Şişli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Gönüllü Test Danışma Merkezi ile New York Eyalet Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Global Sağlık ve İnsan Hakları Enstitüsü iki yıl sürecek bir işbirliği anlaşmasına imza attı. Bu işbirliği ile dünyaya Şişl
Şişli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Gönüllü Test Danışma Merkezi ile New York Eyalet Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Global Sağlık ve İnsan Hakları Enstitüsü iki yıl sürecek bir işbirliği anlaşmasına imza attı. Bu işbirliği ile dünyaya Şişli Modeli ihraç edilecek.
Şişli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü bünyesinde 2014 yılında hayata geçen Gönüllü Test Danışmanlık Merkezi özellikle LGBTİ bireylere test, danışmanlık, jinekolojik muayene, psikolojik ve psikiyatrik destek sunuyor. LGBTİ bireyler bu merkezde anonim olarak, yani isim ve adres bildirmeden test yaptırabiliyorlar. Türkiye HIV virüsünün en hızlı yayıldığı dünyadaki yedi ülkeden biri. Bu nedenle bu merkez son derece hayati bir görev yapıyor. Gönüllü Test Danışmanlık Merkezi çalışmalarını uluslararası boyuta taşıyarak New York Eyalet Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Global Sağlık ve İnsan Hakları Enstitüsü ile bir işbirliği protokolünü imzaladı. 9 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirilen imza törenine Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, New York Eyalet Üniversitesi Global Sağlık ve İnsan Hakları Enstitüsü Müdürü Dr. Arash Alaei, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Başkanı Dr. Pavel Ursu da katıldı.
İmza töreninde konuşma yapan New York Eyalet Üniversitesi Global Sağlık ve İnsan Hakları Enstitüsü Müdürü Dr. Arash Alaei, Şişli Belediyesi’nin yaptığı bu çalışmayı son derece önemsediklerini belirtti. Alaei sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapmak zorunda olmamasına rağmen, Şişli Belediyesi’nin bu merkezi gönüllü olarak kurması takdir edilecek bir hizmet. New York eyaletinin başkenti olan Albany’nin belediye başkanı ile görüştüm ve Şişli Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları anlattım. Bu konuda Şişli belediyesini örnek alarak ortak çalışmalar yapılmasının önemini vurguladım.”
Açılışta konuşma yapan Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Başkanı Dr. Pavel Ursu da HIV’in yayılma hızına dikkat çekti ve yeni yaklaşımları aktararak yerel yönetimler ile yapılan çalışmaların önemine dikkat çekti. Ursu, “90-90-90 diye yeni bir yaklaşım var. Bu; HIV vakalarının yüzde 90’ının tespit edilmesi, tespit edilen bu vakaların yüzde 90’ının tedavi edilmesi ve tedavi edelin vakaların yüzde 90’ının pozitif sonuçlanması demek. Bu yaklaşımda da yerel yönetimlerle çalışmak oldukça önemli... Normalde HIV vakaları yüzde 1’i tespit edilebilirken yerel yönetimlerle çalışıldığında bu rakam yüzde 7’lere kadar çıkabiliyor. Bu kapsamda da Dünya Sağlık Örgütü ilk defa bir yerel yönetime temas ederek Şişli Belediyesi ile bir işbirliği gerçekleştirdi” dedi.
Projeler geliştirirken uluslararası alanda da etkili olmasına ve işbirliklerine açık olmasına özen gösterdiklerine değinen Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, şunları söyledi: “Biz eşitlikçi ve sosyal demokrat bir belediye olarak, toplumun her kesiminin sorunlarına çözüm bulma konusunda kendimizi sorumlu hissediyoruz. Bu nedenle Gönüllü Test Danışmanlık Merkezimizi ve bu merkezimizde özellikle LGBTİ bireylere verdiğimiz hizmetlere ayrıca önem veriyoruz.”
İmza töreninin ardından ise bir Sağlık Çalıştay’ı düzenleniyor. Çalıştay’da, ‘Toplum temelli HIV hizmetleri’, ‘Gönüllü Test Danışmanlık hizmeti kapsamında eşcinsel ilişki yaşayan HIV + kişiye yaklaşım ve tedavinin uygulanışının canlandırılması’, ‘Gönüllü Test Danışmanlık hizmeti kapsamında seks işçilerine yaklaşım ve tedavinin uygulanışının canlandırılması’ ve ‘Gönüllü Test Danışmanlık hizmeti kapsamında Uyuşturucu bağımlısı kişilere testin ve tedavinin uygulanışının canlandırılması’ başlıklı konularla devam edecek.
ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL