Expo 2016 Lansman Toplantısı yapıldı

Dünyanın Botanik EXPO`su "Çiçek ve Çocuk" temalı EXPO 2016 Antalya`nın proje tanıtımı, Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde yapıldı.

Gündem 27.10.2013 11:36:39 0
Expo 2016 Lansman Toplantısı yapıldı

Dünyanın Botanik EXPO`su "Çiçek ve Çocuk" temalı EXPO 2016 Antalya`nın proje tanıtımı, Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde yapıldı.  

Bakan Eker, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada 160 yıldır bu tür organizasyonlar yapıldığını ancak Türkiye`de ilk kez bir EXPO yapılacağını söyledi. Bugüne kadar EXPO`ların düzenlendiği şehirlerde EXPO ile özdeşleşen anıtların yapıldığını dile getiren Eker, Antalya`da da buna yönelik bir kule yapılacağını belirtti.

2016 yılında Antalya`da yapılacak EXPO`nun "Çiçek ve Çocuk" temalı olduğunu hatırlatan Bakan Eker, "Biri insanlığın estetik ihtiyaçlarını karşılayan, yeşil, ekolojik dengeyi gözeten, muhafaza eden bir kavram, diğeri ise insanlığın geleceğini, masumiyetini, vicdanı, umudunu ifade eden çocuk" diye konuştu. 

Bin 100 dönümlük EXPO alanında özel bitki alanlarının sergileneceğini anlatan Eker, alanın 2 çayın ortasında kalacağını kaydetti. Alanda altyapı çalışmalarına başladıklarını, proje ihalesinin yapıldığını söyleyen Eker, artık uygulama aşamasına geçildiğini belirtti. 

EXPO alanındaki derelerin taşkın oluşturmaması amacıyla proje alanını korumaya yönelik altyapı çalışmalarının tamamlandığını anlatan Eker, projeye göre alanda bir gölet, bir tepe, bahçeler, yarışmayla belirlenecek anıtsal EXPO Kulesi, tarım ve çevre müzesi, kongre merkezi, teknoloji bahçesi, sosyal ihtiyaçlara yönelik oturma mekanları, yiyecek, içecek alanları olacağını kaydetti. EXPO Kulesi için sürecin başladığını belirten Eker, 430 yetişkin ağaçların da transferinin başladığını aktardı.  

Ayrıca alanın aydınlatılmasının da bölgedeki 2 dereden ve bölgedeki atıklardan elde edilecek enerji ile sağlanacağını dile getiren Eker, çalışmanın alternatif enerji konusunda önemli bir proje olacağını da kaydetti. 

Ülkelere davet süreci başladı

EXPO için Kasım ayından itibaren tüm ülkelere resmen davet etme prosedürlerine başlayacaklarını dile getiren Eker, alanda ülkelerin kendi kültürlerini, değerlerini paylaşabilecekleri sergi alanları oluşturulacağını ifade etti. 

Bölgenin ziyaretçiler tarafından tamamıyla gezilebilecek konumda olacağını söyleyen Eker, "Türkiye`nin ilk EXPO`sunun projesinin tamamlanması ve uygulanma safhasına gelmesi önemli bir aşama. Gayemiz 2016`nın 23 Nisan`ında alanın ziyaretçilere açılması ve Antalya`yı, Türkiye`yi en güzel şekilde temsil edecek hale gelmesini sağlamak. Tarihimizi, kültürümüzü, bitkisel zenginliğimizi, endemik türlerimizi, tarımsal ürünlerimizi, tüm potansiyellerimizi bu EXPO`da tanıtma imkanına sahip olacağız" diye konuştu. 

Bakan Eker, EXPO`nun Antalya`yı uluslararası bir merkez haline getireceğini sözlerine ekledi.

Eker, EXPO 2016 Antalya`nın proje tanıtımı için geldiği Antalya`da, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Türkiye`de üretilen yaş sebze ve meyvenin yüzde 80`nin pazarlandığı Rusya`daki Pokrovsky Sebze Hali`nin süresiz kapatılmasının ihracatı etkileyip etkilemeyeceği yönündeki sorusuna Bakan Eker, bu konuyla ilgili Ekonomi Bakanlığının çalıştığını ve konunun Bakanlar Kurulu`nda görüşüldüğünü söyledi.

Rusya`nın kendi sebze halini kapattığını ve bu halin daha çok Türkiye`deki ürünlerin götürülüp pazarlandığı bir hal olduğunu anlatan Eker, halin kapanmasının ihracatı etkilememesi yönünde çalıştıklarını belirtti. Türkiye Cumhuriyeti ve ihracatçıların yardımlarıyla o halin tekrar açılması ya da yeni bir hal yapılması konusunda görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Eker, "Alternatif pazarlar her zaman düşünülür ama bu eldeki pazar kaybedilecek demek ya da ona rıza göstermek demek değildir. Sonuna kadar Türkiye bu alandaki mücadelesini sürdürecektir" diye konuştu.

 
 
 ARTUKLU HABER AJANSI-ANTALYA/BELEK

23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00