Kadınların annelik yolculuğuna hazırlanırken farklı düşünceler içerisinde olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr Sebahat Turan, bir annenin gebeliği boyunca yaşadığı en can alıcı noktanın, bebeğinin tamamen sağlıksız olduğunu öğrendiğ
Kadınların annelik yolculuğuna hazırlanırken farklı düşünceler içerisinde olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr Sebahat Turan, bir annenin gebeliği boyunca yaşadığı en can alıcı noktanın, bebeğinin tamamen sağlıksız olduğunu öğrendiği an olduğunu söyledi.
Doğumun ardından engelli bir bebekle karşılaşacak annelerin ruhsal süreçleriyle ilgili bilgi veren Turan, bu gerçeğin anneler üzerinde şok etkisi yarattığına dikkat çekti. Annelerin bebekteki engeli çözmeye yönelik gayret, yetersizlik ve bir suçluluk duygusu yaşadığını vurgulayan Turan, “Engelli bebekle özdeşleşmek ve onunla bağ kurmada zorlanmalar çok sık karşılaşılan sorunlardır” diye konuştu.
ANNELERİN EN ZOR ZAMANI
Doğumdan hemen sonra, sağlıksız bir bebek olacağı gerçeğinin aile içinde bomba etkisi yarattığını kaydeden Op. Dr. Turan, “Bazen anne hamile iken yapılan testlerin sonucunda bir riskle karşılaşılabilir. Sağlık ekibi bilgilendirmeyi yapar, ancak bebek doğana kadar annelerin kaygıları geçmez. Belirsizliğin hakim olduğu bu süreç, annelerin en zor zamanıdır” ifadesini kullandı.
ANNELER BEBEKLERİNİ SAHİPLENMEK İSTEMEYEBİLİR
Anne ile bağ kurulmadan bebeğin engelli tanısını almasının olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Turan, bu gibi durumlarda annelerin bebeklerinden utanabildiğini ya da bebeği sahiplenmek istemeyebileceğinin altını çizdi. Turan, bunun olayı kabullenmeme süreci olduğunu söyledi.
ENGELLİ BEBEK AİLE İLİŞKİLERİNİ DEĞİŞTİRİR
Bebeklerin erken doğabileceğini, ağır gelişim gerili yaşayabileceğini en önemlisi de tamamen engelli doğabileceğine dikkat çeken Turan, şöyle konuştu:
“Bazen babalar engelli çocuğa dayanamayıp sorumluluklarından kaçabilirler. Anneye belki de daha fazla güç düşebilir. Bazen de babalar çok daha fazla korumacı ve destekleyici yaklaşabilirler. Engelli bebek bazen de ebeveynlerin birbirlerini suçlamalarına yol açar. Özellikle de ailede genetiksel bir problem varsa, o taraf günah keçisi ilan edilir.
Aile içi çiftlerin birbirine güvenleri azalır. Sosyal ilişkileri bozulabilir. Beklenmeyen masraflar katlanarak artar. Bununla birlikte ilişkiler farklı bir boyuta da ilerleyebilir. Ebeveynler birbirlerine inanılmaz kenetlenir.”
ANNELERİN DESTEĞE İHTİYACI VAR
Engelli ve prematüre bebeği olan annelerin desteğe ihtiyacı olduğunun altını çizen Op. Dr. Sebahat Turan, doğumdan sonra bu annelerin bir çeşit travma yaşadığını vurguladı. Travma süreci yaşayan annelerin psikiyatrik vaka olmadığını belirten Turan, “Bu anneler stres altında yalnız bırakılmaması gereken, desteğe ihtiyacı olan normal insanlardır” açıklamasını yaptı
YAPAMAYACAKLARINA DEĞİL, YAPABİLECEKLERİNE ODAKLANIN
Engelli ya da ağır gelişme geriliği olan bebeklerin annelerine deneyimli ve profesyonel bir ekibin destek vermesi gerektiğine vurgu yapan Op. Dr. Turan, engelli bebeğin yapamayacakları değil de neler yapabileceği gerçeğinin annelerine gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00