''Sosyal güvenlik sistemimizin en temel eksikliği, norm ve standart birliğinin oluşturulamamasıdır.''Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün 2000 sonrası emeklilerimizin intibak talepleri yüksekten konuşulmaya başlamıştır'
Emekliler, 2000’den önce emekli olanların yararlandığı intibak düzenlemesinin, sonra emekli olanları da kapsamasını istiyor. Eğer intibak yasası çıkarsa, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu detaylı bir çalışma gerçekleştirecek. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşı yeniden hesaplanacak.
Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün yaptığı açıklamada 2000 sonrası emeklilerimizin intibak talepleri göz ardı edilmemelidr.Adaletin sağlanması ve yaşanan mağduriyetin önlenmesi için mutlaka intibak yasası TBMM'ye getirilerek,3600 gösterge ve EYT ile birlikte eş zamanlı olarak intibakı da gündemine almalıdır' 'Dedi.
Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün yaptığı açıklamada şunları söyledi:
İntibak; farklı tarihler ve farklı aylık hesaplama sistemlerine göre hesaplanan emekli aylıklarında oluşan eşitsizliklerin giderilmesidir.
Gerek işçi statüsünde çalışanlar (4/a) ve gerekse de esnaf statüsünde (4/b) sigortalı olanlara farklı kanunlar uygulandığından, sosyal güvenlik sisteminin eşitlik ilkesi korunmamış ve farklı emekli aylıkları bağlanmıştır.
Her bir iktidar döneminde sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişiklikler, emekli aylıkları arasında farklılıkları artırdığından, intibak ne zaman yapılacak soruları ile karşılaşıyoruz?
Türkiye Emekliler Derneği, emeklilerin hak ve hukukunu savunmakta ve 52 yıldır bu şekilde mücadele vermektedir. Hükümetin, intibaka duyarsız kalmaması gerekir. Çalışanların ve memur emeklilerin haklarında iyileştirmeler yapılırken, 2000 sonrasında işçi ve Bağ-Kur emeklilerin aylıklarında oluşan eşitsizliklerin düzeltilmemesi, bir burukluğa dönüşmüştür.
2000 öncesi emeklilerin intibakı yapılarak, haksızlıklara son verilmiş ve emekli aylıklarında eşitlik sağlanmıştır. Benzer düzenleme, 2000 sonrası emekliler için de yapılmalıdır.
İntibak; genel bir zam olarak görülmemelidir. İntibak; prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olanların aylıklarının eşitlenmesidir. 6283 sayılı Kanunla, 2000 öncesi SSK emeklilerinin intibakları yapılmış; 2000 sonrası emekliler için de benzer düzenleme yapılarak, aylıklarda oluşan dönemsel eşitsizliklere son verilmelidir.
Gösterge Sistemine Dönülmeli
Geçmişte, SGK yetkilileri ve uzmanlarıyla ortak çalışmalar yapan Derneğimiz, nimet/külfet dengesinin oluşturulması için gösterge sisteminin önemine dikkat çekmiştir. 2000 sonrası dönemde gösterge sisteminin kaldırılması ve karma sistem üzerinden hesaplanmanın yapılması, emekli aylıklarında kayıpları ve eşitsizlikleri artırmıştır.
1 Mayıs 2008 öncesinde memur olanlardan, emekli oldukları tarihlere bakılmaksızın derece ve kademesi aynı olan emekliler eşit aylık almaktadır. Emekli Sandığı’nda intibak bir sisteme dönüşmüştür. SSK ve BAĞ-KUR’da ise, emekli olunan tarih ve çalışılan dönemlerdeki kanun hükümlerine göre karma sistem üzerinden emekli aylıkların hesaplanması, farklılıkları artırmıştır.
2000 sonrası emeklilerin intibakının adil bir şekilde yapılması için prim kazançları esas alınarak, gösterge sistemine dönülmelidir. Gösterge değeri ve prim ödeme gün sayısına göre emekli aylıkları yeniden hesaplanmalı ve intibak farkları emekli aylıklarına ilave edilmelidir.
Hükümet, 3600 gösterge ve EYT ile birlikte eş zamanlı olarak intibakı da gündemine almalıdır.
Sosyal devlet ve sosyal güvenlik, emeklilerin haklarını teslim etmeli; emekli olunan tarihlere bakılmaksızın prim kazancı (gösterge değeri) ve prim ödeme gün sayısı aynı olanların emekli aylıkları eşitlenmelidir.''Dedi
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA