ERDOĞAN:``VALİMİZİ YEDİRTMEYİZ``

Başbakan Erdoğan,Vali Coş ile İlgili olarak, :``İçişleri Bakanı`na gerekli talimatı verdim, gerekli incelemeyi yapacaklar. Ama kusura bakmasınlar; bu tür bir çok provokatif eylemlere de biz valilerimizi kolay kolay yedirtmeyiz`` değerlendirmesinde bulundu

Siyaset 12.11.2013 14:07:05 0
ERDOĞAN:``VALİMİZİ YEDİRTMEYİZ``

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP`ye, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu`nun mutabakata vardığı 60 maddeyi Meclis`ten beraber geçirme çağrısını yineleyerek, ""Gel beraber bu işi çözelim, bitirelim. Biz hazırız" dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı`nda yaptığı konuşmada, geçen hafta Türkiye ekonomisini, güven ve istikrar seviyesini gösteren dikkat çekici gelişme yaşandığını ifade etti.

Laf değil, iş üretiklerini belirten Erdoğan, Türkiye`nin dünyada nereden nereye geldiğini, nereye yürüdüğünü, güven ve istikrarın ne denli önemli olduğunu vurguladıklarını söyledi.

Emlak Konut`un, 3,5 milyar liralık halka arz gerçekleştirdiğini anlatan Erdoğan,  "Bu arzın 2, 6 milyar liralık kısmı uluslararası yatırımcılara, 650 milyon liralık kısmı da yerli yatırımcılara tahsis edilmiştir" dedi.

Halka arzda toplamda 7,5 milyar liralık talep geldiğinin altını çizen Erdoğan, Emlak Konut`un halka arzının 2013`te yapılan en büyük arz işlemi olduğunu, dünyadaki ekonomik krize rağmen, Türkiye`de bugüne kadar Halkbank ve Türk Telekom`dan sonraki en büyük üçüncü halka arz işlemi gerçekleştiğini vurguladı.

Erdoğan, Emlak Konut`un arzının, 2013`te Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki en büyük, Avrupa`daki üçüncü en büyük halka arz olduğuna işaret etti.

Emlak Konut`a yarın itibarıyla 3,3 milyar lira nakit girdisi gerçekleşeceğini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu işlem, Türkiye ekonomisinin ulaştığı güven ve istikrar seviyesini göstermesi bakımından son derece önemlidir. Hem içeride hem dışarıda Türkiye ekonomisine güven duyuluyor. Türkiye ekonomisinin istikrar içinde büyümesi dikkat çekiyor ve yatırımcılar Türkiye`de yatırım yapmak için adeta bir yarışla arzın kat kat fazlası talepte bulunuyorlar. Türkiye`nin bir dönem zarar veren, çok büyük açıklar veren, görev zararlarıyla devlet hazinesine yük olan kurumları, başta Ziraat Bankası olmak üzere bugün artık dünyanın en büyük markaları, şirketleri olarak paha biçilmez değerlere ulaşıyorlar."

AB üyelik süreci

Erdoğan, geçen hafta Finlandiya, İsveç ve Polonya`yı ziyaret ettiğini anımsatarak, programlarına geniş bir iş adamı heyetinin de eşlik ettiğini söyledi.

Finlandiya, İsveç ve Polonya`nın başından beri Türkiye`nin AB üyeliğini desteklediğini anlatan Erdoğan, bu ülkelerin Türkiye`nin üyeliğine desteklerini aynı şekilde sürdürdüğünü belirtti. Erdoğan, "Türkiye`nin Dostları Grubu`nda bu üç ülke her zaman dik durdu ve bize desteğini verdi. Özellikle AB tarafından önümüze çıkarılan engelleri, zorlukları bu ülkelerde muhataplarımıza etraflıca anlatma imkanı bulduk" dedi.

Kendisi resmi görüşmeleri gerçekleştirirken, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz`ın geçen salı günü Brüksel`de hükümetler arası konferansa katılarak, 22. fasıl olan Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu faslını müzakerelere açtıklarını anımsattı.

Bu faslın eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy`nin engel koyduğu 5 başlıktan biri olduğunu dile getiren Erdoğan, şimdiki Cumhurbaşkanı François Hollande`ın bu blokajı kaldırdığını, kendilerinin gerekli hazırlıkları yaparak, faslı açacak kapasiteyi yakaladıklarını kaydetti. Erdoğan, böylece toplamda 35 fasıldan 14`ünün açıldığını ifade ederek, "Yeterli mi? Tabii ki değil. Biz daha önce de bunu gecikmiş ancak olumlu adım olarak değerlendirmiştik. Ümit ederiz ki bu olumlu adım, beraberinde ilave olumlu adımlarla güçlenerek, Türkiye-AB katılım müzakerelerinin rayına oturmasına katkı sağlar" diye konuştu.

AK Parti`nin, geçen hafta Avrupa Halk Partisi gözlemci üyeliğinden ayrıldığını mektupla bildirdiklerini belirten Erdoğan, yeni kurulan Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakına üye olduklarını söyledi. Erdoğan, ittifak içindeki 4 başkan yardımcılığından birini AK Parti`nin üstlendiğini dile getiren Erdoğan, "Genel Başkan Yardımcımız Mevlüt Çavuşoğlu, bu görevi üzerine aldı. İnanıyorum ki hakkıyla da tecrübesiyle de bunu başarıyla yerine getirecek" dedi.

"Sınırları aşmış partiyiz"

Erdoğan, AK Parti`nin kurulduğundan bugüne kadar yaptıklarıyla, duruşuyla, misyonuyla, hedefleriyle mevcut siyasi teorilerin, mevcut şablonların ve kalıpların sınırlarını aşmış bir parti olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"AK Parti, siyasetin teorisini adeta yeniden yazmış, dünyada siyaset bilimine ve siyaset tarihine çok önemli yenilikler katmış bir partidir. Avrupa`da muhafazakarlar da demokratlar da AK Parti`yi kendilerine yakın buluyor ve AK Parti`ye üyelik davetinde bulunuyorlar. Aynı şekilde sosyal demokratlar da güçlü sosyal devlet anlayışı ve sosyal politika uygulamaları sebebiyle AK Parti`ye üyelik daveti yapabiliyorlar.

Dikkatinizi çekiyorum, bu AK Parti`nin şekilsiz, sınırları belli olmayan yapı olduğu anlamına gelmez. AK Parti, kökü mazide olan, kökü taa Büyük Selçuklu`ya, Osmanlı`ya kadar dayanan, Cumhuriyet ile adeta yükselen bir hareketin, bir davanın, böyle bir çınarın kollarından biridir. AK Parti köksüz bir parti değil, tam tersine kökü çok derinlerde olan bir partidir. AK Parti ilkeleri olan, sınırları olan, kırmızı çizgileri olan, hedefleri, idealleri olan bir partidir. En önemlisi AK Parti, bir medeniyet tasavvuru olan, ecdadından miras devraldığı bu medeniyet tasavvurunu geleceğe taşıyan bir partidir. Bizi anlayanlar, bizim hadiseler karşısında nasıl tavır takınacağımızı da anlarlar. Bizi anlamayanlar, hadiseler karşısında takındığımız tavırdan dolayı gereksiz hayal kırıklığına uğrarlar.

Erdoğan, 1994`te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı`nı kazandığında birilerinin şaşırdığını ve büyük hayal kırıklığına uğradığını ifade ederek, "Ekonomiden, siyasetten, dışpolitikadan, sosyal politikalardan, ülkeye vizyon çizecek projelerden uzak durmamızı istediler" dedi.

Aynı sorunu iktidar olduktan sonra da yaşadıklarını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi de aynı şeyleri söylüyorlar. `Hükümet yol yapsın, okul yapsın, konut yapsın, köprü yapsın, hızlı tren hatları inşa etsin, tüneller açsın, Marmaray gibi projeler yapsın, hastaneler açsın, enflasyonla, işsizlikle, faizlerle mücadele etsin. Ama hükümet, çetelere dokunmasın, saadet zincirine dönüşen ekonomik sisteme neşter atmasın, faiz lobisiyle uğraşmasın, tıkanan demokrasi kanallarını açmasın` dediler. `Anayasa`ya dokunamazsınız, yargıyı milletin yargısı yapamazsınız, Cumhurbaşkanı seçemezsiniz` dediler."

"MHP`nin kapısı hep kapalı"

Erdoğan, konuşmasında Anayasa Uzlaşma Komisyonu`nun çalışmalarına da değindi. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu`na muhalefet partileriyle üçer üye vermeyi kabul ettiklerini anlatan Erdoğan, "Onlar 9 kişiyle temsil ediliyor, biz üç kişiyle temsil ediliyoruz. İnanın böyle bir taksim kurtlara kalsa onlar bile böyle bir taksim yapmaz" diye konuştu.

Sonuç alınması için bunu da kabul ettiklerini ifade eden Erdoğan,  şu ana kadar 60 maddede mutabakata varıldığını anımsattı. Erdoğan, 48 madde üzerinde uzlaşma sağlandığında, bu maddelerin Anayasa`ya taze kan pompalanması ve mesafe alınması için Meclis`ten geçirilmesini, komisyonun da çalışmalara devam etmesini önerdiğini anlatarak, muhalefetin bunu istemediğini belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun bir süre sonra, uzlaşılan 60 maddenin yasalaşması çağrısında bulunduğunu, ancak 4 siyasi partinin bunu birlikte gerçekleştirmesine yönelik ifadesi bulunmadığını belirten Erdoğan, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu`nda zaten 4 siyasi partinin 60 madde üzerinde uzlaştığına dikkati çekti.

AK Parti grubuna görüşmelere başlama talimatı verdiğini dile getiren Erdoğan, "MHP zaten `benim kapım kapalı` diyor. Zaten hiçbir zaman açık olmadı ki. Hep kapalı" dedi. AK Parti grup başkanvekillerinin CHP ile görüşme gerçekleştirdiğini anımsatan Erdoğan, CHP`nin "4 siyasi parti itifak yaparsa bu görüşmeyi yapabiliriz" cevabı verdiğini söyledi.

Maddelerde uzlaşması ve imzası olan 4 siyasi partinin, bu işin Meclis`te görüşülmesine "evet" demediğini ifade eden Erdoğan, "550 kişilik parlementoda, 27-28 kişi böyle bir değişikliğe `evet` demezse biz anayasa değişikliği yapmayacak mıyız? Arkadaşlar, biz 26 maddelik anayasa değişikliğini, evelallah kendi grubumuzla sadece millete götürmek üzere parlamentodan geçirdik, millet de yüzde 58`le `evet` dedi" diye konuştu.

CHP`ye çağrıda bulunan Erdoğan, "Eğer dürüstseniz, samimiyseniz, söyleyeceğiniz tek şay var, `4 siyasi partinin de bunun altında imzası var. Gelirseniz gelirsiniz, gelmiyorsanız, biz iktidarla Meclis`te bunu görüşür, 60 maddeyi geçiririz`. Her zaman aynı anlayış. Akşam başka, sabah başka. Genel başkanları bu açıklamayı yapıyor, ardından gelen heyet `4 parti bir arada olursak geçiririz` diyor. 4 partinin imzaları var, daha nasıl olacak? Eğer Meclis`e gelmiyor da kaçıyorsa, bırak millete versin hesabını. Gel beraber bu işi çözelim, bitirelim. Biz hazırız. Ben şimdi milletin takdirine havale ediyorum. Milletim ne derse biz oyuz ama CHP`nin ne olduğunu da milletim gayet iyi anlasın" dedi. 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10623,91%2,95
  • DOLAR

    32,24% -0,09
  • EURO

    35,03% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2489,37% 0,95
  • Ç. ALTIN

    3984,51% 0,90