ESKİ BAŞKAN AYANOĞLU:MARDİN TARİHİ DÖNÜŞÜM İDARESİ BAŞKANLIĞI KURULMALI?

Eski Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu yaptığı yazılı açıklamada Mardin Tarihi Dönüşüm Başkanlığının acilen kurulması gerektiğini vurguladı.

11.05.2019 10:40:25 0
ESKİ BAŞKAN AYANOĞLU:MARDİN TARİHİ DÖNÜŞÜM İDARESİ BAŞKANLIĞI KURULMALI?

Eski Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu yaptığı yazılı açıklamada Mardin Tarihi Dönüşüm Başkanlığının acilen kurulması gerektiğini vurguladı.

 

Ak Parti Eski Mardin Belediye Başkanı Avukat Mehmet Beşir Ayanoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

 

''MARDİN TARİHİ DÖNÜŞÜM İDARESİ BAŞKANLIĞI KURULMALI”


Kapadokya’ya “Kapadokya Alan Başkanlığı” kuruluyor. Bu başkanlık; Kapadokya alanında bulunan Hazine ile kamu kurum ve kuruluşlarının özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, trampası, arsa veya kat karşılığı inşaat yaptırılması, kiraya verilmesi, ön izin verilmesi ve üzerlerinde irtifak hakkı kurulması gibi işlemleri kapsıyor ve Kapadokya’nın tarihi yapısının korunması amaçlanmaktadır. 


2015 yılında ortaya attığımız fakat kimsesin ilgilenmediği “Mardin Tarihi Dönüşüm İdaresi Başkanlığı” ile ilgili fikrimizi tekrar hatırlatmakta fayda var. 


Her gün Sit Alanında yıkılan tarihi yapılarımız ile ilgili haberler çıkmaktadır. Çoğu özel mülkiyet. Kamuya ait mülkiyetlerin önemli kısmı restorasyon gördü ama özel yapılar ve sahibi belirlenmeyen yapılar halen risk altında ve dolayısıyla Mardin Tarihi Sit Alanı da büyük bir risk altında.


Kanaatimizce Kapadokya’da ki Alan Başkanlığına benzer bir müessesenin, Mardin’de de lüzumlu olduğudur. 
Kanaatimizce Mardin Tarihi Dönüşüm İdaresi Başkanlığı Kurulmalıdır


Bu İdare Tarihi dönüşüm çalışmaları yanında, Mardin’in il genelinde ki önemli tarihi yapılarının UNESCO Dünya Miras Listesine yazılması, restorasyonu, korunması ve bunlara ilişkin acil kararların alınması, uygulanması gibi faaliyetlerde bulunması gerekir. 


Bu Kapsamında; Mardin Şehir Merkezi SİT Alanında tarihi yapılar üzerindeki beton ve moloz yapılar kaldırılması ve buraların temizlenmesi, bu beton sahiplerinin başka yerleşim yerlerine taşınması gibi acil konularda da faaliyet alanı belirlenebilir. Özellikle özel mülkiyete konu yıkılmaya yüz tutmuş ve yıkılmakta olan ve sahipsiz yapıların bir an koruma altına alınması, buna ilişkin restorasyon, restitüsyon, röleve çalışmaları yapılarak bu yapıların yenilenmesinin sağlanması, buna ilişkin ödenek ve kaynak sağlamak da hedefler arasında olmalıdır. 


Bu çalışmaların benzerleri “Midyat SİT Alanı”, “Savur SİT Alanı” Yeşilli, Mazıdağı, Dargeçit, Derik, Nusaybin, K.Tepe ve diğer ilçelerimizdeki Tarihi Ören yerlerinin de kapsaması ve buralarda da buna benzer çalışmaların yapılması temel amaç olmalıdır. Bu konuda etkin bir politika izlenmelidir. 


Restorasyon ve sağlamlaştırma çalışmaları devam eden Mardin Kalesinin bir an önce bitirilip ziyarete açılması için gerekli bütün çalışmalar da bu kapsamda değerlendirilmelidir. 


Mardin’in UNESCO Dünya Miras Listesine girmesi aynı zamanda uluslararası tarihi şehirler sınıfı ile dünyaya açılması anlamına gelmektedir. İlimizdeki bu tarihi eserlerin dünya koruması altına girmesi demektir. Dolayısıyla şehrimizin UNESCO adaylığı, hem bölge kalkınmasına hemde bölge barışına ciddi katkısı olacaktır. Dünya ülkelerinin vatandaşları ilimizi daha çok ziyaret edecektir.


İşte bütün bu çalışmaları yürütecek, izleyecek bir birimin olması için “MARDİN TARİHİ DÖNÜŞÜM İDARESİ BAŞKANLIĞI” kurulması gereklidir. Bu idare İL GENELİNDE faaliyet göstererek tarihi ve kentsel dönüşüm projeleri bizzat kendisi yürütmesi sağlanmalıdır. 


Kurulacak bu idareye “Kültür Varlıkları Koruma Kurul” yetkisi de verilerek çalışmaların hızlandırılması sağlanmalıdır.


Bunun içinde kamuoyu oluşturmalıyız. Siyasetçilerin ve yerel yönetimlerin gündemlerine bu konuyu derhal sokmalıyız. Mardin il genelinde ki tarihi yapıların korunması yaşatılmasının en temel hedef olmalıdır.'' dedi

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


32.5° / 19.9°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19