ELEKTRİKLER KESİLDİ,ÜLKEDE HAYAT DURDU!

Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir`in de bulunduğu illerde peş peşe elektrik kesintileri yaşandı.Ülkede hayat durdu.

Gündem 31.03.2015 18:44:56 0
ELEKTRİKLER KESİLDİ,ÜLKEDE HAYAT DURDU!

Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir'in de bulunduğu illerde peş peşe elektrik kesintileri yaşandı.Ülkede hayat durdu.

Türkiye'nin farklı illerinde elektrikler kesildi. İnternet erişiminde de sıkıntı yaşandı. Sıkıntı halen sürüyor. İstanbul'da elektrik kesintisi nedeniyle Marmaray, metro, tramvay ve hafif metro çalışmadı. Mega kentte yüz binlerce İstanbullu, araçlardan inip yürüdü.

İstanbul'da vatandaşlar metroda mahsur kaldıkları yönünde mesaj atıyor. Metro ve AVM’lerde büyük panik yaşanıyor. İstanbul'un yoğunluk nedeniyle Bedaş'ın sitesine de ulaşılamadı. Bursa, Rize, Manisa, Kayresi, Balıkesir, Konya, Aydın, Adana, Bitlis, Çanakkale, Hatay, Denizli, Eskişehir, İzmit, Bilecik, Samsun'dan da kesintiler olduğu yönünde bilgiler geliyor.

Kesintiye neyin yol açtığı henüz bilinmiyor.

Ankara'da elektrik kesintisi sebebiyle trafik lambaları çalışmıyor. Elektrik kesintileri nedeniyle Ankara’ da da metro seferlerinin yapılamadı.

İBB'DEN AÇIKLAMA VAR

Elektrik kesintisinin ardından İBB Beyaz Masa, twitter hesabından bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle: Enerji kesintisi nedeniyle Metro hatlarımızda seferler yapılamamaktadır.

KOCAELİ'DE DE ELEKTRİKLER GİTTİ

Kocaeli'deki yerel sitelerin haberinde kentte de elektriklerin gittiği belirtildi. Bir sitede yer alan haberde, "Kent genelinde büyük elektrik kesintisi yaşanıyor. Saat 10.30 sularında kentin büyük bir bölümünde elektrikler gitti. Kesinti nedeniyle pekçok fabrikada üretim durmuş durumdu. Kesintinin bir patlama sonrası kaynaklandığı iddia edilirken henüz SEDAŞ'tan bir açıklama yapılmış değil" denildi.

‘SIKINTI TEİAŞ’DAN KAYNAKLI’

Konu ile ilgili Boğaziçi Elektrik Dağıtım’dan yapılan açıklamada, sıkıntının kaynağında TEİAŞ’ın (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) sisteminde yaşanan bir sorun bulunuyor. İstanbul’un bazı bölgeleri yanı sıra Türkiye’nin bazı illerinde de benzer sıkıntı yaşanıyor.


İŞTE ELEKTRİK KESİLEN İLLER

Ankara, Trabzon, Aydın, Edirne, Muğla, Erzurum, Tekirdağ, Sinop, Antalya, İzmir, Bursa, Adana, Bitlis, Yozgat, Sivas, Kayseri, Çanakkale, Konya, Gaziantep, Hatay, Kırşehir, Denizli, Eskişehir, İzmit, Tunceli, Zonguldak, Elazığ, Bilecik ve Samsun'dan da kesintiler olduğu yönünde bilgiler geliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Slovakya'daki temasları sırasında, Türkiye'deki elektrik kesintilerine ilişkin soruları yanıtladı.

Kesintilerin birçok sebebi olabileceğine işaret eden Yıldız, "Bunu arkadaşlar araştırıyorlar. Amacımız normalde bütün vatandaşlarımızın, sanayicilerimizin o enerjiyi alması, kullanması şeklinde olacak" diye konuştu.

Yıldız, Ankara'da Sincan, Balgat ve TBMM dahil olmak üzere birçok yere elektrik verilmeye başlandığına belirterek, "Bu bizim istemediğimiz, sevmediğimiz bir olay. Bunun farklı sebepleri olabilir. Bu farklı sebeplerini inşallah bütün detaylarına gireceğiz. Şu anda bizim için önemli olan şebekeyi tekrar ayağa kaldırmak. Bu çok sık rastladığımız bir olay değil" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de enerji yetersizliği gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Saat 10.36 itibarıyla arzımızın fazla talebimizin de az olduğu zamanlardan bir tanesi. Sabah 7.30, 8.00, 8.30 civarında talebin tüketimin daha fazla olduğunu görüyoruz. O açıdan enerji yetersizliği diye bir şey söz konusu değil.

İletim hatlarından veya bir manevra dediğimiz bir hadiseden kaynaklanıyor olabilir. Bunun sebeplerine net olarak değineceğiz. Ben birebir sıcağı sıcağına da takip ediyorum.  Ankara Gölbaşı'nda da enterkonnekte sisteminin bulunduğu merkezde bir kriz merkezi var. Orada bu yakınen takip ediliyor. Gelişmeleri de ben buradan yaklaşık her saat kamuoyu ile paylaşacağım" dedi.

Yıldız, elektrik kesintilerinin nedeninin siber saldırı olup olmadığına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"Tabii, soru üzerine sayın Başbakanımız o cevabı vermiş. Bu az mı ihtimaldir çok mu ihtimaldir, ben şu anda onu söyleyemem. Siber bir saldırı mıdır, bunu da söyleyemem. Teknik olarak bizim skala merkezlerimiz var. Enterkonnekte sistemin tamamının gözetildiği yönetildiği skala merkezlerimiz var."

Saat 15.05

TANER YILDIZ'DAN İKİNCİ AÇIKLAMA


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye geneline büyük oranda, İstanbul'a ise yüzde 80'ler civarında elektrik verildiğini ifade ederek, "Kısa bir süre içerisinde tamamen enerjilendirilmiş olacak diye düşünüyoruz" dedi.

Bakan Yıldız, "İzmir tarafında özel sektöre ait bir santralin bir gerekçe ile devre dışı olduğu ve onun bir domino tesiri yaptığından bahsedildi bana ilk anda ama bunu da teyit etmem, kesinleştirmem lazım. Aslında sistem kendi içerisinde izoledir" şeklinde konuştu.

Bakanlıktan açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, şu ana kadar yapılan çalışmalar neticesinde Trakya, Karadeniz, Doğu Anadolu bölgelerinde hemen hemen enerjisiz yer kalmadığı, İç Anadolu, Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kesinti olan yerlere en kısa süre içerisinde elektrik verilmesine dönük çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

Saat 15.16

ENERJİ BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, yapılan çalışmalar sonucunda Trakya, Karadeniz, Doğu Anadolu bölgelerinde hemen hemen enerjisiz yer kalmadığı, İç Anadolu, Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kesinti olan yerlere en kısa süre içerisinde elektrik verilmesine dönük çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye genelinde saat 10.36 itibarıyla elektrik kesintisi meydana geldiği anımsatılarak, o andan itibaren Ankara'da Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) milli yük tevzi merkezinde kriz masası oluşturulduğu belirtildi.

Söz konusu masada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TEİAŞ, Elektrik Üretim AŞ ve Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ yetkililerinin; tüm elektrik sistemini an be an takip ettiği, dağıtım şirketleri, santraller, trafo merkezleriyle bilgi alışverişinin anlık olarak yapıldığı ifade edilen açıklamada, kesintinin sebepleri üzerinde çalışmanın devam ettiği kaydedildi.

Kriz merkezinin öncelikli amacının sistemin hızlı şekilde toparlanması ve enerjisiz yerlerin normale dönmesi olduğuna işaret edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Bu kapsamda şu ana kadar yapılan çalışmalar neticesinde Trakya, Karadeniz, Doğu Anadolu bölgelerinde hemen hemen enerjisiz yer kalmamıştır. İç Anadolu, Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde kesinti olan yerlere en kısa süre içerisinde elektrik verilmesine dönük çalışmalar sürmektedir. İstanbul'un yüzde 80'ine elektrik verilmiş, metro ve tramvay gibi toplu ulaşım araçlarına da enerji sağlanmıştır.

Söz konusu kesintinin ülkemiz enerji tedariki ve arz güvenliğiyle bir ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca kesintiyle ilgili basında, sosyal medyada veya çeşitli kurumlar tarafından yapılan açıklamalara kamuoyumuzun itibar etmemesini, doğru bilginin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Kriz Merkezimiz tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etmek isteriz."

Saat : 15.35

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye geneline büyük oranda, İstanbul'a ise yüzde 80'ler civarında elektrik verildiğini ifade ederek, "Kısa bir süre içerisinde tamamen enerjilendirilmiş olacak diye düşünüyoruz" dedi.

Yıldız, Slovakya'daki temasları sırasında, Türkiye'deki elektrik kesintilerine ilişkin soruları yanıtladı.

Ülkenin bir çok yerine elektrik verildiğine işaret eden Yıldız, "Türkiye'deki enterkonnekte sistem enerji iletim hatları ile ilgili olacak arızanın giderilmesine dönük çalışmaları buradan takip ediyorum, birebir arkadaşlarımla görüşüyorum. İstanbul ve Ankara ağırlıklı olmak üzere, Türkiye geneli büyük oranda, İstanbul ise şu anda yüzde 80'ler civarında elektriklendi. Metrolar ve diğer bazı özel kısımlar, vatandaşımızın çok yoğun olduğu yerler de hızlıca enerjilendi. Diğer bölgelerimiz Karadeniz, Doğu Anadolu bölgeleri de enerjilendi. Kısa bir süre içerisinde tamamen enerjilendirilmiş olacak diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Yıldız, çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini bildirerek, şunları kaydetti:

"Hem İstanbul'da hem Ankara'da Gölbaşı'nda hem Adapazarı'nda enterkonnekte sistemin merkezinin bulunduğu yerlerde, 'anayollar' diye biz bunları tabir edelim, yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda enerjisi olmayan yerlerimiz var ve buralara enerji sağlamak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Öncelikle bütün her tarafı bir enerjilendirelim, bütün kayıtlar tabii ki elimizde. Bu teknik bir gerekçeden mi, bir manevra arızasından mı, bir işletme hatasından mı kaynaklanıyor? Bunların her birisini açıkça söyleyebiliriz. Bunlar dakikalık değil, anlık olarak da tutuluyor. Fakat şu anda bütün arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyor."

- "EMO'nun açıklamasına üzüldüm"

Böyle dönemlerde farklı iddiaların dolaşabileceğinin altını çizen Yıldız, şöyle devam etti:

"Bu tür toz dumanın arasında bir çok iddialar dolaşabilir, biz gerçeklerle uğraşacağız, Elektrik Mühendisleri Odası mensubu olarak, bir odanın elektrik fiyatlarının düşük olmasından kaynaklanan sebeple böyle bir söylemde bulunmuş olmasına üzüldüm açıkçası. Genelde 'elektrik pahalı mıdır' diye konuşulur. Elektrikler ucuz olduğu için böyle bir iddiadan bahsediliyor bunu son derece yadırgadığımızı söyleyebilirim. ENTSO-e ile yani Türkiye'nin Avrupa'yla senkron çalışabilmesiyle alakalı konuda biz artık rüşdümüzü ispat ettik. Bununla alakalı bütün çalışmalar tamamlandı, test çalışmaları bitti. Türkiye hem frekansta hem de diğer bütün konularda senkron çalışabileceğini gösterdi."

Ortaya atılan birçok iddia ve söylentiye cevap vermesinin doğru olmayacağını dile getiren Yıldız, "Terör müdür siber midir' deniyor, teknik bir arıza mıdır, bunların hepsini bu kesin çalışmalarımızı tamamladıktan sonra açıklayacağız. Her zaman olduğu gibi kamuoyumuza şeffaf ve doğru bilgileri aktaracağız. Bu arızanın sebebinin de bir yandan tespit edilmesi lazım. İzmir tarafında özel sektöre ait bir santralin bir gerekçe ile devre dışı olduğu ve onun bir domino tesiri yaptığından bahsedildi bana, ilk anda ama bunu da teyit etmem, kesinleştirmem lazım. Aslında sistem kendi içerisinde izoledir. Yani o domino taşı hepsini bütün ülkeyi kapsamaz, arada izole yerler çok fazla ama nasıl orada bir atlama oldu, nasıl bir işlem oldu bütün kayıtları ortaya çıkardıktan sonra bakmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yıldız, ara ara bilgilendirmenin devam edeceğini sözlerine ekledi.

BAKAN TANER YILDIZ'DAN 3. KEZ AÇIKLAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik kesintilerine ilişkin, "İstanbul'da yüzde 90'lar seviyesine geldik. Önemli bir sorun kalmayacak" dedi.


19.2° / 10.6°
  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07