Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Can Terzier, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin başında geldiğini kaydetti.
Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Can Terzier, memede ele gelen her kitlenin kanser olmayacağını belirterek, “Meme içinde büyüyen kistler, iyi huylu tümörler olabilir” dedi. Opr. Dr. Terzier, memenin iyi huylu hastalıkları ile meme kanserine ait belirtilerin bir kısmının ortak olduğuna işaret ederek, düzenli muayenenin önemli olduğunu söyledi.
Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Can Terzier, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin başında geldiğini kaydetti.
Memede ele gelen ve kadınları endişelendiren her kitlenin kanser olmayacağını ifade eden Opr. Dr. Terzier, memede iyi huylu hastalıkların görülme sıklığının meme kanserine oranla daha fazla olduğunu dile getirdi. Opr. Dr. Terzier, iyi huylu olarak tanımlanan kitleler ile meme kanserine ait belirti ve bulguların bir kısmının ortak olduğunu anlattı.
KENDİ KENDİNİZİN DOKTORU OLUN
Erken teşhisin meme kanserinde hayati önem taşıdığına dikkat çeken Opr. Dr. Can Terzier, meme kanserinde belirtiler ortaya çıkmadan hastalığı yakalayabilmenin önemine işaret ederek, şu bilgileri verdi:
“Hastalıkta erken evre şansı veren en önemli etken, kişinin kendi memesinin farkında olmasıdır. Kendi kendinin doktoru olan, organını iyi tanıyan kadın, herhangi bir değişikliği fark ederek erken evrede teşhisi sağlayabilir. Şu belirtilerden herhangi birini fark ettiğinde kadınların doktora başvurmaları gerekmektedir. Memede ya da koltuk altında ele gelen kitle, memenin boyutunda veya şeklinde oluşan değişiklik, meme başından kanlı akıntı gelmesi, memenin derisinde veya meme başında şekil ve renk değişikliği, meme veya meme başında içeriye doğru çekilme olması ve memede kitle olmamasına rağmen koltukaltında ya da boyunda bir beze oluşması.”
SİGARADAN UZAK DURUN
Sağlıklı bir yaşam tarzının tüm hastalıklarda olduğu gibi kanserde de önemli bir etken olduğuna vurgu yapan Opr. Dr. Can Terzier, “Kanser riskini düşürmek için özellikle sigaradan uzak durmak gerekiyor. Şişmanlık da meme kanseri ile doğrudan ilgili. Obezite, kanser olma olasılığını artırıyor. Kadınların 40-45 yaşlar arasında düzenli hekim kontrollari yaptırmaları önemli. Risk altında olanların 40 yaşından sonra her yıl, risk altında olmayanların ise 45 yaşından sonra her yıl muayene, mamografi ve ultrasonografi çektirmeleri gerekiyor. Eğer, kişide özel bir risk varsa daha sık doktor kontrolüne gitmesi gerekiyor” dedi.