Bol bol tuzlu suda yüzmek ve tuzlu su buharı solumak tüm havayollarına ilaç gibi geliyor. Astımlı çocuklar için en ideal tatil seçeneğini deniz kenarı oluşturuyor. Havuz açık alanda bile olsa, aşırı sıcak havalarda buharlaşan klorun kimyasal yapısı, astım hastalarının ataklarını tetikleyebiliyor.
Prof. Dr. Yonca Tabak
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı
Astım hastalığı tekrarlayan bronş daralmasıyla seyreden kronik bir akciğer hastalığıdır. Alerjik olabildiği gibi alerji dışı nedenlerden de kaynaklanabilir. Çocuk hastalarının çoğu alerjik astımdır. Bu nedenle çocuklarda astım ve alerjik bronşitin eş anlamlı olarak kullanılır. Hem alerjik hem de alerjik olmayan astımda, bronşlarda oluşan hassasiyetin dış etkenlere bağlı geliştiğine, sigara dumanı, kimyasal kokular, küf, hava kirliliği gibi etkenlerin astımlı bireyde öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi şikayetlerin alevlenmesine neden olur.
Bir akciğer hastalığı olan astıma bağlı şikayetler sıcak ve rutubetli havalarda artar. Hastalar için en doğru seçim deniz tatilleridir.
Yüzmek, tuzlu su buharı solumak tüm hava yolları için doğal bir ilaçtır. Kış boyu tıkanan ve enfeksiyonlarla mücadele eden hava yolları, doğal tuzlu suyun etkisiyle açılıyor. Havuz suları çoğunlukla klorla dezenfekte ediliyor ve açık havuz olsa bile aşırı sıcak havada buharlaşan klorun astım ataklarını tetikleyici etkisi olmasından dolayı tavsiye edilmiyor.
Tatile Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kısa süreliğine de olsa ev olarak kullanılacak konaklama alanlarına dikkat etmek gerekir. Özellikle astımlı çocukların yüzde 90′ı ev tozuna karşı alerjisi var. Toz da en çok halıda birikir. Konaklama yapılacak mekanın halı kaplı olmamasına özen gösterilmesi gerekir. Astımlı kişilerin özel eşyalarını da tatile yanında getirmesi önemlidir. Anti alerjik yatak kılıfı gibi özel eşyaların kullanımına tatil süresince devam edilmesi, olası olumsuz durumları engeller.