İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gıda sektöründeki ekonomik kayıpların azaltılması amacıyla düzenlenen ve geçtiğimiz yıl meyve sebze sektörü için standartların hazırlanmasıyla başlayan Tüm Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Ortak Akıl ve Sempozyum
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gıda sektöründeki ekonomik kayıpların azaltılması amacıyla düzenlenen ve geçtiğimiz yıl meyve sebze sektörü için standartların hazırlanmasıyla başlayan Tüm Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Ortak Akıl ve Sempozyumu (TÜRKAS), bu yıl da Et ve Et Ürünleri ile Su Ürünleri için gerçekleştirildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Muhtarlıklar Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü işbirliği ile Tüm Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Ortak Akıl ve Sempozyumunu bu yıl et ve su ürünleri için düzenledi.
Gıda sektördeki kayıpların boyutları incelenerek, azaltılması için yapılması gerekenler ile sektörlerdeki standartların belirlenmesi amacıyla 6-7 Aralık tarihlerinde Shangri-La Bosphorus Hotelde gerçekleştirilen sempozyuma, TSE Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tarım Ürünleri Ticareti Daire Başkanı Hakan Çalış, İBB Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu, İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürü Hasan Demirpaz, bakanlık ve TSE yetkilileri, sektör temsilcileri, akademisyenler ve yerel yönetim temsilcileri katılım gösterdi. Coşkun: Et sektörü için iyi sonuçlar almak istiyoruz İlk gün gerçekleştirilen et ve et ürünleri sempozyumunun açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Muhtarlıklar Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Müdürü Muhammet Nuri Coşkun, “Ülkemizin en önemli unsurlarından biri olan gıda sektöründeki ekonomik kayıpların azaltılması amacıyla bir dizi çalışma planladık. Bakanlıklarımız ve TSE ile beraber aşama aşama bu planladıklarımızı gerçekleştirmekteyiz.
TÜRKAS 2017 Et ve Et Ürünleri kapsamında bugüne kadar; Odak Grup Çalışmaları, Teknik İncelemeler, Ortak Akıl Konferansları, Sektörel Araştırmalar, Literatür ve Kaynak Araştırmaları gibi çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bugün düzenlenecek sempozyum ile bu çalışmalar devam ettirilerek yeni bir rehber hazırlanacaktır. TÜRKAS 2017 kapsamında; kırmızı etin üretiminden tüketimine her aşamasında; doğru ürüne doğru fiyatlandırmanın sağlamasıyla üretici ve tüketicilerin yüzünü güldüren sonuçlar elde etmeyi orta ve uzun vadede hedeflemekteyiz. Yine çalışma alanı itibariyle, veteriner hekimlik, mevzuat hukuku, farklı mühendislik dalları, lojistik, pazarlama gibi birçok disiplinin ortak çalışmasını gerektiren TÜRKAS ile mevcut standartların geliştirilmesi, iyi örneklerin tanıtılması, ürünlerde fire ve kayıpların en aza indirilmesi, dolayısıyla milli ekonomimize katkı sağlamayı hedeflemekteyiz.” dedi. TSE Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir de geçtiğimiz yıl meyve sebze konusunda gerçekleştirilen çalışmanın tebliğle uygulamaya geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bundan sonraki çalışmalara da destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumda “Et ve Et Ürünlerinde Güvenilirlik Sistemleri”, “Et ve Et Ürünlerinde Tedarik Zinciri ve İşleme Teknolojilerinin Geleceği” konuları ele alınırken ayrıca akademik oturum da gerçekleştirildi. Eroğlu: Su ürünlerindeki standart eksikliğinin giderilmesini hedefliyoruz Sempozyumun ikinci gününde gerçekleştirilen su ürünleri sempozyumunun açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Muhtarlıklar Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı Tarım ve Su Ürünleri Müdürü Türker Eroğlu, “Su ürünleri toptan satışında uygulanan bir kasa ve kap standardı bulunmamaktadır. Hangi ürünün, hangi materyalden yapılmış kaplara, ne miktarda konulacağı bilinmemektedir.
Hallerde ve toptan satış merkezlerinde özellikle tahta ve plastik kaplarda satılan hamsi, istavrit, sardalye, mezgit, tekir gibi balıkların kasadaki miktarı farklılık göstermektedir. Mesela 12 kg’lık hamsi kasası olabildiği gibi 20-22 kg’lık hamsi kasası da olabilmektedir. Aşırı ve yanlış kasalama sonucunda altta kalan ürünler ezilmekte ve ürün değeri kaybolmaktadır. Bu sempozyumun sonunda hazırlanacak rehberin ışığında; su ürünlerinde yaşanan kap standartlarındaki belirsizliğin giderilmesi, sorunların değerlendirilmesi, standartlarla ilgili yapılacak olan yasal düzenlemelerle üreticilerimizin ürünlerini pazara daha az kayıpla sunması ve nihai tüketici olarak vatandaşlarımızın satın aldıkları ürünleri güvenle sağlıklı olarak tüketmeleri hedeflenmektedir.” dedi. Çalış: Gelecek yıl su ürünleri sektörü için düzenleme yapacağız Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tarım Ürünleri Ticareti Daire Başkanı Hakan Çalış da 2018 yılı içerisinde bakanlık olarak su ürünleri sektöründe çeşitli düzenlemeler yapmayı planladıklarının altını çizerek, “Geçtiğimiz yıl yapılan Tüm Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları konusundaki çalışmalar neticesinde bu yıl meyve sebze konusunda rehberi yayınladık. 2018 yılında da benzer düzenlemeleri su ürünleri sektörü için yapacağız ve sektördeki standart eksikliği, kayıt dışılık, izlenebilirlik gibi birçok eksikliği gidererek ürün kayıplarını azaltmış olacağız” dedi.
Sempozyumda daha sonra “Türkiye’de Su Ürünleri Faaliyetlerine Genel Bakış ve Güncel Durum”, Akademik Oturum ve “Su Ürünlerinde Tedarik Zinciri ve İşleme Teknolojilerinin Geleceği” konusunun ele alındığı panel gerçekleştirilirken, çalışmalara destek veren kurum temsilcilerine ve konuşmacılara plaket takdim edildi. 2018’de Süt Ürünleri standartları belirlenecek TÜRKAS(Tüm Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Ortak Akıl ve Sempozyumlar) kapsamında 2018 yılında Süt Ürünleri, 2019’da Kesme Çiçek ve 2020 yılında da Kuru Gıda sektörlerinde standart belirleme çalışmalarının gerçekleştirilmesi planlanıyor.
ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01