Aralarında Ak Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkullubeyin`de bulunduğu,TBMM Sporda Doping Sorunun Araştırma Komisyonu Meclis dışına ilk ziyaretini Hacettepe Üniversitesi Türkiye Doping Kontrol Merkezi`ne gerçekleştirdi.
Aralarında Ak Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkullubeyin`de bulunduğu,TBMM Sporda Doping Sorunun Araştırma Komisyonu Meclis dışına ilk ziyaretini Hacettepe Üniversitesi Türkiye Doping Kontrol Merkezi`ne gerçekleştirdi.
Komisyon Başkanı Osman Aşkın Bak, Komisyon Üyeleri, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer`in de katıldığı yemekli toplantının ardından Doping Kontrol Merkezi`ne gerçekleştirilen ziyarette, Doping Kontrol Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başaran ve Bilimsel Koordinatörü Prof. Dr. Bekir Salih, merkezin çalışmaları ve yöntemi hakkında bilgiler verdi. Uluslararası saklama koşullarına uygun olarak hazırlanan Doping Kontrol Merkezi`nde getirilen bir numunenin geçtiği aşamalar komisyon üyelerine anlatıldı. Merkezin tanıtımından sonra Rektör Prof. Dr. Murat Tuncer, ileride kurulacak olan spor enstitüsü ile ilgili olarak projede görevli mimar ile birlikte bir bilgilendirme sunumu yaptı.
TBMM Sporda Doping Sorununu Araştırma Komisyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, Hacettepe Üniversitesi Türkiye Doping Kontrol Merkezi`nin 2008`de ve 2011`de akreditasyon ile ilgili problem yaşadığını hatırlatarak, merkezin yeniden akreditasyon almak için başvuru yaptığını ve 2014 yılı Ekim ayında yeniden akreditasyon alınacağını söyledi. Doping numunelerinin alınışından sonuçlanana kadar hangi evrelerden geçtiğini yerinde görmek üzere merkeze geldiklerini kaydeden Osman Aşkın Bak, "Doping gerçekten sporda büyük bir sorun. Sporun kanseri olarak değerlendirebiliriz" ifadelerini kullandı.
Dopingle mücadele için ileri teknolojiye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Osman Aşkın Bak, WADA (World Anti-Doping Agency) Uluslararası Anti-Doping Ajansı`nın belli kriterler istediğini ve teknolojik alt yapı istediğini belirterek, "Hacettepe Üniversitesi`nin belirli bir birikimi ve tecrübesi var" dedi. Osman Aşkın Bak şunları kaydetti:
"Dopingle mücadelede, bu mücadelenin stratejisini belirleyen bir ayağınız ve bunun yanında bir analiz merkeziniz olması gerekiyor. Dünyada bu merkezlerden 36 tane var. Akreditasyonu tamamladığında bir tanesi de Hacettepe olacak. Türk sporunda geçtiğimiz bir yıl içerisinde halterde, atletizmde, güreşte ve diğer vücut geliştirme sporlarında ortaya çıkan doping olayları hem Meclis`i hem de kamuoyunu harekete geçirdi. Ben de arkadaşlarımızla beraber 28 Şubat 2013 tarihinde dopingle mücadele için bir araştırma komisyonu kurulması için meclis önergesi verdim, önerge kabul edildi ve komisyonumuz çalışmalarına başladı. Komisyonumuzda birbirine yakın, etkili arkadaşlarımız var, milletvekillerimiz. Hukukçularımız var, sporcularımız var, spor yöneticilerimiz var, eczacılarımız, doktorlarımız var. Dolayısıyla bu işin nasıl çözüme kavuşturulacağı noktasında söyleyecekleri olan milletvekillerinden oluşan bir komisyon…"
Sporda sağlık ayağının eksiklerinin hissedildiğini kaydeden Osman Aşkın Bak, "Sporun bilimle beraber yapılması gerektiğini ve bilimin sporun başarısına büyük bir etkisi olduğunu düşünüyoruz. Sporu bilimle birleştirdiğimiz zaman biz daha başarılı adımlar atacağız. Böylesi sorunlarla da karşılaşmayacağız diye düşünüyoruz" dedi.
TBMM Sporda Doping Sorununu Araştırma Komisyonu`nun amacının sporcuların neden doping yaptığının sebeplerinin de araştırılması olduğunu kaydeden Osman Aşkın Bak, bununla ilgili de uzmanlardan bilgi alınacağını söyledi. Osman Aşkın Bak şunları kaydetti:
"Bize göre esas olan başarı sürdürülebilir bir başarı. Hamza Yerlikaya gibi spor yaşamı boyunca sekiz Avrupa, iki Olimpiyat, üç dünya şampiyonluğu, bronz ve gümüşleri saymıyoruz. Böylesine bir sporcu olmak… Dolayısıyla yüzlerce testten geçen bir sporcu, demek ki profesyonelce bu işi yapıyor, profesyonelce çalışıyor, kendine çok iyi bakıyor. İşte bunları öğretmek, böyle idolleri göstermek gerekiyor.
Komisyon olarak bir yol haritası ortaya koyacağız. Belki bunun içerisinde bir kanun teklifi olacak. Spor Bakanlığı`na ve Sağlık Bakanlığı`na ve Tarım Bakanlığı çerçevesinde bir eylem planı oluşturulabilir. Sorunlardan bir tanesi de vücut geliştirme salonlarında olan ve kontrolsüz bir şekilde gıda desteği adı altında geçen maddelerin alınması. Bunların pek çoğu da doping içeriyor. Ve insan sağlığını, halk sağlığını tehdit eden sorunlar. Bunlarla ilgili de federasyon başkanlarını ve bunlarla ilgili sporcuları dinledik.
Başarıyla sevinen, madalya ile sevinen halkımızı üzmeye kimsenin hakkı yok. Bu sebeple de biz bu olumsuz olayın sebeplerini ve çözüm yollarını enine boyuna tartışarak, fikir alışverişleri yaparak bir rapor hazırlayıp bir eylem planı ortaya koyacağımıza inanıyorum. Mevzuatta meydana gelen boşlukları da değerlendirerek bu konuda önemli adımlar atacağımıza, sağlam adımlar atacağımıza inanıyorum." dedi.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
9209,58%1,97
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74