Mersin Kızılay Şube Başkanı ve Yardım İyilik Vakfı Huzurevi Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erdem, “Türkiye tarihte ilk kez düzenlenecek olan Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. Türk Kızılayı ise, katılımcılara insani yardım alanındaki tecrübelerini aktaracak.” dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Necmi Erdem, “Birleşmiş Milletler tarafından Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılması kararlaştırılan Dünya İnsani Zirvesi 23-24 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilecek. Dünya İnsani Zirvesi programı boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyecek olan Türk Kızılayı ise, katılımcılara insani yardım alanındaki tecrübelerini aktaracak.” diye konuştu.
İnsani Acıyı Dindirme Yolları Aranacak
Zirvenin dünyada ilk defa düzenleneceğine dikkat çeken Erdem şöyle konuştu: “Dünyada ilk defa düzenlenecek olan Dünya İnsani Zirvesi (DİZ), Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un girişimiyle ve UNOCHA’nın organizatörlüğünde İstanbul’da gerçekleştirilecek. Ev sahibi ülke olarak Dünya İnsani Zirvesi organizatörlüğünü yürütecek olan Dışişleri Bakanlığı’na, Türk Kızılayı’nın yanı sıra Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı da (TİKA) destek verecek.
Dünya İnsani Zirvesi, insanî alanda yaşanılan sorunları ele alıp insanî acıyı dindirme yolları bulma amacını taşıyor. Bu kapsamda zirve boyunca, İnsanî Alanda Etkinlik, Savunmasızlığı Azaltma ve Risk Yönetimi, İnovasyon Aracılığıyla Dönüşüm, Çatışma Durumundaki İnsanların İhtiyaçlarını Karşılama olmak üzere dört tema ele alınacak. Çeşitli ülkelerden 5 bin kişinin katılmasının beklendiği Dünya İnsani Zirvesi, birçok devlet temsilcisinin yanı sıra, uluslararası kuruluşlar, STK’ler, Türk Kızılayı’nın da bir parçası olduğu Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi, iş dünyası aktörlerinin katılacağı çok paydaşlı bir etkinlik olacak.”
Küresel insani yardım sisteminin, günümüzde artık insani krizlere etkin yanıt veremez hale geldiğini ifade eden Erdem açıklamasına şöyle devam etti: “ Her geçen gün, krizlerin sayısı ve karmaşıklığı, sınırlı kaynaklarla ihtiyaçlar arası uçurum ve insanların ızdırapları artmaktadır. Günümüzde insani krizlerinin yüzde 80’i silahlı çatışma kaynaklıdır. Bunun yanında, insani krizlerin büyük çoğunluğu tekrarlayan müzmin bir nitelik almıştır. Büyük salgınlar ve mülteci akımlarında görüldüğü üzere krizler ülke sınırlarını aşmaktadır. İnsani yardım sisteminin acil sınamalar ve meydan okumalarla karşı karşıya bulunduğu bu dönemde, tarihte ilk kez olarak Dünya İnsani Zirvesi düzenlenecek olması önemlidir.”
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN