EMNİYET`TEN EHLİYET DEĞİŞİMİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Sosyal medyada yayılan ehliyet değişikliği ile ilgili iddialar doğru değil. 31 Aralık 2016 tarihine kadar mevcut ehliyetlerin değiştirilmesi gerektiği; aksi takdirde yılbaşından sonra tam teşekkülü sağlık raporunun hastanelerden alınacağı ve 400-500 TL ar

Gündem 5.12.2016 18:18:58 0
EMNİYET`TEN  EHLİYET DEĞİŞİMİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Sürücü belgesini değiştirmek isteyenlerin telaşa kapılmasına neden olan sosyal medya söylentisi doğru çıkmadı. 31 Aralık 2016 tarihine kadar mevcut ehliyetlerin değiştirilmesi gerektiği; aksi takdirde yılbaşından sonra tam teşekkülü sağlık raporunun hastanelerden alınacağı ve 400-500 TL arası ücret ödenmek zorunda kalınacağı iddiasını, Sağlık Bakanlığı yalanladı. 

hurriyet.com.tr'in konuyla ilgili sorusuna Bakanlık yetkilileri, "Vatandaşlarımızın telaşa kapılmasına gerek yok. Bugün olduğu gibi gelecek yıl da sürücü belgesi almak için gerekli olan 'sağlık raporunu' aile hekimleri vermeye devam edecek. Ancak yine bugün olduğu gibi aile hekimi gerekli gördüğü durumlarda uzman raporu isteyebilecek" bilgisini verdiler.

24 MİLYON EHLİYET 2020'YE KADAR DEĞİŞTİRİLECEK

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren mevcut ehliyetler, yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilmeye başlanmıştı.  1 Ocak 2016'dan önce alınan yaklaşık 24 milyon ehliyetin,  31 Aralık 2020'ye kadar yenisiyle değiştirilmesi gerekiyor.

ÖZELLİKLE FACEBOOK'TA YAYILMIŞTI

 

Son zamanlarda özellikle facebook üzerinden  ”31 Aralık 2016 tarihine kadar mevcut ehliyetlerin değiştirilmesi gerektiği; aksi takdirde yılbaşından sonra tam teşekkülü sağlık raporunun hastanelerden alınacağı ve 400-500 TL arası ücret ödenmek zorunda kalınacağı” iddiası yayılmıştı.

Öte yandan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Erkut Coşkun da söz konusu iddiayı yalanladı. Coşkun, “01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik gereğince, ehliyetler 2020 yılına kadar şu anda da yürürlükte olan koşullar dahilinde yenilenebilecektir” açıklamasını yaptı. Coşkun’un açıklaması şöyle: “Sürücü olabilir belgesini yenileyecek vatandaşlarımızın sağlık koşullarıyla ilgil olarak müracaat ettiği hekim, değerlendirmesini yaparak muayene ve tetkikler sonucunda kişinin istenen koşulları taşıdığına kanaat getirirse ilgili sağlık raporunu verebilir. Bu esnada hekim herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşırsa veya ileri tetkik ihtiyacı duyarsa uzmanınca muayenesi için ilgili branşa sevk yapacaktır. ”

Coşkun açıklamasında, bu raporların aile sağlığı merkezlerinde verilmesine yönelik kararla ilgili olarak da şunları söyledi; “Bu noktada asıl olan ve Sağlık Bakanlığımızdan talebimiz, ehliyet için gerekli sağlık raporlarının hastaneler bünyesinde oluşturulacak heyetler tarafından ücretsiz olarak tanzim edilmesi, böylece oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesidir.Unutmayalım ki, trafik kazalarının 85 kadarı sürücü hatalarından kaynaklanmaktadır. Dünya standartlarına uygun hale getirilen sürücü olabilir sağlık koşulları, bizler ve geleceğimiz olan çocuklarımızı korumak içindir.Siz değerli halkımızın müracaat ettiğiniz hekimin kararlarına riayet etmenizi ve resmi makamlarca açıklanmamış sadece söylenti şeklindeki haberlere itibar etmemenizi rica ederiz.”


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19