``Esnaf Alkollü Vitrini Gizleme Sorunu Yaşıyor``

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, her şey bir yana, müşterisi bira isteyen satış noktasının onu geri çevirerek müşteri kaybetme tehlikesi yaşayacağını söylüyor.

Ekonomi 4.09.2013 17:52:55 0
``Esnaf Alkollü Vitrini Gizleme Sorunu Yaşıyor``

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, her şey bir yana, müşterisi bira isteyen satış noktasının onu geri çevirerek müşteri kaybetme tehlikesi yaşayacağını söylüyor.

Alkol yasasının yürürlüğe girmesi için öngörülen 3 aylık süre 9 Eylül Pazartesi günü doluyor. Yeni düzenlemeyle gelen en çarpıcı değişiklik, saat 22.00-06.00 arasında market ve büfelere getirilen içki satma yasağı. Bunun dışında satış noktalarının sokağa bakan alanlarında, vitrinlerinde de alkollü içkilerin görünür olmaması gerekiyor. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) henüz uygulama esaslarını yayınlamadı ama bakkallar, tekel bayileri, marketler, yeni düzenlemeye göre teşhir yerlerinde değişiklik yapmaya başladı. Bazı bakkallar kasanın arkasında sergiledikleri içki ve tütün mamullerini, özel perdelerle gizlerken, bazıları vitrinleri boşaltıp ürünleri içeri taşımaya başladı. Kimileri de vitrin camını özel görüntülerle kaplayarak içerinin görünmesini engelledi.

Türkiye`de 100 bini bakkal olmak üzere büfelerle birlikte 220 bin alkollü içki satış noktası var. Yeni düzenleme çok geniş bir esnaf kitlesini ilgilendiriyor.

Habertürk’ten Esen Evran, TESK Başkanı Bendevi Palandöken’den aldığı bilgiye göre esnafın bazıları yasanın iptali için hukuki yollara başvurmaya başlamış bile. Palandöken, her şey bir yana, müşterisi bira isteyen satış noktasının onu geri çevirerek müşteri kaybetme tehlikesi yaşayacağını söylüyor. "Akşam 22.00`de büfeye gelip bira isteyen adam zaten öncesinde de içmiştir. Şimdi o müşteriye nasıl laf anlatacaksın, kavga çıkar" diyor.

40 bin bakkala ürün satan Metro toptancı marketleri de üyelerine dağıtılmak üzere bültenler hazırladı. Metro bu desteği vermek için TAPDK`nın yönetmeliğini bekliyor. Önümüzdeki günlerde alkollü içki satış noktalarında `yaratıcı` vitrin düzenlemeleri ya da müşteri ilişkilerine ilişkin çözümler de göreceğiz şüphesiz. Hatta büyük bira üreticilerinden birinin 22.00`den sonra bira tüketiminin düşmemesi için mahalle aralarında `Bira Evleri’ açmak konusunda ön araştırma içinde olduğu da biliniyor.


ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


30.6° / 19.5°
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,50% -0,11
  • EURO

    34,92% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2434,89% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04