EUROVİZYON ŞARKI YARIŞMASINI UKRAYNAYA KAZANDIRDILAR...

Geçen hafta cumartesi gecesi yapılan Eurovision Şarkı Yarışması Finali’ne katılan Sibel Tüzün, onbirinci olduğu için çok üzülmüş ve sabaha kadar ağlamış.

Türk Dünyasından Haberler 15.05.2022 11:08:00 0
EUROVİZYON ŞARKI YARIŞMASINI UKRAYNAYA KAZANDIRDILAR...

Geçen hafta cumartesi gecesi yapılan Eurovision Şarkı Yarışması Finali’ne katılan Sibel Tüzün, onbirinci olduğu için çok üzülmüş ve sabaha kadar ağlamış.

Tabii ki üzülenlerin başında Avrupa’da yaşayan Türkler de bulunuyor.

Şimdi soruyorum: Avrupa’daki Türkler olmasaydı, göz kamaştırıcı güzelliğine ve muhteşem dekoltesine rağmen Sibel Tüzün acaba kaçıncı olurdu?

Ben söyleyeyim. Ajda Pekkan gibi hüsrana uğrar ve en azından sondan ikinci olurdu.

Neden mi?

Hesabı yapmak çok basit.

Türkiye’ye 12’şer puan veren Hollanda, Fransa ve Almanya ile 7 puan veren Belçika’da Türkler olmasaydı, bu ülkelerden alacağımız puan üç veya dördü geçmezdi. Böyle olunca da en azından 30 puan daha az alacak olan yarışmacımız sıralamada sonlarda kalırdı.

Geçen yıl Eurovision’da bizi temsil eden ve “Avrupa’daki Türkler’in hepsi beni tanır” saçmalığında bulunan Gülseren de, yine Türkler sayesinde 92 puan toplamış ve 13’üncü olmuştu.

Peki, “Avrupa’daki Türkler sayesinde Sertab Erener birinci oldu da, ondan sonrakiler neden birinci olamadı veya üst sıralarda yer alamadı” diye soracak olanlara yanıtım şu olur:

Çünkü o zaman yarışmada sadece 24 ülke puan veriyordu. Bu ülkelerin çoğu da Batı Avrupa ülkeleriydi. O zaman birinci seçilen 140-150 puan toplayabiliyordu.

Şimdi ise yarısmada elenen ve hatta katılmayan ülkeler bile puan veriyor. Bu ülkelerin çoğu da Türkler’e puan vermeyen ülkeler.

Yani Türkler’in oy kaynağı averajı düşünce, diğer ülkeler daha çok puan toplamaya başladılar.

Bu sistemi sırf Türkler’in birinciliğini engellemek için yerleştirdiklerini söylersem abartı yapmış olmam. Zira, Sertap’ın birinci olmasından sonra tüm Avrupa medyası “Bu iş böyle gitmez. Türkiye, Avrupa’daki Türkler’in oyları ile her zaman birinciliği alır. Sistem mutlaka değişmeli” diye feryat etmişlerdi.

İşte Avrupalılar da bu sistemi getirerek Türkler’in etkisini yarı yarıya düşürmüs oldu.

Şimdi, Avrupa’daki Türkler’in içinde bulundukları haletiruhiyeyi ve bunun etkilerini anlatabilmek için, 3 yıl önce Sertab’ın birinciliğinden sonra yazdığım yorumu bir kez daha sizlere sunuyorum. Böylece, Avrupa’daki Türkler’in lobi gücünü ilgililere bir kez daha hatırlatmıs olacağım:

“Sertab Erener’in Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinciliği kazanması, yıllardır horlanan, dışlanan ve ilkel olmamakla suçlanan Avrupa’daki Türkler’i, tam anlamıyla bir ‘Zafer sarhoşu’ yaptı.

Şüphesiz ki, dünyadaki tüm soydaşlarımız ve hatta Türkiye’ye sempati duyan Müslümanlar da bundan büyük bir haz aldılar.

En çok yurtdışındaki Türkler’in mutluluk duymasının nedeni, sadece ve sadece yıllardır horlanmış olmaktır.

Türk futbol takımlarının, Nihatlar’ın, Emreler’in başarılarından ve Azra’nın dünya güzeli seçilişinden sonra, “İşte bakın gördünüz mü, bizde neler varmış” gibisinden övünen Avrupa Türkleri, Sertab Erener’in Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazandıktan sonra sokaklara dökülmediler ama, mutluluktan sabahlara kadar eğlendiler.

Türkiye’yi hep geri kalmış bir ülke, insanlarını da ilkel olarak imgeleyenlere karşı, “Bakın bizde ne güzel ve modern insanlar, ne güzel müzik, ne güzel dans ve ne güzel kültür varmış” diye haklı bir hava atma fırsatı yakalayan Avrupa Türkleri çok mutlular.

Avrupa Türkleri bu mutluluğu Sertab’a değil kendilerine borçlular.

Sertab Erener burada sadece bir araç olmuştur.

İddia ediyorum: Türkler’in desteği olmasaydı Sertab Erener birinciliği kazanamayacaktı.

Bu sözlerim ile Sertab’ı ve şarkısını küçümsemek istemiyorum.

Çok samimi söylüyorum:

Benim olduğu gibi, başkalarının görüşüne göre, Sertab’ın şarkısı melodi ve sov olarak en güzeli idi.

Her yıl yaptığımız gibi, bu yıl da evde oturduk ve bir liste hazırladık.

Her şarkıdan sonra ülkelere puan verdik.

Bizim verdiğimiz puanlar 10 üzerindendi.

Sertab’ın şarkısından sonra ben şahsen 10 üzerinden dokuz puan verdim.

Böylece bir başka şarkı için açık kapı bıraktım.

Ama tüm şarkılar okunduktan sonra baktık ki listemizde 9 puan alabilen bir başka ülke yoktu.

Yani Sertab Erener bizim için de birinciliği hakkıyla kazanmıştı.

Bizim asıl anlatmak istediğimiz, Avrupalı’ya güven duyulmaması gerektiğidir.

Hadi Semiha Yankı’nın ‘Seninle bir dakika’sı Avrupalı için kedi miyavlaması gibi olurdu ama, ya diğerleri? Hadi Ajda Pekkan’ın ‘Petrol’una da puan vermedikleri için kızmayalım.

Kaldı ki, o zaman petrolün aktüalitesi ve şarkının ritmi biraz daha fazla puan almasını gerektiyordu ama, Avrupalı yine ön yargılı davrandı ve puan vermedi.

Dikkat ederseniz, Halk Jürisi, yani telefonla katılım başlatılan ülkelerden yüksek düzeyde puanlar aldık. Bu geçen yıl da öyle oldu.

Türkler’in yaşadığı Hollanda, Almanya, Belçika, Fransa, Avusturya ve İskandinav ülkelerinden yüksek puanlar aldık. Geçen yıl da bu nedenle beklediğimizden çok puan aldık. Bu yıl buna bir de Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın verdiği puanlar eklenince Belçika ve Rusya’yı geride bırakabildik.

Yarışma sonrasında Türk medyasına baktığımız zaman çok şaşırdık.

Başarının asıl kahramanları bir kenara itilerek, “Gördünüz mü, demekki Avrupalı bize karşı önyargılı davranmıyormuş. Güzel bir eser yaparsan Avrupalı bunu takdir ediyormuş. Demekki Haçlı ruhu iddiaları doğru değilmiş” diye yazan dostlarımız vardı.”

İşte böyle değerli yetkili ve etkili yöneticilerimiz.

Şimdi anladınız mı Avrupa’da yaşayan Türkler’in lobi gücünü?

Hâlâ anlamadınızsa pes vallahi!!!

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-HIOLLANDA

HABER;İLHAN KARAÇAY


30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9815,32%0,96
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,92% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2432,93% 0,41
  • Ç. ALTIN

    4000,71% 0,15