Esnaf ve Sanatkârlar Özelinde Sektör Analizleri Projesi?nde bugüne kadar İstanbul, Ankara, Antalya, Gaziantep ve Konya?da bölgesel illerden de katılım ile 400?den fazla Esnaf Odası temsilcisi ile bir araya gelindi
Esnaf ve sanatkârların değişen koşullarda uzun vadeli, sürdürülebilir politikalar ile desteklenmesi için çalışmalarına başlanmış olan Esnaf ve Sanatkârlar Özelinde Sektör Analizleri Projesi’nde bugüne kadar İstanbul, Ankara, Antalya, Gaziantep ve Konya’da bölgesel illerden de katılım ile 400’den fazla Esnaf Odası temsilcisi ile bir araya gelindi.
Konu ile ilgili değerlendirmeler yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Necmettin Erkan: ‘’Çalışmaları sürdürürken esnaf ve sanatkârlarımızın; toplumun tüm kesimlerine yönelik üretimleriyle ekonomik büyümeye ve sosyal sisteme katkı sağlayan, ekonomik dinamizmin ve canlılığın kaynağını oluşturan, refahı tabana yayan, istihdama önemli düzeyde katkı veren, bunların yanında istihdamı istikrarın da temel mekanizması olarak kabul gören bir kesim olduğu bilinci ile yola çıktık. Tüm bu özellikleri bakımından esnaf ve sanatkârlarımızın korunması ve desteklenmesi, ekonomimizin daha sağlıklı ve güçlü bir yapıya bürünmesi açısından katkı sağlayacaktır. Proje kapsamında, birçok ilde gerçekleştirilmiş olan birebir ziyaretler sonrası, tüm Türkiye’de gerçekleştirilecek olan 8400 esnafımızı ve 1100 tüketiciyi de kapsayan anket çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. Şimdiye kadar yapılmış çalışmalar, yol haritasında önemli yapı taşları oldu. Anket çalışması ile daha detaylı bilgi edinip bu bilgileri de kamuoyu ile paylaşacağız. Böylece, esnafımızın hangi alanda gelişimi ve desteklenmesi gerektiğini bilimsel veriler ışığında da tespit etmiş olacağız‘’ dedi.
İstanbul’da yapılan Odak Grup Toplantısı’ndan sonra, ulaştırma ve tekstil sektöründe yerinde değerlendirmeler yapan Bakanlık yetkilileri ve akademisyenler, sektörlerin reel piyasa şartlarından nasıl etkilendiklerini, avantajlarını, dezavantajlarını, risklerini, gelişim alanlarını birebir değerlendirdiler.
Esnafın önemli sorunlarından biri olan “istihdam” ön değerlendirmelerde yer aldı. İşsizlik oranları yüksek olmasına rağmen, esnaf olarak çalışan bulmakta ve esnafların sürekliliğinde zorlanmalar yaşanıyor. Sürdürebilir çalışan sorunu olan esnaf, yeni nesillere meslek bilgisini bırakmakta zorlanıyor, bu da belirli mesleklerin ortadan kalkmasına neden oluyor. Esnafın bu sıkıntısı, hemen hemen tüm illerde ortak sorun olarak ortaya çıkıyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü, tüm verilerin bir bütün olarak değerlendirilmesi ile esnaf ve sanatkârların ihtiyaç duyduğu gelecek vizyonunun ve yol haritasının belirlenmesi için çalışmalar hazırlayıp, esnaf ve sanatkârların faaliyet gösterdiği sektörlerde detaylı sektör analizleri yaparak mevcut durumlarını ve gelecek projeksiyonlarını çizecek.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA