Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Eylül ayında ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,9 artışla 11 milyar 337 milyon dolar oldu. Son bir yıllık ihracat da yüzde 9 artışla 153 milyar 24 milyon dolara ulaştı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Eylül ayında ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,9 artışla 11 milyar 337 milyon dolar oldu. Son bir yıllık ihracat da yüzde 9 artışla 153 milyar 24 milyon dolara ulaştı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Başbakan Binali Yıldırım’ın Eylül ayında “Tüm sanayiciler ihracatçı olsun, ihracatçı sayımızı 100 binlere taşıyalım” çağrısına yanıt vererek “Biz de diyoruz ki, alma ağacının altında değil, satma ağacının altında oturacağız. Daha çok satmak için gayret edeceğiz. İstihdama, büyümeye daha fazla katkı vereceğiz” dedi.
İhracatın lider sektörleri sırasıyla otomotiv, hazır giyim ve kimyevi maddeler olurken, aralarında Almanya ve ABD’nin de olduğu en büyük beş pazara ihracat arttı.
Büyükekşi: “Geçen Kasım ayından bu yana ihracatta artış açıklıyoruz, bunların beşi çift haneli. Azmimizle OVP’de açıklanan bu yılki 156,5 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacağımızdan emin, aşacağımızdan umutluyuz.”
Büyükekşi: “Eylülde ihracatta parite etkisi pozitif yönlü olarak 234 milyon dolar oldu. Bu duruma özellikle Euro/Dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olması etki yaptı.”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Eylül ayında ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,9 artışla 11 milyar 337 milyon dolar oldu. Bu yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 artışla 114 milyar 661 milyon dolar olan ihracat, son 12 aylık dönemde de bir önceki yıla göre yüzde 9 artışla 153 milyar 24 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin miktar bazında ihracatı da Eylül ayında yüzde 2,1 artarak 8,6 milyon ton olurken, ilk dokuz ayda yüzde 11,7 artış gösterdi.
İhracat rakamları TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından Antalya’da, ahşap sektörünün önde gelen firmalarından AGT’nin üretim tesislerinde açıklandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi konuşmasında, “Geçen Kasım ayından bu yana yani tam 11 aydır ihracatta artış açıklıyoruz. Bu artışların 5’i ise çift haneli. Atılım Yılı ilan ettiğimiz 2017’nin başından beri istikrarlı bir artış elde etmemiz, bizler için büyük bir mutluluk kaynağı” dedi. Eylül ayında ihracata parite etkisinin pozitif yönlü olarak 234 milyon dolar olduğunu belirten Büyükekşi, “Özellikle Euro/Dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olması etkili oldu. Ancak yıl genelinde durum tam tersi. Hesaplamalarımıza göre yıl başından bu yana parite, ihracatımızda 1,8 milyar dolarlık negatif bir etki yarattı. Yıl genelindeki olumsuz etkinin temel sebebi ise Dolar/TL kurunun geçen seneye göre yüksek olması oldu” dedi.
“OVP hedefini yakalayacağız”
Büyükekşi, geçen hafta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan 2018-2020 Orta Vadeli Programı için de şu değerlendirmede bulundu: “2017 ihracat hedefi 153,3 milyar dolardan 156,5 milyar dolara revize edildi. Bizler, ihracat başarımıza bağlı olarak OVP’nin yukarı yönlü revize edilmesinin gururunu yaşıyoruz. Azmimiz ve çalışkanlığımız ile OVP’deki ihracat hedeflerini yakalayacağımızdan emin, aşacağımızdan son derece umutluyuz.”
“Irak’ın tamamına ihracat yapıyoruz”
Büyükekşi, konuşmasında TİM olarak ihracatı artırma yönünde yaptıkları faaliyetlere ve jeopolitik gelişmelerin ihracata etkisine de değindi. Büyükekşi, öncelikle Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminde gerçekleştirilen bağımsızlık referandumu ile gözlerin çevrildiği bölgeye olan ihracata ilişkin yaptığı açıklamada “Tüm dünyayı karşısına alarak ve Anayasa’ya aykırı olarak gerçekleştirilen referandumun hiç kimseye fayda sağlamayacağını düşünüyoruz. Biz Irak’ın toprak bütünlüğünden yanayız. Kuzey Irak bölgesine ihracatımız, Irak’a toplam ihracatımızın yüzde 25’i. Biz aynı zamanda Irak Merkezi Yönetimine de ihracat gerçekleştiriyoruz. Ümit ediyoruz ki, bölgesel yönetim bu yanlıştan bir an önce döner. Ve Irak, Kürt, Arap ve Türkmen yani tüm milletlerin kardeşçe yaşadığı bir ülke olma yolunda ilerlemeye devam eder” dedi.
İhracatın lider sektörü otomotivde artış yüzde 10,9 oldu
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin açıkladığı verilere göre, Eylül ayında en fazla ihracatı 2 milyar 152 milyon dolarla yine otomotiv yaparken, sektörün ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,9 arttı. Yılın ilk dokuz aylık döneminde de ihracatı sırtlayan otomotiv, söz konusu dönemde 196 ülkeye ihracat gerçekleştirerek yeni bir rekora da imza atmış oldu. Eylül ayı ihracatında otomotivi 1 milyar 295 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ve 1 milyar 280 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.
Eylül ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler; ihracatını beş katına çıkaran Gemi ve Yat, yüzde 69 artıran Tütün ile yüzde 33 artıran Fındık sektörleri oldu. Özellikle Gemi ve Yat sektörünün yıl başından bu yana başarılı bir şekilde ihracatına devam etmesiyle Türkiye, lüks sınıfa giren yat ihracatında artık küresel bir oyuncu haline dönüştü. Tütün ve fındık sektörlerinde hasat dönemine girildiği için ihracatlarında önemli artışlar yaşandı.
Genel ihracat ise tarım ihracatı yüzde 6,9, Sanayi ürünleri ihracatı yüzde 8,9 ve Madencilik ürünleri ihracatı da yüzde 17,8 arttı.
Almanya ve ABD dahil ilk beş ülkeye ihracat arttı
İhracat pazarları bazında Eylül ayında 139 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk beş ülkeden Almanya’ya yüzde 8,3, İngiltere’ye yüzde 14, ABD’ye yüzde 36,5, İtalya’ya yüzde 1,5 ve Irak’a yüzde 2,2 artış kaydedildi. Eylülde en fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında en yüksek artış ise yüzde 54 ile yine Rusya’ya oldu.
AB’ye ihracat yüzde 10,2 arttı
Ülke grubu bazında bakıldığında Eylül ayı ihracatı AB’ye yüzde 10,2 artarken, AB’nin ihracattaki payı da yüzde 51,6 oldu. AB’den sonra en çok ihracat gerçekleştirilen Orta Doğu pazarına ihracat ise yüzde 7,8 azaldı. Uzak pazarlara ihracatta ise Eylülde çift haneli artışlar görüldü. Bu kapsamda Kuzey Amerika’ya ihracat yüzde 31,1, Uzak Doğu’ya yüzde 26,5, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın da yer aldığı Okyanusya Ülkelerine ise yüzde 28,4 artış gösterdi. Bu yılın ilk dokuz ayında ise en büyük ülke grubu olan AB’ye ihracat 5,4 milyar dolar artış kaydederken, ilk dokuz aydaki en yüksek artış oranı ise yüzde 38,8 ile Orta ve Güney Amerika ülkelerine yaşandı.
Eylül ayında 47 il ihracatını artırdı
Eylülde iller bazındaki performansta toplam 47 il ihracatını artırırken, 32 ilin ihracatı ise geriledi. En fazla ihracat yapan ilk beş ilin ihracatları şu şekilde gerçekleşti: İstanbul 4,8 milyar dolar, Bursa 1,1 milyar dolar, Kocaeli 959 milyon dolar, İzmir 711 milyon dolar ve Ankara 556 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. İhracat rakamlarının açıklandığı Antalya’nın ihracatı da yüzde 15,9 artarak başarılı seyrini korudu. En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında en yüksek ihracat artışını yüzde 111 ile yine Sakarya gerçekleştirdi.
Antalya, yaş sebze ihracatının lideri
TİM Başkanı, ihracat rakamlarının açıklandığı Antalya’ya ilişkin olarak da “Antalya, her yıl ülkemize gelen turistlerin üçte birini tek başına ağırlıyor. Bu yılın ilk sekiz ayında Norveç’in nüfusundan daha fazla misafire, 7 milyona yakın yabancı turiste ev sahipliği yaptı. Topraklarının 5’te 1’inde tarım yapan il, seracılıkta da ülke lideri. Toplam sebze ihracatımızın dörtte birini yapıyor. Bu yıl ilk dokuz ayında da yüzde 23 artarak 859 milyon dolara ulaştı” dedi.
TİM Başkanı Büyükekşi, ihracat rakamlarına ev sahipliği yapan AGT firması için de şu bilgileri paylaştı: “AGT, Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretim yapısı ile Antalya’nın önde gelen ihracatçılarından biri. Beş kıtadan 60 ülkeye ihracat yapıyor. Ödüllü üretim tesislerine sahip. Bin kişiye istihdam sağlıyor. Antalya’nın ilk Ar-Ge Merkezi’ni geçen yıl açtı. Ülkemiz artık, AGT gibi fark yaratan firmalarımızın başarılarıyla Ahşap ve Orman Ürünleri ihracatında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri.”
AGT Genel Müdürü Şirzat Subaşı ise şunları söyledi: “Bugün mobilya bileşenleri sektöründe sadece Türkiye’nin değil dünyanın önde gelen şirketlerinden arasında yer alan AGT olarak Kanada’dan Avustralya’ya, İran’dan İngiltere’ye kadar 60’tan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Son dönemde yurtdışında da yatırımlarımı hızlandırdık, gittiğimiz her ülkede bayrağımızı gururla dalgalandırıyoruz. İran’a 45 milyon euroluk bir yatırımla Kazvin Sanayi Bölgesi’nde kuracağımız üretim tesisimiz, burada 2017 yılı içinde yapılan en büyük ikinci yabancı yatırım. Türkiye Endüstri 4.0 Platformu’nu partner şirket olarak destekliyoruz. Uzun vadeli yatırım planlarımızı yeni gerçekleşecek sanayi devrimi ekseninde kurguluyoruz. Bu yıl start verdiğimiz ‘AGT Dijital Platform’ adlı projemizle Antalya’dan tüm dünyaya hizmet vererek sınırları ortadan kaldırmayı, ülke ekonomisine katkı sağlamayı ve Antalya’nın markalaşma sürecine destek olmayı hedefliyoruz.
ARTUKLU HABER AJANSI