Düşmanın da şereflisi gerek! Afyon’da şehit Türk pilotlara tören

Düşman ateşiyle isabet alan uçakları düştü. Rasıt Yzb. Ahmet Bahattin ve Pilot Astsubay Turgutlulu Ahmet Cemal şehit oldular.

Gündem 2.06.2024 21:48:00 0
Düşmanın da şereflisi gerek! Afyon’da şehit Türk pilotlara tören

Trikupis’in emriyle!
Afyon’da şehit Türk pilotlara tören

25 Temmuz 1922…

Yunan birliklerinin durumunu tespit için keşif göreviyle Akşehir’den havalanan Rasıt Yüzbaşı Ahmet Bahattin ve Pilot Astsubay Ahmet Cemal, Breguet 14 tipi keşif uçağıyla, Akviran Müfrezesi’nde Döğer istikametine dönerlerken Afyon yakınlarında dört Yunan uçağıyla karşılaşıp hava savaşına giriştiler. Bir düşman uçağını yaralayıp diğerini de düşürdüler, ancak uçaktaki eski makineli tüfek tutukluk yapınca, çaresiz kaldılar.
Düşman ateşiyle isabet alan uçakları düştü. Rasıt Yzb. Ahmet Bahattin ve Pilot Astsubay Turgutlulu Ahmet Cemal şehit oldular.

Bu olayın yaşandığı tarih, Büyük Taarruz planına son şeklini vermek için Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak, 1 ve 2. Orduya bağlı kolordu komutanlarının futbol maçı bahanesiyle Akşehir’de toplandığı gündür.

Salim Dikduran'ın "Türk Hava Kuvvetleri Tarihinde Astsubaylar" adlı kitabında bu hava muharebesinden sonra yaşananlar şöyle anlatılıyor:

"...Ertesi gün öğlene doğru Türk askeri kışlaları üzerinde duyulan uçak sesi üzerine kışladaki herkes silahını alıp dışarıya çıktı, gelen uçağın kanadının ucunda uzun siyah bir bez dalgalanmaktaydı. İyice alçalan uçaktan yere atılan paketi koşarak alan Yzb. Fazıl paketi açtığında içinden bir mektup çıktı.”

“Dün, dört av uçağımıza karşı iki saat boyunca savaşan ve bir uçağımızı yaralayıp birini de hava sahasını terke mecbur eden uçağınızdaki iki kıymetli havacı Gazlıgöl civarında şehit olmuşlardır. Onları yarın kahramanlara layık ve şerefli bir cenaze merasimiyle kaldırmayı Yunan meslektaşlarınız vazife addeder ve kahraman Türk havacılarına başsağlığı diler."

Gerçekten de; Anadolu'yu yakıp yıkan, türlü acılara sebebiyet veren Yunan ordusunun, kendilerinden hiç de beklenmeyen bir davranışla, şehit pilotlarımız için bir cenaze töreni düzenlediği, savaş sonrasında elde edilen fotoğraflarla da kesinleştirilmiştir.

İki hava şehidimizin cenaze töreni, Yunan ordusunca çekilmiş fotoğraflarda da görülebileceği gibi, alışılmadık şartlarda, akla gelmeyecek şekilde, Yunan subaylarının katılımıyla gerçekleşmiştir.

Yunan Ordusu Başkomutanlığına atandığını esir düştükten sonra Gazi Mustafa Kemal Paşa’dan öğrenen Yunan General Nikolaos Trikupis de, Yunanistan'a döndükten sonra yayınladığı anılarında birkaç detay farkıyla bu hadiseye yer vermiştir.

Trikupis şöyle diyor:

“Uçak ateşler içinde ve subaylar kömür halinde Afyon yakınındaki hatlarımızın içine düştü. Derhal bunların defnedilmesini ve bir taburumuzun ihtiram (saygı, hürmet) görevini yerine getirmesini emrettim. Bu merasimde ben de hazır bulundum ve bu hareketimiz Afyon'daki Türkler arasında büyük memnuniyet uyandırdı.

Arkadaşlardan bazıları Türklere karşı gösterilen bu saygıya hayret etti. Onlara buraya bizim kendimizin geldiğini, ölülerle değil, canlı ve silahlı kişilerle savaştığımızı ve ölenlerin de vatanları için çalışıp görevlerini yaptıklarını anlattım.”

Şehit pilotlarımız başta olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nda canını ortaya koymuş büyüklerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz.

 

ARTUKLU HABER AJANSI

HABER:TAYFUN  ÇAVUŞOĞLU


 


41.2° / 28.1°
  • BIST 100

    10630,85%1,52
  • DOLAR

    32,81% 0,96
  • EURO

    35,27% 0,94
  • GRAM ALTIN

    2467,86% 1,46
  • Ç. ALTIN

    3965,35% 1,90