EKMELEDDİN İHSANOĞLU KİMDİR ?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli`nin cumhurbaşkanlığı "çatı adayı" konusunda görüştü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı "çatı adayı" olarak Ekmeleddin İhsanoğlu`nun ismini MHP Genel Başkanı Devlet

Siyaset 16.06.2014 18:48:06 0
EKMELEDDİN İHSANOĞLU KİMDİR ?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli`nin cumhurbaşkanlığı "çatı adayı" konusunda görüştü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı "çatı adayı" olarak Ekmeleddin İhsanoğlu`nun ismini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli`ye ilettiğini bildirdi.

EKMELEDDİN İHSANOĞLU KİMDİR?

Evli ve 3 çocuk babası olan İhsanoğlu`nun Bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası hakkında değişik dillerde çok sayıda eseri de mevcut. Ekmeleddin İhsanoğlu`nun babası Müderris İhsan Efendi, İbtidai ve İdari mekteplerinden mezun olduktan sonra bir süre Yozgat`ta Mekteb-i Sultani ve medreselerde okudu. Yozgat`taki dönemin alimlerinden eğitim gördükten sonra, ilim tahsilini daha ileri seviyelere götürmek için önce İstanbul`a, ardından da 1924 yılında Kahire`ye gitti. İhsan Efendi Kahire`deki Ezher Üniversitesi`nde ilim tahsili alıp, bu ülkeye yerleşti. 1938 yılında Kahire`de Rodos Adası Türklerinden Hacıoğlu ailesinden Seniye hanım ile evlenen Mehmet İhsan Efendi`nin Yahya ve Hüman adlı çocukları küçük yaşta vefat etti. 1943 yılında dünyaya gelen Ekmeleddin İhsanoğlu`nun babası İhsan Efendi ise 1961 yılında Kahire`de hayatını kaybedip, Gafir Kabristanlığı`nda toprağa verildi.Ekmeleddin İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi`nden mezun olduktan sonra El-Ezher Üniversitesi`nde akademik hayata başladı. Türk kültürünü küçük yaşta aile çevresinde tanıyan İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi`nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi`nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974`te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi`nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere`de Exeter Üniversitesi`nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984`te profesör oldu.

Ekmeleddin İhsanoğlu, 24 yıl boyunca İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi`nin genel direktörlüğünün yürüttü. Bu görevinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu`nun başkanlığını ve İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu.

Ekmeleddin İhsanoğlu`nun Yozgat`ta yaşayan akrabaları bulunuyor. Yozgat`a ilk kez 2009 yılında davet üzerine gelen İhsanoğlu, sonraki yıllarda yine geldi. Yozgat eşrafından olan dedesi Hacı Aziz Bey`in yaptırdığı tarihî Ağvanlıoğlu Hacı Aziz Konağı`nı Bozok Üniversitesi`ne bağışlayan İhsanoğlu, Bozok Üniversitesi tarafından kurulan `Tarih ve Kültür Araştırma Merkezi`ne 10 binin üzerinde kitap, hat ve el yazması eserlerden oluşan kendi özel arşivini bağışladı. Bozok Üniversitesi Senatosu, İslâm Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreterliği yaptığı sırada Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu`na yaptığı bağışlardan dolayı teşekkür edip, `Tarih Fahri Doktoru` unvanı verdi.

Bozok Üniversitesi`nde `Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi`nin temeli ise 20 NHisan 2013`de TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile dönemin İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteriolan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu`nun katıldığı törenle atıldı. Bu törende bir konuşma yapan İhsanoğlu`nun, 100 yıl önce Kahire`de babası tarafından başlatılan kitap koleksiyonunu kendisinin sürdürdüğünü ve bunları babasının vasiyeti üzerine üniversiteye bağışladığını söylemişti.

Ödülleri

UNESCO ve Harvard Üniversitesi`ndeki görevlerinin yanı sıra millî ve uluslararası birçok bilim kurumunun üyesi olan İhsanoğlu, bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldı. Türkiye Devlet Üstün Hizmet Madalyası(2000), Ürdün Birinci Derece İstiklal Madalyası, İKÖ Şeref ve Liyakat Sertifikası ile Mısır Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi.

2008’de Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi tarafından Koyre Madalyasına layık bulundu. 2009 yılında Mısır Cumhuriyeti Sanat ve Kültür Nişanını, Malezya`da en üst sivil unvan olan Tansri unvanınıve 2010 yılında "İslamofobiye karşı verdiği mücadele ve Keşmir konusundaki çabaları" nedeniyle Pakistan`da en yüksek unvan olan Hilal-i Pakistan unvanını aldı.

 

 

``HABERİN OLDUĞU HER YERDE``

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,53% 0,16
  • EURO

    35,98% -0,69
  • GRAM ALTIN

    2997,66% 1,21
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01