ENGELLİLERDEN TCDD`NİN ÜCRETSİZ ULAŞIM HAKLARININ KALDIRILMASINA BÜYÜK TEPKİ

TCDD Taşımacılık AŞ`nin - SÖZDE-ENGELLİLERİ KORUMAK İÇİN ÜCRETSİZ SEYAHAT HAKKINI ASKIYA ALARAK, onların ücret ödemeleri halinde seyahat etmelerine tepkiler yurt genelinde artarak sürüyor.

5.07.2020 10:40:41 0
ENGELLİLERDEN TCDD`NİN ÜCRETSİZ ULAŞIM HAKLARININ KALDIRILMASINA BÜYÜK TEPKİ

TCDD Taşımacılık AŞ'nin  - SÖZDE-ENGELLİLERİ KORUMAK İÇİN ÜCRETSİZ SEYAHAT HAKKINI ASKIYA ALARAK, onların ücret ödemeleri halinde seyahat etmelerine tepkiler yurt genelinde artarak sürüyor.

 

Change Org  sitesinde İmza Kampanyası başlatan engelli vatandaşlar ücretsiz yolculuk haklarının yeniden verilmesinini istiyorlar.

 

Ayşe Sarı tarafından dünyaca ünlü Change Org sitesinde başlatılan İmza Kampanyasında şu ifadelere yer verildi:

COVİD19 pandemisi ilan edildiğinde alınan önlemlerden biri de HERKES İÇİN TCDD’nin hızlı tren seferlerinin durdurulması idi.

Normalleşme sürecine girildiğinde hızlı tren Seferleri HERKES İÇİN, Sağlık Bakanlığının sunduğu tedbirler doğrultusunda yeniden başladı.

Herkes için normalleşme süreci başlarken TCDD Taşımacılık AŞ'nin aldığı önlemlerden biri, - SÖZDE-ENGELLİLERİ KORUMAK İÇİN ÜCRETSİZ SEYAHAT HAKKINI ASKIYA ALARAK, onların ücret ödemeleri halinde seyahat etmelerini sağlamak oldu.

4736 sayılı Kamu Kurum ve kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun ilgili maddesinde, olağanüstü durumlar hakkında (Pandemi nedeniyle) hiç bir değişiklik yapılmadığı halde, TCDD Taşımacılık AŞ'nin, ücretsiz seyahat hakkını askıya alması;Kanuna aykırı, hukuksuz bir uygulamadır.

Pandemi bahane edilerek, engellilerin seyahat hak ve özgürlüğünün kısıtlanması; hızlı trene binerken yardım edilen-yakın temas gereken engelli yolcuların, Korona enfeksiyonuna karşı korunma için ücret ödemelerinin karara bağlanması; hukuksuz olduğu kadar yersiz, kabul edilirlikten uzak ve akla mantığa uygun olmayan bir uygulamadır. 

Engelli yolcuların güvenilir ve  Sağlıklı bir şekilde seyahat etmelerini sağlamak için önlem almak yerine,  konuyu ücret ödemeye getirmek, "bilinçli bir biçimde verilmiş bir hakkı ortadan kaldırmaktır". 

Normalleşme ile birlikte engelli vatandaşlar, -pandemi nedeniyle- yaptıramadıkları sağlık kontrollerini ve tıbbi tedavilerini yaptırmak için hızlı trenle seyahat etmek zorundalar. Engelli çocuklar, sırf ücretsiz özel eğitim alabildikleri için bir ilden başka bir ile ebeveynleri ile seyahat etmek durumundalar.

"Engelli vatandaşlar, sırf ücretsiz olduğu için hızlı treni kullanıyorlar" gibi bir ön yargılı yaklaşım mı var ki, böylesi bir uygulama getirildi. 

Ve neden pandemi nedeniyle, hızlı trenden yararlanacak engelli yolcu sayısına kısıtlama getirilsin? İşte bu uygulama yapılır ise bu uygulamanın Engelliliğe dayalı ayrımcılık olacağını bilinmelidir. 

Bizler Türkiye’nin her yerinden engellileri ve onların ailelerini temsil eden;konfederasyon, federasyon, sendika, vakıf, dernek, platform, il engelli meclisleri ve aktivistlerden oluşan 197 STK olarak;

1. TCDD Taşımacılık AŞ'nin, bu hukuksuzluğa derhal son vermesini,

2. İnternetten ücretsiz bilet alımı dahil ücretsiz seyahat uygulamasının başlatıldığını duyurmasını,

3. Hızlı trende seyahat edecek engelli yolcu sayısında herhangi bir kısıtlamaya gidilmemesini

TALEP EDİYORUZ. ''Denildi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 


30.6° / 19.5°
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00