ESKİ BAŞKAN AYANOĞLU`NDAN EŞBAŞKAN AKAY`A JET YANIT

Mardin Eski Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu,:``Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akay`ın Mardin`de yayınlanan yerel bir gazeteye ve yerel İnternet sitesine yaptığı açıklamalar gerçeği yansıtmadığı gibi sadece geçmişi kötüleme am

Mardin 21.09.2016 13:10:13 0
ESKİ BAŞKAN AYANOĞLU`NDAN EŞBAŞKAN AKAY`A JET YANIT

Mardin Eski Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu,:''Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akay'ın  Mardin'de yayınlanan yerel bir gazeteye ve yerel İnternet sitesine yaptığı açıklamalar    gerçeği yansıtmadığı gibi sadece geçmişi kötüleme amacı ile yapıldığı açıktır. ''Dedii

Eski Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğu tarafından  Artuklu Haber'e gönderilen   yazılı cevabi açıklaması şöyle:

 

MARDİN BÜYÜKŞEHİR BLD EŞ BŞK FEBRUNİYE AKYOL MARDİN ESKİ İL BELEDİYESİ İLE İLGİLİ VERİLEN İNŞAAT RUHSATI VE BELEDİYE BORCU İDDİALARINA İLİŞKİN AÇIKLAMAMDIR. 

HDP veya diğer adı ile DBP 15 aydır belediye yönetimine geldikleri günden beri eskiye ve dolayısıyla bize eleştiri yöneltmektedirler. Geçen günde yerel bir gazeteye ve yerel internet sitesine yaptığı açıklamalarda bu minvaldeydi. Yapılan açıklamalar gerçeği yansıtmadığı gibi sadece geçmişi kötüleme amacı yapıldığı açıktır. 
Eş Bşk Sayın Akyol, 10 Bin Konut ruhsatı verildiğini iddia ediyor, başka bir iddia 19 Bin olduğu yönünde. Bir defa bu iddialarda birbirini tutmamaktadır. Ne kadar ruhsat verilmişse verilsin. Bu ruhsatlar yasal çerçevede verilmiştir.

2009/2014 AK Parti Belediyeciliği döneminde vatandaşın güven içerisinde olduğu, yaptığı yatırımın karşılığını gördüğünden dolayı ruhsat aldığı ve yatırımını burada yani Mardin’de yaptığı açıktır. Bu da gösteriyor ki vatandaşımız istikrarı ve yerel yatırımlara prim veriyor. Bizim dönemdeki çalışmalarla vatandaşımızın önü açılmış ve yatırım yapması noktasında heyecanının ve iradesini ortaya koymuştur. Ama maalesef 6-8 Ekim olayları ve şu anki yerel yönetimin istikrar ve yatırım açısından somut proje ortaya koyamaması, bütün sorunları sadece siyasi etnik kimlik çerçevesine indirgemesi; yatırımcıyı ürkütmüş ve belediyelerden ruhsat alamaz hale getirmiştir. Öncelikli olarak Sayın Akyol kendi kendisini sorgulaması gerekir. Vatandaş niye bize güvenip yatırım yapmıyor diye.

BİR BAŞKA İDDİADA BORÇ KONUSUYDU. Sayın Türk ilk açıklaması 1 Katrilyon borç şeklindeydi. Sayın Akyol ise 580 Milyon şeklinde. Şimdi biz hangi açıklamaya inanalım? Birbirinden habersiz yapılan bu açıklamalar sadece geçmişi kötüleme ve karalama dışında bir amacı yoktur. Aşağıda rakamlarla bunu izah edeceğim.

MARDİN ESKİ İL BELEDİYESİ 2009 DA 157 (TRİLYON) MİLYON BORÇ İLE DEVİR ALINMIŞTI.

2009-2014 Mardin İl Eski Belediyesinin Ödediği Toplam Borç;

Vergi Borcu :30.000.000,00 TL (30 yıl vergi borcu ödenmemişti/Ödendi)
25 Yıl Biriken İşçi Alacağı :41.000.000,00 TL (33 Milyon Kredi diğeri belediye öz kaynağı ile ödendi)
İller Bankası % 40 Kesintiler:28.000.000,00 TL (5 Yıllık Kesinti eski borçlara mahsuben yapıldı)
Piyasa Borcu : 8.000.000,00 TL (Geçmiş yıllardan biriken piyasa borcu vardı/Ödendi)
TEDAŞ’A yapılan ödemeler : 4.866.068,00 TL (TEDAŞ’a Nakit ve Encümen kararı ile ETV Mahsubu) 
Toplam :111.866.068,00TL

Mardin İl Eski Belediyesinin 28 Mart 2014 Tarihi itibari ile borçları;
1)VERGİ DAİRESİ = 4.904.736,00 TL 
2) DEPSAŞ(TEDAŞ) = 30.996.704,00 TL (40 Yıllık Borç)
3)SGK Prim Borcu =35.689.369,00 TL (40 Yıllık Borç)
4)Vakıfbank =33.000.000.00 TL Geçmiş Yıllara Ait İşçi Borçları ödemesi İçin çekilen Kredi
5)İller Bankası =8.106.600.000 TL Mardin Şehrine Otogar Yapımı İçin Çekilen Kredi
6) 45 İşçi Alacağı = 6.000.000,00 TL (Bu işçiler gecikme faizinden dolayı uzlaşmak istemediler)
7) Piyasa Borcu =50 veya 100 Bin TL arasında bir rakkamdır. 
Genel Toplam = 118.797,409,00 TL (Borç)

1 KATİRİLYON BORÇ VEYA 580 MİLYON BORCUN TAMAMI ESKİ MARDİN İL BELEDİYESİNİN BORCU DEĞİLDİR. 
Mardin Büyükşehir Belediyesinin borçları, Eski İl Belediyesi ve diğer İlçe Belediyelerinden aktarılan borçlardır. Bilindiği üzere 6360 S.Y. ile Mardin Belediyesi Büyükşehir Belediyesine dönüşmüş ve ilçe belediyelerin 8 temel hizmet kolu Büyükşehir Bld’sine aktarılmıştır. 
( BÜTÜN İLÇE BLD’LERİN;
-İtfaiye,
-Oto-Gar, 
-Mezbahane, 
-Hal Müdürlükleri, 
-Mezarlıklar, 
-Su-Kanal Hizmetleri, 
-Katı Atık Çöp İstasyonu, 
-Hayvan Rehabilitasyon Bakım ve Merkezi v.s. gibi birimler;
Borçları, işçileri, memurları aktif ve pasifleri ile birlikte Büyükşehir Bld’sine devir edilmiştir.) 
Yeni Kurulan Mardin Büyükşehir Belediyesine aktarılan bütün borcu, Mardin Eski İl Belediyesine ait olduğunu iddia etmek veya söylemek gerçek dışı bir yaklaşımdır ve ahlaki değildir. Çünkü İlçe Belediyelerinin ilgili birimlerinden gelen borçlarda Büyükşehir Belediyesine aktarılmıştır. Bütün borçlar Mardin Eski İl Belediyesine ait olduğunu söylemek bu nedenle de mümkün değildir.

TÜRKİYE’DEKİ BÜTÜN BELEDİYELERİN BORCU VARDIR. SIFIR BORÇ İLE DEVİR EDİLEN veya KURULAN BELEDİYE YOKTUR.
Ör: Kocaeli Büyük Şehir Belediyesi 4,5 Katrilyona Yakın Borcu Vardır. Ankara Büyükşehir Şehir Belediyesi 6 Katrilyon.
D.Bakır BŞB de ve Van Eski İl Belediyesi de borç ile devir edilen belediyelerdir. Şanlıurfa İl Belediyesi yerine kurulan Şanlıurfa Büyük Şehir Belediyesi; SADECE su-kanal idaresine eski il belediyesinden 168 Milyon TL bir borç devir etmiştir. DİĞER BORÇLAR HARİÇ. 
Denizli Büyükşehir Belediyesi, ilçe ve eski il belediyesinden kendisine devir edilen borç 500 Trilyona yakındır. 
Ordu Büyükşehir 320 Trilyon borç devir almıştır. Bu da gösteriyor ki BŞB(Büyük Şehir Belediyesine) dönüşen İl belediyelerin çoğu borçluymuş ve bu borçları ile devir edilmişlerdir.
Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Yeni kurulan 14 Büyükşehir belediyesinin hepsi eski il ve ilçe belediyelerinden borç devir almışlardır. Bunu sadece Mardin Eski İl Belediyesine hasretmek ve bunun üzerinden siyaset yapmak doğru bir yaklaşım değildir.

Borçların birikmesinin sebebi; 35-40 yıllık biriken SGK,VERGİ,TEDAŞ gibi kamu kuruluşlarına ait borçlar ve İşçi Alacaklarıdır. Bu borçlar belediye bütçeleri el vermediği için ayrıca 2001 öncesi Türkiye’nin geçirmiş olduğu “Ekonomik Krizler” nedeniyle oluşmuştur. Ve bu borçlar gün geçtikçe gecikme fazileri ile birlikte kambura dönüşmüştür. Bu borçlardan dolayı sadece bir belediye başkanını sorumlu tutmak veya bu minvalde propoganda yapmak doğru ve ahlaki değildir. Çünkü birden fazla dönemde oluşan ve ödenmeyen borçların birikmesinden dolayı oluşmuştur. 
Bütün bu borçları 5 yıllık bir dönem içerisinde ödemek veya ödenmesini istemek/iddia etmek mevcut imkânlarla mümkün değildir.
Mardin Eski İl Belediyesinin gelirleri, giderleri karşılayamamaktaydı. Ayrıca şehir hızla büyümekte ve yeni yerleşim yerlerine, yeni alt yapı ve üst yapı yatırımlarının da yapılması gerekmekteydi. Şehrin mahalleleri dağınıktır.
Yapılan hizmetler için daha fazla zaman, emek ve kaynak lazımdı. Bu sebeple kamu borçlarının tamamen ödenmesi de bu gerekçe ile de mümkün olamamıştır.

Belediye yönetimleri, devlet yönetimine benzemektedir. Borç kamburlarının hemen sıfırlanması mümkün olmadığından uzun vadeli borçlanma ile borçları çevirip bunların eritilmesi noktasında bir anlayışın olması gerektiği açıktır. 2009-2014 dönemlerinde bu minvalde program takip edilmiştir. İşçi borçları için belediyenin öz kaynaklar ile ödeme yapıldığı gibi uzun vadeli ve düşük faizli kredi kullanıldı. 350 ye yakın çalışan ile uğraşmak ve bunların tek tek icra dosyaları ile ilgilenmek yerine kredi ile bu borçlar kapatılarak bu borçlanma uzun vadeye ve ödenebilecek hale getirilmiştir. Diğer kamu borçları için (SGK, TEDAŞ, MALİYE) İller Bankası kesintileri kapsamında ödeme yapılmıştır. TEDAŞ içinde taksitlendirme yolu ile yapılan protokol çerçevesinde ödemeler yapılmıştır. Vergi borcu için uzun bir uğraş ve çaba çerçevesinde Maliye Bakanlığı Hazinesine devir edilen arsa ile 30 yıllık 30 Trilyon vergi borcu ödenmiştir. Zaten yukarıda ki tabloda da bu açıkça görülmektedir.

TÜRKİYE’DEKİ BÜTÜN BELEDİYELERDE OLDUĞU GİBİ ESKİ MARDİN İL BELEDİYESİNİN İLLER BANKASI PAYIDA 2009-2014 DÖNEMİNDE, ESKİ BORÇLARA MAHSUBEN % 40 KESİNTİ YAPILMIŞTIR. BUNA RAĞMEN HİZMETLER AKSAMADAN YAPILMIŞTIR.

Bütün bu hususlar açıkça göstermektedir ki borç ödeme programı uygun bir yöntemle ve mevcut imkânlarla –yapılabilecek en ideal şekli- yapılarak borç itfa yoluna gidilmiştir. Bu program dışında –mucizevi bir ödeme şeklini istemek veya yapılmadığından dolayı eleştirmek- ahlaki olmadığı gibi akli de değildir.

MARDİN ESKİ İL BELEDİYESİ, ARTUKLU İLÇE BELEDİYESİNE BORÇ BIRAKMIŞ DEĞİLDİR.
Artuklu Belediyesinin borçları kendisine katılan eski belde belediyelerin (Kabala, Gökçe, Ortaköy ve Yalım Belediyelerinin) borçları kendisine bırakılmıştır. Bu sebeple Artuklu Belediyesi Yöneticilerinin bu minvaldeki açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır. 
Ayrıca yukarıda da ifade edildiği gibi Mardin Eski İl Belediyesinden Artuklu Belediyesine çok az işçi ve memur bırakmıştır. Yüzlerce ifade edilen bir sayı değildir. Kadro ve sözleşmeliler dışında geri kalan işçiler taşeron işçilerdir. Bu konuda da Mardin Eski İl Belediyesi üzerinden de siyaset ve eleştiri yapılması doğru bir yaklaşım değildir.
Artuklu Belediye Başkanlığına, Mardin Eski İl Belediyesinden; büyük bir araç garajı, ağır iş makinaları (Greyder, Kırıcı, Kepçe gibi) ve aktif çalışabilen diğer araç filosu bırakılmıştır. Bu her açıdan önemlidir. Yeni kurulan bir belediyenin bu tür sorunlarla uğraşmadan hizmet odaklı çalışması için önemlidir. Nitekim şu an Artuklu Belediyesi bu araç filosu ile mutad hizmetlerini yürütmektedir. Eğer bahse konu iş makinaları ve araçları Artuklu Belediyesine bırakılmamış olsaydı şu an Artuklu Belediyesi hizmetlerini yapamaz halde olacaktı.
Büyükşehir Belediyesine, İstasyon mevkiindeki Eski Özel İdare Binası ile araç garajı bırakılmıştır. Yaklaşık 40.000 m2 lik alanda olan tesis, 6360 sayılı yasadan önce il genelinin bütün hizmetlerini Özel İdare Kurumu buradan ve bu araç ekipmanı ile yapmaktaydı. Büyükşehir Belediyesinin araçları yoktur iddiasında bulunmak ağır bir sorumluluğu gerektirir. 
Mardin Eski İl Belediyesi personel konusunda “Norm Kadro” sayısının altında bir işçi memur kadrosuna sahipti. İdeal bir noktaya sayı çekilmişti. 
Eski İl Belediyesinde; 
2009 Yılı = 55 Memur, 350 İşçi, 41 Sözleşmeli Personel= 446 Kadrolu personel bulunmaktaydı.
2014 Yılı = 95 Memur, 127 İşçi, 12 Sözleşmeli Personel= 234 Kadrolu personel ile devir edildi.

Artuklu Belediyesine - 41 İşçi + 35 Memur + 14 Sözleşmeli Toplam : 90 Personel Devir Edildi. 
(Artuklu Bld’si 14 Sözleşmeli+1 Memuru +10 İşçiyi İşten Attığı İçin 65 Personel Kaldı)
Büyükşehir Belediyesi - 102 İşçi + 59 Memur Toplam : 161 Personel Devir Edildi. 
(Büyükşehir Bld’si 8 İşçiyi İşten Attığından dolayı 153 Personel Kaldı )

Mardin Eski İl Belediyesinden Büyükşehir Belediyesine giden toplam personel 
153 Personel

Sayın AKYOL Yeşil Alan bırakılmadığını ifade ediyor. 
MARDİN BŞB ‘NE BIRAKILAN “RECEP TAYYİP ERDOĞAN PARKI “ TOPLAM 33 DÖNÜMLÜK PARK OLUP, 2014 TEN BERİ BAKIMI VE SULAMASI YAPILMADIĞI İÇİN PARK KURUTULDU.

*Sayıştay, 2009-2014 yılları arasında yapmış olduğumuz faaliyetlerimizle ilgili gerekli incelemesini yapmış ve herhangi bir eksiklik, kusur tespit etmediğinden harcama ve faaliyetlerimizi yasaya uygun görmüş ve tasdik etmiştir. Bu husus Sayıştay kayıtlarında mevcuttur.

Bütün bu açıklamaları yapma sebebi 30 Mart Yerel Seçimlerden beri Mardin Eski İl Belediyesinin eleştirilmesi ve bütün sorunların müsebbibiymiş gösterilmek istenmesi nedeniyle hazırlanmıştır. Mardin Eski İl Belediye Başkanı olarak bunları kabul etmemiz mümkün değildir. Eski İl Belediyemiz 1860 ‘lardan beri bu şehre hizmet etti ve tarihteki rolünü ifa etti. Bu aşamadan sonra Eski İl Belediyesini veya geçmiş dönem başkanlarını, idarecilerini eleştirmek ve sorunların müsebbibi görmek/göstermek doğru değildir. Katkısı olan Mardinli Hemşerilerimize, belediye çalışanlarımıza, eski belediye başkanlarımıza şükranlarımızı sunarız. 
Saygı ile sunulur.

Av. Mehmet Beşir Ayanoğlu
(2009-2014 Mardin İl Belediye Başkanı)''Dedi

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

HABER:MEMET GÖKBALIK

 
 
 

25° / 13.5°
  • BIST 100

    10160,42%-0,13
  • DOLAR

    32,24% -0,06
  • EURO

    35,03% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2460,54% 0,60
  • Ç. ALTIN

    3945,17% 0,82