ÖZ İPLİK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Murat İNANÇ, Maliye Bakanı Naci AĞBAL tarafından dile getirilen vergisini süresinde ödeyen, vergi denetimlerinde herhangi bir sorun çıkmayan mükellefler için bir düzenleme ve ödüllendirme yapılması düşüncesine ilişkin olarak “ Bu konu tek taraflı yani sadece işveren kanadıyla değerlendirilmemesi gerekir. Ücret geliri elde edenler, vergi açısından giderlerini indiremeyen ve bu nedenle en yüksek vergi veren kesim durumunda. Asgari ücretteki vergi oranı düşürülsün. Düzenli vergi ödeyenler olarak biz de ödüllendirilmek istiyoruz. Biz de kira giderimizi, çocuklarımızın eğitim masraflarını gider yazmak istiyoruz ve bu bizim hakkımız” dedi.
İnanç yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Sendikamız Sayın Bakanın açıkladığı modelin benzerini hatta kapsamı oldukça geniş bir uygulamayı kayıt dışılıkla mücadele kapsamında geliştirdiği “ Beyaz Bayrak” projesiyle kamuoyu gündemine getirmişti.
Teşvik, özendirme, mükâfatlandırma yöntemlerinin kullanılmasıyla kayıt dışılıkla mücadeleye destek olunabileceğini vurguladığımız çalışmamızın içinde birçok maddeyle beraber “vergisini düzenli ödeyen” işletmelere pozitif ayrımcılık yapılması görüşü de yer almaktaydı. 2013 yılında kamuoyu gündemine taşıdığımız “Beyaz Bayrak” projemizde yer alan taleplerimizin vuku buluyor olmasından dolayı elbette mutluyuz.
Ancak Öz İplik-İş Sendikası olarak, dile getirilen teşvik modelinin tek taraflı yani sadece işveren kanadıyla değerlendirilmemesi kanaatindeyiz. İşveren kanadının olduğu kadar, işçi tarafının da görüşleri alınmalı ve mağduriyetleri düşünülmelidir.
Ücretliler, elde ettikleri gelire göre en fazla vergi veren kesimlerin başında geliyor. Ücret geliri elde edenler, vergi açısından giderlerini indiremeyen ve bu nedenle en yüksek vergi veren kesim durumunda. Üstelik Türkiye’de asgari ücretlilerin vergi yükü, dünyanın zengin ülkelerin bile üstünde.
Türkiye’de vergiler karşısında giderlerini düşerek, net gelir üzerinden vergi imkânına sahip olmayan tek kesim ücretlilerdir. Gerek Gelir ve Kurumlar Vergisi, gerekse dolaylı vergilere yönelik olarak, beyannameyle vergi ödeyen her gerçek ve tüzel kişi, yaptığı harcamaları gider yazabilmekte, KDV’sini ekonomik faaliyet içinde satış yaptığı zaman tahsil edip ödemektedir.
Ücretliler de, vergi teorisinin temelinde olduğu gibi, vergiyi doğuran geliri elde ederken harcadıkları tutarı, yaptıkları masrafı düşebilmeli, gider yazabilmeli. Biz de kira giderimizi, çocuklarımızın eğitim masraflarını gider yazmak istiyoruz ve bu bizim hakkımız”