Türkiye`nin İlk Yerli Elektrikli Otomobilinin Mucidi, ÇÜ Öğrencileriyle Buluştu
Türkiye’nin ilk ve tek yerli elektrikli otomobilinin mucidi Adanalı Makine Mühendisi Önder Yol, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Öğrenci Konseyi’nin davetlisi olarak Adana’ya geldi. Tek şarjla sadece 6 TL’ye 280 kilometre yol kat edebilen elektrikli araçların yapımı hakkında bilgi veren Önder Yol, geleceğin mühendisleri tarafından ayakta alkışlandı.
Dünyada örneği olmayan teknolojiyle üretilen elektrikli otomobilin mucidi Önder Yol bir Adanalı. Amerika’da geliştirdiği projeyle, % 100 elektrikle çalışan binek ve hafif ticari araçlar üreten Derindere Motorlu Araçlar (DMA) Yönetim Kurul Başkanı Önder Yol, Çukurova Üniversitesi Öğrenci Konseyi’nin davetlisi olarak geldiği Adana’da, geleceğin Elektrik – Elektronik Mühendisleriyle buluştu.
Araçlar 6 Yıllık Çalışmanın Ürünü
ÇÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi konferans salonunda “Elektrikli Araçlar Teknolojisi” başlıklı konferansında Yol, 2006 yılında başladıkları ve 6 yıl üzerinde çalıştıkları Türkiye’nin ilk ve tek tip onay belgesi alan elektrikli araçlar hakkında bilgi verdi.
Evdeki Prizden Şarj
Elektrikli otomobilin tek şarjla 280 kilometre yol kat edebildiğine dikkat çeken Önder Yol, bu kadar yol yapmanın maliyetinin ise sadece 6 TL olduğunu bildirdi. Aracın en önemli avantajının evdeki normal bir prizden şarj edilebilmesi olduğunu ifade eden Yol, “Araç 220 V kaynakla yaklaşık 8 saatte tam olarak şarj edilebiliyor. Bunun yanı sıra hızlı şarj yöntemiyle bataryayı 2.5 saatte doldurmak da mümkün. Ayrıca, piyasada satılan diğer elektrikli araçlar için ayda yaklaşık 150 euro civarında batarya kirası alınırken, DMA`nın elektrikli araçlarında batarya kirası yükü yok. ” diye konuştu
Yol: “Hazıra Konup Başka Markaları Taklit Etmedik.”
Elektrikli araç projesinde en büyük başarılarını, aracın en önemli parçalarını, elektronik beyin ünitelerini ve buna ait yazılımlarını tamamen Türk mühendislik becerisiyle geliştirmiş olmalarına bağlayan Adanalı Makine Mühendisi Önder Yol, hazıra konup, bir başka markayı taklit etmedikleri için dünyanın ilgisini çektiklerini dile getirdi.
Her Sektörde Nitelikli İnsan Gücüne İhtiyaç Var
Her sektörde olduğu gibi otomotivde de, yoğun olarak nitelikli insan gücüne ihtiyaçlarını olduğunu belirten Yol, kendini dinleyen Çukurova Üniversiteli geleceğin mühendislerine ideallerinin peşinden koşmalarını söyledi.
ÇÜ Elektrik Elektronik bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hamit Serbest, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı konferans, soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.
ARTUKLU HABER AJANSI-ADANA
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55