DUHOK`TA ??1.IRAK YATIRIM FIRSATLARI ZİRVESİ

Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf KILIÇ; ?? 28-29-30 Nisan 2017 tarihlerinde Irak`ın Duhok kentinde gerçekleştirilecek

Gündem 21.04.2017 09:53:12 0
DUHOK`TA ??1.IRAK YATIRIM FIRSATLARI ZİRVESİ

Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf KILIÇ; ‘’ 28-29-30 Nisan 2017 tarihlerinde Irak'ın Duhok kentinde gerçekleştirilecek 1. TISİAD  Irak Yatırım Fırsatları Zirvesi'nin Irak ve Türkiye'den katılacak İşinsanlarına  büyük bir iş birliği imkanı sunacağını belirtti.’’

 

Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Bilim ve Yönetim Kurulu ortak toplantısı Mersin Nobel Oteli'nde gerçekleştirildi.

 

TISİAD Genel Başkanı Nevaf KILIÇ ile TISIAD Bilim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Ahmet ÖZER ve Yönetim ve Bilim Kurulu Üyelerinin katıldığı toplantıda önümüzdeki hafta Irak'ın Duhok kentinde  RIXOS Otelde yapılacak 1. TISİAD Irak Yatırım Fırsatları Zirvesi Etkinliğinin proğram akışı hakkında  fikir alışverişinde bulunuldu..

 

'MUHATABIMIZ DUHOK VALİLİĞİ'

 

Zirve'nin 28 Nisan Cuma günü Mersin çıkışlı Duhok Rıxos Otelde 2 gece konaklamalı olacağı bilgisini veren KILIÇ "Duhok Valiliği ile ortaklaşa yapacağımız  zirvede  ve sonrasında yatırım ve ticari ilişkilerinin geliştirilmesinde muhatabımız Duhok Valiliği olacaktır. Türkiye'nin çeşitli illerinden iş insanları ve davetliler katılacak. Götüreceğimiz iş insanlarının yatırım projelerine ait sektörlerine karşılık Duhok Valiliği, Duhok, Erbil, Süleymaniye ve Kerkük'ten iş insanlarını davet edecek ve B2B İkili görüşmeler yapılacaktır." dedi.

 

Duhok Valiliği, Duhok Ticaret ve Sanayi Odası ve Duhok'taki Yatırım Müdürlüğü'nün Duhok İlinin genel tanıtımı, stratejik konumunun değerlendirilerek Irak’ın ve Bölgesinin Lojistik ve Ticaret Merkezi Duhok’ta yatırım imkanları ile ilgili ZİRVE’ye  sunum yapacağını anlatan KILIÇ şöyle devam etti:

 

"Bunun dışında başarı öyküleri adı altında Türkiye'den Irak ile çalışan ve sektörlerinde başarılı olmuş iş adamlarını konuşturacağız. Bilgi, birikim, deneyim ve başarı öykülerini Zirvede anlatacaklardır. Oteldeki görüşmelerden sonra, Duhok Organize Sanayi Bölgesini, İşadamlarının yapmış olduğu bazı projeleri ve Duhok'taki turistik yerleri gezme imkanımız olacaktır."dedi.

 

DUHOK, IRAK'A AÇILAN KAPI

 

TISİAD Genel Başkanı KILIÇ, TISİAD olarak Duhok'u pilot il seçtiklerine dikkat çekerek "Duhok, Şırnak'a komşu olan bir ilimiz. Irak'a açılan kapı. Irak'ın vazgeçilmez Lojistik ve Ticaret Merkezi diyebiliriz. Bundan dolayı Duhok'u pilot il seçtik. Önemli ve anlamlı  ilk büyük etkinliğimizi DUHOK'ta yapıyoruz. Benzerlerini daha sonra IKBY ve Irak’ın diğer illerinde de yapmayı hedefliyoruz.  Bu Zirve’ye Türkiye Cumhuriyeti Erbil Başkonsolosu'da katılıyor. Biz Bağdat'taki Türkiye Büyükelçisini de davet ettik. Müsait olurlarsa katılacaklar. Kürt Bölgesel Hükümetinden bakan düzeyinde katılım olacak. Türkiye'den değişik sektörden iş insanlarını götürüyoruz. VIP bir iş gezisi düzenledik. Gelen tüm iş insanlarının  beklentilerinin üzerinde verim almalarını sağlatacağız.  " şeklinde konuştu.

 

‘’ ZOR DÖNEMDE IRAKLILARIN YANINDA OLMAMIZ LAZIM ‘’

 

Başkan KILIÇ, “Ekonomik istikrarsızlık ve diplomatik siyasi sıkıntılar sürerken neden bu zamanlarda yatırım yapmak için kolları sıvadınız  ve Duhok’u Pilot İl olarak seçtiniz?”sorusuna  ise şöyle cevap verdi:

 

Bugün hem Türkiye’de hem de Irak'ta ekonomik zorluklar hemde siyasi sıkıntılar vardır. Bu günler dostlukların güncellenmesi her şeye rağmen hayat devam ediyor gerçeği ile ticaretimizin sağlıklı sürekliliğinin tesisi için uğraşmaya devam etmemiz şarttır. Bu olumsuzluklar mutlaka sona erecektir. Ancak buan itibari ile Zor dönemdeki Iraklıların yanında olmamız lazım. Çünkü Irak'ta büyük bir potansiyel var. Yarın Irak'ta her şey yerli yerine oturduğu zaman iş hacmimiz çok artacaktır. Malumlarınız, 2013 yılında Irak'a ihracatımız 12 milyar dolara ulaşmıştı. Tabi süreç içerisinde meydana gelen olaylardan dolayı; iç savaş, petrol fiyatlarının düşmesi, merkezi hükümetle hükümetimiz arasının iyi olmaması nedeniyle ihracatımız 2014'da 10.8 milyar dolara, 2015'te 8.5 milyar dolara, 2016'da 7.6 milyar dolara kadar düştü. Buna inanıyorum ki kısa süre içerisinde eski rakamlara ulaşacağız. Musul açılıyor. Musul yakın bir süre içerisinde Irak Devletine geçecek. El değiştirdiği zaman Musul'da büyük bir yapılaşma olacak. Musul biliyorsunuz Nüfus olarak ta ticaret olarak ta Bağdat'tan sonra ikinci büyük kent ve ticaret merkezi. Musul açıldığı zaman bir çok kaleme ihtiyaç olacak. İğneden ipliğe herşey şu an Türkiye'den gidiyor. Orada üretim yok denecek kadar az.  Bugün Iraklı kardeşlerimizin yanında olma zamanıdır diyorum. Duhok bu noktada Mevcut Lojistik ve Ticaret Merkezi ilişkilerinin yanı sıra Suriye ilede  Sınır Kapısı olması  öteyandan Musul’a yakınlığı sebeplerinden dolayı yatırım yapılacak öncelikli en önemli bölge olduğu görülmektedir. Bütün İş İnsanlarımızı sektörel ayrım yapmadan en güvenli Yerleden Duhok İlinde yatırım yapmaya, ekonomik ilişkilerini geliştirmeye vesile olacak Zirve’ye tekrardan davet ediyorum’’ dedi.

 
 
 
ARTUKLU HABER AJANSI

28.3° / 15.8°
  • BIST 100

    10063,71%-0,19
  • DOLAR

    32,38% -0,13
  • EURO

    34,66% -0,40
  • GRAM ALTIN

    2401,09% -1,38
  • Ç. ALTIN

    3882,72% -0,72