70 katlı ofis ve hotel kompleksinden oluşacaktı.  

 

 

Proje, mimar Minoru Yamasaki’nin önüne kondu. Kendisi birçok Amerikalı mimar arasından titizlikle seçilmişti. Projeyle ilgili program da kendisine sunuldu. Proje,on iki milyon feet(ayak)kare alanda ,onaltı hektar bir alan üzerine yükselecek bir bina ve Hudson tüneli ile kavşak yolları ve bağlantı yollarını kapsıyordu. Bütün projenin 500 milyon doların altında bir maliyeti olacaktı. Yamasaki, yüz potansiyel plan şeklini tek tek inceledi.Sonunda, 80 katlı ikiz kulede karar kıldı. Fakat, Liman yetkilileri Lee Jeffe ve Guy Tozzoli için 80 kat yeterli değildi.Kendileri, bu plazaların dünyanın en uzun kuleleri olması gerektiğini ve kat sayısının 110’a yükseltilmesi gerektiğini Yamasaki’ye bildirdiler.

 

Bir grup mühendis bu isteğin yerine getirilebilmesi amacıyla yoğun mesai harcamaya başladı. Dünya Ticaret Merkezi’nin dizaynının çok önemli bir ayrınıtısı var ki, bu dolaylı olarak Osama bin Ladin’e kadar uzanır. Yamasaki, bu proje için Rockefeller ile anlaştığı zaman, Suudi Arabistan’daki Dahran Havaalanı’nı daha yeni tamamlamıştı. Bu havaalanının asıl mütaahidi de Bin Laden İnşaat Şirketi idi. Bu havaalanının sitili İslami Mimari uslup ile modern mühendisliğin birleşimi idi. Burada asıl önemli nokta şudur; Yamasaki, plazasını(DÜNYA TİCARET MERKEZİ) Harem-i Şerif’e benzettiğini , Wall Street alanını çevreleyen dar sokaklar ve caddelerin, aynen Mekke’deki gibi olduğunu ifade ederken şunu da ekliyordu:

 

MEKKE’nin avlusunun aynısını burada tatbik ettiğini, başka bir değişle replike ettiğini ve geniş bir kare şeklini çizdiğini ve KABE’yi kare şeklinde ikiz kuleler olarak tasarlayıp yaptığını ve Kabe’nin etrafındaki tüm ayrıntıları da burada uyguladığını, Hacer’ül Esved , Hicri İsmail,Hacer , Harem-i Şerif’te yer alan Zemzem Suyu mekanını da çeşme yapmak suretiyle detaylandırdığını ve benzer şekilde tüm alanın Harem-i Şerif’e benzettiğini ifade etmekte idi. Ünlü mimar Laurie Kerr de Oleg Grabar’a , “Dünya Ticaret Merkezi’nin Harem ül Şerif ve Kabe’nin şekli ile yapıldığını ifade etmiş idi. Saldırıdan sonra ise, Grabar, bu merkez alanının Harem ül Şerif’e , ikiz kulelerin de Kabe’ye benzetilmesinin aslında çok anlamlı olduğunu belirtmişti. Ortadoğu’dan bir çok uzman, İkiz Kullerin ön cephesinin de dev cami pancerelerini (maşrabiye) andırdığı üzerinde hem fikirdirler.

 

Bu konuda aslında yazılacak çok şey var ama , tüm bunlar sadece yorumdan öteye gidemez. Ama bir gerçek var ki, Yamasaki, Kabe dizaynı konusunda David Rockefeller’i , Kabe ile benzerlik konusunda fikir sahibi yapmış ve mutlak suretle onun onayını almıştır. Sonuç olarak, Dünya Ticaret Merkezi’nin bu formda yapılması, Müslümanların Kabe etrafındaki birleşmesini ve tek vücut olmasını çağrıştıran bir düşünceyle, dünya kapitalist sisteminin bu ticaret merkezi etrafında bütünleşmesini ve gerçek anlamda Müslümanların da buradan yönetilmesi gerektiği konusunda mesaj içermesi kuvvetle muhtemeldir.''

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,48% 0,33
  • EURO

    34,67% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2406,59% 1,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00