AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 550 milletvekilinin belki 300 tanesinin HSYK`nın yapısı ile ilgili kanunun Anayasa`ya uygun olduğunu ifade ettiğini ancak Anayasa Mahkemesi`nin 17 üyesinin "uygun değildir" dediğini belirterek, "Karara uymak zoru
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 550 milletvekilinin belki 300 tanesinin HSYK`nın yapısı ile ilgili kanunun Anayasa`ya uygun olduğunu ifade ettiğini ancak Anayasa Mahkemesi`nin 17 üyesinin "uygun değildir" dediğini belirterek, "Karara uymak zorundayız ama her türlü karara da saygı duymak zorunda değiliz" dedi.
Elitaş, "Anayasa Mahkemesi`nin, HSYK`nın yapısını değiştiren kanunun Adalet Bakanı`na verilen yetkileri düzenleyen hükmünü iptal etme" kararını, Meclis`te gazetecilere değerlendirdi.
Kararı yüzeysel okuma imkanı bulduğunu belirten Elitaş, gerekçeli kararı gördükten sonra değerlendirme yapabileceğini söyledi. Elitaş, "Anayasa Mahkemesi bu süreçte çok hızlı kararlar veriyor. İnşallah 2010 referandumu çerçevesindeki yaptığımız düzenlemeler doğrultusunda, Anayasa Mahkemesi`nin verdiği kararların hızlanmasında bir katkımız varsa memnun kalırız. Ama Anayasa Mahkemesi`nin gerekçeli kararını gördükten sonra... Hem HSYK hem de diğer internet yasası ile ilgili bir maddeyi herhalde Anayasa`ya aykırı bulmuş" dedi.
Elitaş, Anayasa Mahkemesi`nin yapısının değişmesinin gündemde olup olmadığının sorulması üzerine, "Anayasa Mahkemesi`nin yapısının değişmesi Anayasa değişikliği gerektirir. İktidar, muhalefet, toplum kanaat önderleri ve toplum bu konuda bir kanaat getirirse, o olur. Şu anda Anayasa Mahkemesi`nin 2010 yılında değiştirdiğimiz yapısının tekrar değişmesi ancak Anayasa ile mümkün olabilir. Bu, herhangi bir siyasi partinin istemi ile gerçekleşebilecek bir şey değildir" diye konuştu.
Bir gazetecinin "Anayasa`ya aykırılık konusunu Meclis`te gündeme getiren muhalefet, şimdi iptal kararını `hükümete tokat` olarak değerlendiriyor" sözleri üzerine Elitaş, "O zaman Anayasa Mahkemesi`ni iptal edelim, ana muhalefet partisine soralım. Onların uygun bulduklarını biz buradan yasalaştıralım. Demek ki Anayasa Mahkemesi`ni gereksiz görüyor" dedi.
Mustafa Elitaş, "Anayasa Mahkemesi`nin Adalet Bakanı`na verilen bazı yetkileri iptal etmesi" ile ilgili görüşünün sorulması üzerine, Yüksek Mahkemenin gerekçeli kararını görmediği için bir şey söyleyemeyeceğini belirtti.
"Yasadan sonra bazı görev değişiklikleri olmuştu. CHP`liler, `yeni gelen isimler istifa etmeli` dedi. Sizce de böyle bir durum olabilir mi?" sorusuna, Elitaş, "CHP nasıl Anayasa Mahkemesi`ni gereksiz görüyorsa, gereksiz şeylerle uğraşma partisi haline gelmiş. CHP siyaset yapsın, başkalarının ne yapacakları ile ilgili değil, şu gerekli şu gereksiz söyleminden vazgeçsin" yanıtını verdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, "Anayasa Mahkemesi`nin kararı sizin için sürpriz oldu mu?" sorusu üzerine şunları kaydetti:
"Biz çıkardığımız her yasanın Anayasa`ya uygun olduğu kanaatindeyiz. O çerçevede Anayasa Mahkemesi böyle bir karar verdiyse, mahkeme böyle bir kanaat oluşturmuş. Burada Anayasa Komisyonu var, 26 milletvekili tarafından temsil edilen ve Anayasa profesörlerinin bulunduğu, konusunda uzman arkadaşlar var. O uzman arkadaşların uygun bulduğu bir şeyi Anayasa Mahkemesi reddediyor. TBMM Genel Kurulu`nda tartışılan, değerlendirilen, önergelerle düzeltilmeye çalışılan bir düzenlemeyi, 550 milletvekilinin belki 300 tanesi bu kanunun Anayasa`ya uygun olduğunu ifade ediyor, Anayasa Mahkemesi`nin 17 üyesi `uygun değildir` diyor. Bunu sürpriz olarak değerlendirmek yanlış olur. Biz o şekilde değerlendiriyoruz, Anayasa Mahkemesi o şekilde değerlendiriyor."
Elitaş, bundan sonrası için bir planlarının olup olmadığının sorulması üzerine, "B Planı, A planı diye bir şey yok. Anayasa Mahkemesi`nin yapısı Anayasa`da belirlenmiştir" dedi.
Bir gazetecinin Anayasa Mahkemesi`nin kararı ile ilgili başka bir soru sorma girişimi üzerine Elitaş, "Arkadaşlar, niye Anayasa Mahkemesi üzerine bu kadar yoğunlaşıyorsunuz. Anayasa Mahkemesi görevini yapıyor, TBMM görevini yapıyor. Biz her türlü mahkeme kararına saygılıyız, evet diyoruz, uymak zorundayız ama her türlü karara da saygı duymak zorunda değiliz" diye konuştu.
Elitaş, başka bir gazetecinin, "Son günlerde Anayasa Mahkemesi`nin bu şekilde kararlar alması da..." sözleri üzerine, "9 temmuza kadar bekleyeceğiz" şeklinde konuştu.
YSK`nın bazı yayın kuruluşlarına verdiği yayın durdurma cezaları ile ilgili soruyu da yanıtlayan Elitaş, "hangi kurum ve kuruluşların olduğunu bilmiyorum ama buradaki yayın durdurma değil, belgesel yayınlatma cezası veriyorlar herhalde. Orada bir hakkaniyet ölçüsüne dikkat etmek gerekir. Mesela bir televizyon bir partiyi hiç yayınlamamış, ona 50-60 saat vermişler ama öbür televizyon başka bir partiyi yayınlamış, yayınlarken hep yalan yazmış, çarpıtmış; yalan, iftira, montajlar getirmiş. Birine 70 saat vermiş, yalan, iftira, montajı yapana da 15-8 saat vereyim demiş" dedi.
Mustafa Elitaş, "MİT`in Meclis denetimine açılması yönünde bir hazırlık olduğu ile ilgili soruyu yanıtlarken, "Dün Sayın Başbakan Yardımcısı bu konuyla ilgili açıklama yaptı. Şu anda tam olarak içeriğini bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla Başbakanlık Teftiş Kurulu`nun MİT ile ilgili düzenlediği raporun TBMM`deki ilgili komisyonda veya içtüzük gereği kurulacak bir komisyonda denetlenmesi ile ilgili irade beyanı mevcut" diye konuştu.
Konuşmasında, dün TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında yapılan güvenlik toplantısına değinen Elitaş, şunları kaydetti:
"Bugün medyada bizim kendi aramızda konuştuğumuz, değerlendirdiğimiz şeyin çarpıtılarak yayınlandığını görüyorum ve üzülüyorum. CHP`li İdare Amiri tarafından ifade edilen, tamamen yalan, yanlış... Eğer o idare amiri bunu söylüyorsa açık ve net bir şekilde yalan söylüyor, medya idare amirinin sözlerini çarpıtıyorsa yanlış yapıyor. Dün yapılan görüşmede benim gördüğüm hadise şuydu: MHP suçluluk psikolojisinde, CHP de fırsatçılık duygusu içerisindeydi. CHP yetkililerinin Sayın Kılıçdaroğlu`na atılan yumruğu fırsata dönüştürme gayreti içerisinde olduklarını gördüm. Biz TBMM`de hoş olmayan hadiselerle karşılaşmamak için yaptığımız toplantıda iyi niyetle, neler var, eksik nelerdir, diye ifade ettiğimiz süreçte, maalesef CHP yetkilileri, alakasız, alakasız şeyler ifade etmişler.
Hele bugün bir gazetede yazıyor ki; `AK Parti`li 15 milletvekili Meclis`e silahla geliyormuş` yalanını nasıl uydurabilirsiniz, nasıl yazabilirsiniz? Eğer Malik Ecder söylediyse kesinlikle yalan söylüyor. AK Parti`li hiçbir milletvekili TBMM Genel Kurulu`na silahla girmiyor. Ama bağımsız bir milletvekili, `can güvenliğimden dolayı TBMM yerleşkesinde silahla dolaşıyorum` diyor. Ben buradan Meclis Başkanı`na tekrar suç duyurusunda bulunuyorum. Diyorum ki her kim ki TBMM yerleşkesinde silahla dolaşıyorsa suç işlemektedir, TBMM Başkanlığı idare amirleri görevlerini yerine getirmelidir. İdare emirleri yalanlarla, safsatalarla, duyduklarıyla değil, milletvekilinin beyanı ile hareket etmeli, kimse o milletvekiline gerekli müeyyideyi yaptırmalıdır."Dedi.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55