E-ticaret Türkiye`nin cari açığını kapatıyor

Yapılan araştırmalar, Türkiye`de son yıllarda hızlı büyüme kaydeden e-ticaret pazarının yıllık hacminin 12 milyar dolara yaklaştığını ortaya koyuyor. Bu rakamın 2018 yılına kadar 20 milyar dolar seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. Türk e-ticaretinin yükselm

Ekonomi 3.07.2015 13:14:12 0
E-ticaret Türkiye`nin cari açığını kapatıyor

Yapılan araştırmalar, Türkiye'de son yıllarda hızlı büyüme kaydeden e-ticaret pazarının yıllık hacminin 12 milyar dolara yaklaştığını ortaya koyuyor. Bu rakamın 2018 yılına kadar 20 milyar dolar seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. Türk e-ticaretinin yükselmesinde yurtdışından Türk üretimi gıda, giyim ve aksesuar ürünlerine talebin artması büyük rol oynuyor.

Farklı ve zengin çeşitlikteki ürünlerin ve hizmetlerin güvenli, hızlı ve ekonomik bir şekilde tüketiciler ile buluşmasında önemli rol oynayan e-ticaret, her geçen gün büyümeyi sürdürüyor. E-ticarette yapılan tüm işlemlerin online ortamda kayıt altında olması ekonomide kayıt dışılığı azalttığı gibi haksız rekabetin de önüne geçiyor. E-ticarette her işlemin şeffaf bir şekilde yapılması, vergisel anlamda devlet gelirlerinin artmasına katkı sağlıyor.

2015 yılında dünya çapında 1 trilyon 700 milyar dolara yükselmesi beklenen e-ticaret hacminin Türkiye'de de son yıllarda ciddi bir büyüme yakaladığı göze çarpıyor. Türkiye'deki e-ticaret hacmi ile ilgili hazırlanan son raporda e-ticaret sektörünün yıllık yüzde 35’lik bir artışla 12 milyar dolar büyüklüğe ulaştığı belirtiliyor.

Araştırmalar, Türkiye'nin toplam perakende harcamalarında yüzde 1.6 paya sahip olan e-ticaretin önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceği ve ekonomi içindeki payını artıracağını söylüyor.

Türkiye ekonomisinin son yıllarda yavaş büyüdüğü bir ortamda, elektronik ticaret hacminin perakende harcamaları içerisindeki payını artırması, e-ticaretin Türkiye'nin cari açığını kapatmada da önemli bir rol üstlenebileceğini gösteriyor.

"E-ticaret cari açığı kapatmada önemli rol oynayacak"

Türkiye'nin cari açığını kapatmada e-ticaret sektörünün önemli bir rol oynayacağını ifade edenbuypasa.com Genel Müdürü Gökhan Altıner, "Cari açığı kapatmanın yolu, dışarıdan sermaye girişi sağlamak. Bu noktada e-ticaret sektörüne önemli görev düşüyor. Türk e-ticareti yurt dışına açıldığı takdirde cari açık rakamlarının daha da azalacağını öngörüyoruz" dedi.

Altıner, Türk e-ticaret sektörünün rotasını yurt dışına çevirmesinin cari açığın düşmesi noktasına etkili olacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Türk e-ticaret siteleri yurt dışına ürün ve hizmet satışı gerçekleştirdiği takdirde ihraç ettikleri mal ve hizmetlerden elde ettiği gelir, ülkenin yurt dışından ithal ettiği mal ve hizmetlere yaptığı ödemelere yaklaşmasına yardımcı olacak. Bu durum da cari açıktaki makasın kapanmasını sağlayacak.

Türkiye'nin ilk küresel alışveriş platformu buypasa.com olarak Türk e-ticaretini yurt dışına açma, esnafın ve online mağazaların yurt dışına güvenli ve hızlı bir şekilde ürünlerini satması konusunda etkili çözümler sunuyoruz. buypasa.com'a dahil olan bireysel ve kurumsal online mağaza sahiplerinin satış ve karlılık oranlarını artırmalarına katkı sağladığımız gibi yurt dışına açılmaları noktasında destek oluyoruz. Daha güçlü ve cari açığın az olduğu bir ekonomi modeli için önemli bir lokomotif olacak Türk e-ticaret sektörünün gelecek vizyonunda yurt dışına açılmak mutlaka olmalı."

Türkiye'nin dünya e-ticaretindeki payı % 5 - % 10 seviyelerinde

Dünya e-ticaret sektöründe Türkiye'nin pazar payının %5 - %10 olduğunu dile getiren Altıner, "Avrupa'da e-ticaret hacmi 153 milyar Euro seviyesinde. Bunun yüzde %30'luk kısmı Almanya'ya ait. Araştırmalara göre 2018 yılına kadar bu rakamın Avrupa için 172 milyar Euro Almanya içinse 55 milyar Euro'ya yükseleceği tahmin ediliyor.

Dünya e-ticaretinde önemli bir paya sahip olan Amerika'daki e-ticaret hacmi ise 275 milyar dolar seviyesinde. Bu rakamın 2018'ye kadar 281 milyar dolara yükseleceği belirtiliyor. Dünya e-ticaretinde Türkiye'nin pazar payının %5 - %10 civarında olduğunu öngörüyoruz. Bu da yıllık olarak 150-250 milyar dolar arası bir rakama tekabül ediyor. Türkiye'nin bu noktada dünya e-ticaret pazarına en iyi şekilde giriş yapması ve kendine düşen pazar payını değerlendirmesi gerekiyor.

Türkiye'den yurtdışına açılan bir satıcı döviz kuru, döviz farkı ve KDV'siz satıştan dolayı yurt dışı hizmetlerinde %900'e kadar daha fazla kazanç elde edebilecek."

  

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor