18 Ekim 2017 Çarşamba günü 85 yaşında hayatını kaybeden, Gıda sektörünün, Türk iş dünyasının ve Eskişehir?in simge ismi, ETİ Şirketleri Onursal Başkanı ve ETİ Makine Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Kanatlı?nın kaybı, başta ETİ camiası ve Eskişehir halkı olma
18 Ekim 2017 Çarşamba günü 85 yaşında hayatını kaybeden, Gıda sektörünün, Türk iş dünyasının ve Eskişehir’in simge ismi, ETİ Şirketleri Onursal Başkanı ve ETİ Makine Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Kanatlı’nın kaybı, başta ETİ camiası ve Eskişehir halkı olmak üzere tüm Türkiye’de derin üzüntü yarattı.
Firuz Kanatlı’nın cenazesi 21 Ekim Cumartesi günü, Eskişehir Gümülcine Camii’nde kılınan öğle namazını müteakiben Eskişehir Seyit Gazi Yolu Asri Mezarlığı’nda bulunan aile kabristanına defnedildi. İş dünyası ve devlet erkânından birçok ismi bir araya getiren cenazede Firuz Kanatlı’nın çocukları Gülden Kanatlı Derbil, Aydan Kanatlı ve Firuzhan Kanatlı ile torunları taziyeleri kabul etti.
Ölümüyle ailesini, yakın çevresini, çalışanlarını ve iş dünyasını olduğu kadar Eskişehir halkını da yasa boğan Firuz Kanatlı’nın cenaze törenine tüm Türkiye’den ve yurt dışından yoğun bir katılım oldu. Binlerce ETİ çalışanı ve Eskişehirli vatandaşın katıldığı cenaze sırasında yollar trafiğe kapatıldı. Eskişehirliler, yaşadıkları kente sayısız katkılar sağlayan Kanatlı’ya son görevlerini yerine getirdiler.
Firuz Kanatlı: Kentine ve ülkesine bağlılığı, girişimci ruhu, yenilikçiliği ve hayırseverliği ile anılıyor. Yaşamıyla ve gerçekleştirdikleriyle bir öncü!
Firuz Kanatlı, Cumhuriyet Türkiyesi’nin ekonomik gelişiminde öncü isimlerden biridir. Onun yaşam öyküsü aynı zamanda Türkiye’de unlu mamuller ve çikolata sektörünün gelişim serüvenini, markalaşmanın önemine ilişkin bilinç ve farkındalığın güçlenme sürecini anlatır.
Kanatlı, 1961 yılında temellerini attığı ETİ fabrikası ile bisküvi ve çikolata sektörünün modern makinalarla üretim yapmasında, fırın ve tesis teknolojisinin gelişiminde büyük ve değerli bir rol oynadı. Türkiye'de modern bisküvi makine üretimi teknolojisinin ileri seviyelere ulaşması için öncülük eden Firuz Kanatlı, bugün büyük bir üretim sektörü haline gelmiş olan sınai kek üretimini de başlatarak unlu mamul sektörünün gelişimine büyük katkı sağladı.
ETİ: İlklerin markası
ETİ’yi, Türkiye’nin “mutluluk denince akla” gelen markası yaparak benzersiz lezzetlerle 7’den 70’e herkesin sevgi ve saygısını kazanan Firuz Kanatlı, Türkiye'nin ilk bebe bisküvisi, ilk lifli bisküvisi, ilk hazır kızarmış ekmeği, ilk hazır dilim keki, ilk ıslak keki ve ilk glutensiz bisküvilerini günlük hayatımızın bir parçası haline getirdi.
Firuz Kanatlı’nın sektöre yön veren yenilikçi yaklaşımı ile sürekli gelişen ve büyüyen ETİ, faaliyet gösterdiği yıllar içinde birçok güçlü markası ile ödüle layık görüldü, yeni girişimlere esin kaynağı oldu. ETİ, Türkiye’de unlu gıda tüketicilerinin damak zevkini geliştirirken dünyanın dört bir yanına yaptığı ihracatıyla Türkiye’yi global pazarlarda başarı ile temsil eden güçlü bir Türk markası oldu.
Eskişehir, O’nunla büyüdü, gelişti…
Firuz Kanatlı, doğduğu ve büyüdüğü, çalışma yaşamına ilk kez katıldığı kent olan Eskişehir’e hep bağlı kaldı. Kanatlı, yıllar boyunca Eskişehir’in en büyük istihdam yaratıcılarından biri oldu. Hayırseverliği ve sosyal sorumluluk bilinciyle Eskişehir’in ekonomik ve sosyo-kültürel gelişimine önemli katma değerler sağladı. Eskişehir, onun büyük katkılarıyla bir Orta Anadolu kenti olmaktan çıkarak, ETİ’nin genel merkezi ve tüm yatırımlarının toplandığı bir gıda endüstrisi merkezi haline geldi.
İş yaşamı boyunca gerek yurtiçinde gerekse uluslararası arenada pek çok ödülün sahibi olan Firuz Kanatlı, Eskişehir’de istihdama sağladığı katkı, Hacı Ahmet Kanatlı Anadolu Lisesi, ETİ Sosyal Bilimler Lisesi ve Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi’nin yeniden kente kazandırılmasına yönelik yaptığı çalışmalarından dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.
Firuz Kanatlı Kimdir;
Firuz Kanatlı, Gümülcineli Ahmet ve Hanife Kanatlı’nın oğlu olarak 1932 yılında, Eskişehir’de doğdu. İlköğretimini Galatasaray Lisesi'nde tamamlayan Kanatlı, İsviçreCenevre Üniversitesi'nde İşletme eğitimi aldı. Eğitimini tamamlayıp Türkiye’ye döndükten sonra iş hayatına, babasına ait olan Gümülcineli Un Fabrikası'nda başladı. Fabrikanın ismi sonradan ailenin soyadını alacak ve Kanatlı Un Fabrikası olarak faaliyet gösterecekti.
Kendi işini yapma hayali, Firuz Kanatlı'yı iş dalı aramaya yöneltti. Anadolu’nun merkezinde yer alan Eskişehir’de Türkiye’nin en büyük şeker fabrikası, Kanatlı ailesinin de un üretim tesisi vardı. Bir dostunun önerisiyle bisküvi üretmeye karar verdi.
“Küçük mutluluklar yaratan bir fabrika” hayali ve kendi elleriyle çizdiği ilk tesisin temellerini 1961 yılında atan Firuz Kanatlı, 1962 yılında üretime başladı. O dönemde sadece İstanbul’da gerçekleştirilen bisküvi üretimi, ETİ ile birlikte Anadolu’ya taşınmış oldu.
Firuz Kanatlı’nın yaşamında ailesi çok büyük yer tuttu. 1958 yılında evlendiği Gülay Kanatlı’nın, en zor dönemlerinde kendisine büyük destek olduğunu her vesilede vurgulayan Firuz Kanatlı’nın çocukları Ahmet Firuzhan Kanatlı, Gülden Kanatlı Derbil ve Aydan Kanatlı bugün profesyonel yöneticilerle birlikte ETİ’yi yönetmeye devam etmektedir.
ARTUKLU HABER AJANSI-ESKİŞEHİR