EMO`DAN MERSİNDEKİ ELEKTRİK KESİNTİSİNE TEPKİSİ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI (EMO) MERSİN ŞUBE BAŞKANI SEYFETTİN ATAR , MERSİNDE SON GÜNLERDE SIKLIKLA YAŞANAN ELEKTRİK KESİNTİLERİNE BÜYÜK TEPKİ GÖSTERDİ.

14.01.2015 16:29:44 0
EMO`DAN MERSİNDEKİ ELEKTRİK KESİNTİSİNE  TEPKİSİ

Mersin’de yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle Enerjisa’ya seslenen EMO Şube Başkanı Atar, “Yaşanan kesintiler maddi, manevi büyük kayıplara neden olmaktadır. Yatırımlarda geçici çözümlerden vazgeçilmelidir” çağrısı yaptı.

  

Mersin’de son günlerde artarak yaşanan elektrik kesintilerine bir tepki de Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şubesi’nden geldi.

EMO Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, ilimizde son günlerde sıklığı artarak oluşan elektrik kesintilerinin tüm kentte yaşamı olumsuz etkilediğini söyleyerek, “Kentimizde  elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinin ardından sıklığı artan elektrik kesintileri artık dayanılmaz noktaya gelmiş ve bu yılın en soğuk günlerinde insanlar saatler boyunca elektrik kesintileri ile yüz yüze bırakılmıştır” dedi.

 

“KESİNTİSİZ HİZMET ŞART”

 

Ülkemizde, elektrik dağıtım sektörünün bir kamu hizmeti öğesi de barındırdığı göz ardı edilerek özelleştirmeler yapılmasını eleştiren Başkan Atar, bu özelleştirme sonrasında Enerjisa’nın bölgede elektrik dağıtım hizmeti veren Toroslar Elektrik Dağıtım Şirketi’ni aldığını anımsattı. Ancak Enerjisa’nın elektrik dağıtım sektörünün farklı hassasiyetler arz ettiğini göz önünde bulundurmadığını söyleyen Başkan Atar, “Şirket bu anlayıştan uzak şekilde faaliyet göstermekte ve de faaliyette oldukları diğer  sektörlerde uyguladıkları politikaları uygulamaya çalışmışlardır. Enerji dağıtım sektörünün kesintisiz hizmet sağlanması ilkesi ve bu sebep nitelikli personel istihdamının bir zorunluluk olduğu göz ardı edilerek, orta ölçekli işletme zihniyeti ile 3 milyon aboneye enerji sağlayan Toroslar EDAŞ yönetilmeye çalışılmaktadır.

 

“KAYIP BÜYÜK”

 

Kentimiz genelinde yapılacak yatırımların doğru ve yerinde planlanamamış olmasından dolayı enerji talebinin yoğun olacağı bölgeler yerine ödeneklerin daha kolay harcanabileceği bölgeler tercih edilmektedir. Bunun sonucu olarak da zaman zaman dönemsel artan enerji taleplerinde, gerekli kapasite artışı yapılmamış olan elektrik dağıtım şebekelerinin  yetersiz kalmasına sebep olmaktadır.

Kesintiler nedeniyle halk başta olmak üzere, özellikle tarım sektörü ve özelde seracılık yapan üreticiler büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Ayrıca yaşanan kesintiler mağduriyetlere ve ciddi oranlarda maddi kayıplara neden olmaktadır.

 “GEÇİCİ ÇÖZÜMLERDEN VAZGEÇİLMELİ”

 Ayrıca enerji dağıtım sektöründe enerji arzının can damarı olan işletme ekiplerinde nitelikli ve gerekli sayıda personel çalıştırmaktadır. Bunun yerine minimum maliyetle iş yapılması anlayışı ile hem sayı hem de nitelik açısından kabul edilemez standartlar belirlenmiştir.

Bundan dolayı  meydana gelen elektrik arızalarda hem müdahale süresi uzamakta, hem de arızanın tekrarlanması engellenememektedir. Sonrasında bu anlayışın problemler yarattığı görülmesine rağmen taşeron firmalar aracılığı ile geçici bakım ekipleri temin edilmek sureti ile geçici çözümler üretilmeye çalışılmıştır.

 “ÖNCELİK MALİYET OLAMAZ”

 Bölgemizde daha sağlıklı ve kaliteli enerji kullanılabilmesi için Enerjisa Şirketinin hizmet vermekte olduğu elektrik dağıtım sektörünün hassasiyetlerinin ve bu sektörün bir kamu hizmeti öğesi barındırdığını ayrımına vararak ve bu doğrultuda kış ayının en soğuk zamanlarında abonelerini enerjisiz bırakmamayı hedefine koyan yapıysa kavuşması gerekmektedir. Bölgemizin elektrik dağıtım şirketi olan Enerjisa’nın; elektrik kesintilerinin kabul edilebilir seviyelere düşürülmesi konusunda bakış açılarını gözden geçirerek, ana eksenlerine maliyet analizlerini değil, abonelerine kesintisiz ve kaliteli elektrik sağlayacak olan enerji arzı sürekliliği ve güvenliliğini hedef alan politikalar koymaları gerekmektedir.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


16.5° / 7.8°
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01