2015 Yılı Camiler Ve Din Görevlileri Haftası Münasebetiyle Düzenlenen yarışmaya 8 şehirden Din görevlileri katıldı.
2015 Yılı Camiler Ve Din Görevlileri Haftası Münasebetiyle Düzenlenen yarışmaya 8 şehirden Din görevlileri katıldı.
2 Ağustos 2015 Tarihinde Konya’da yapılacak finale katılabilmek için Mardin, Diyarbakır, Elazığ, Batman, Adıyaman, Şanlıurfa, Malatya ve Gaziantep illerinden gelen Din Görevlileri, Mardin Müftülüğü Konferans salonunda yarıştı.
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Sabri Akpolat, Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi İşlem daire Başkanı Ömer Menekşe’nin de izleyici olarak hazır bulunduğu yarışmaya ayrıca, İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, İl Müftü Yardımcısı İsmail Ünal, Kızıltepe İlçe Müftüsü Mahsum Taşçı, Artuklu İlçe Müftüsü Mustafa Ali Işık, Savur Müftüsü Abdurrahman Şenoğlu, İmam Hatip Lisesi Müdürü Engin Çukaz, din görevlileri, yarışmacıların aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yarışma öncesinde kısa bir konuşma yapan İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, “İslâm’ın şiarı ve Müslüman varlığının sembolü olarak kabul edilen ezanı güzel okumak için bu Ramazan gününde bu Pazar sabahında fedakârlıkta bulunarak yarışmaya katılan meslektaşlarımı canı gönülden tebrik ediyorum.”dedi.
İl Müftüsü Coşkun ezan ile ilgili katılımcılara ezan ile ilgili şu bilgileri verdi;
“Namaz Mekke döneminde farz kılındığı halde Hz. Peygamber’in Medine’ye gidişine kadar namaz vakitlerini bildirmek için bir yol düşünülmemişti. Medine döneminde ise müslümanlar başlangıçta zaman zaman bir araya toplanıp namaz vakitlerini gözetirlerdi. Bir süre namaz vakitlerinde sokaklarda “es-sa-lâh es-salâh” (namaza namaza!) diye çağrıda bulunulduysa da bu yeterli olmuyordu. Namaz vaktinin geldiğini haber vermek üzere bir işarete ihtiyaç duyulduğu aşikârdı. Bunun için nâkûs (Hıristiyanlarca şimdiki çan yerine kullanılan, üzerine bir çomakla vurularak ses çıkarılan tahta parçası) çalınması, boru öttürülmesi, ateş yakılması veya bayrak dikilmesi şeklinde çeşitli tekliflerde bulunulduysa da nâkûs hıristiyanların, boru yahudilerin, ateş Mecûsîler’in âdeti olduğu için Resûlullah tarafından kabul edilmedi. Ancak bu sırada ashaptan Abdullah b. Zeyd b. Sa’lebe’ye rüyada ezan öğretilmiş, Abdullah da ertesi gün Hz. Peygamber’e gelerek durumu haber vermişti. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem Bilâl’e ezan cümlelerini ezanda ikişer, ikamette ise birer defa okumasını emretti. Bu arada Hz. Ömer Resûlullah’a gelip aynı rüyayı kendisinin de gördüğünü, ancak Abdullah b. Zeyd’in daha erken davrandığını bildirmiştir.Bilâl, Neccâroğulları’ndan bir kadına ait yüksek bir evin üstüne çıkıp ilk olarak sabah ezanını okudu. Böylece ezan hicrî 1. (622) veya bir rivayete göre 2. (623) yılda meşrû kılınmış oldu. Daha sonra Mescid-i Nebevi” nin arka tarafına ezan okumak için özel bir yer yapıldı.”
Müftü Coşkun Ayrıca; “Camiler ve Din Görevlileri Haftası Kutlama Etkinlikleri çerçevesinde personelimizin yeteneklerini geliştirmek, planlı çalışma alışkanlığı kazanmalarını, kişisel gelişimlerinin ve kendilerini yetiştirmelerinin devamlılığını ve mesleklerini cesaretle yapacak şekilde kendilerine güven duymalarını sağlamak amacı ile yapılan bu yarışmalara din görevlileri her geçen yıl daha fazla ilgi göstermeye başladılar, doğrusu da bu katılım ve ilgiden bizler de büyük bir memnuniyet duymaktayız.” Diyerek duygularını ifade etti.
Yarışma herhangi bir itiraz ve yanlış anlaşılmaya yer vermemek için kamera kaydı altında yapıldı. jüri tarafından fonetik/diksiyon/tecvit, güzel okuma (eda), makam ve güzel ses üzerinden değerlendirilen Yarışma sonunda; Adıyaman Temsilcisi Hüseyin Kandemir birinci, Gaziantep temsilcisi Sabri Yusufoğlu ikinci, Elazığ Temsilcisi Hıdır Olcaş’ta üçüncü oldu.
Yarışma sonunda Mardin İl Müftülüğü tüm katılımcılara çeşitli hediyeler verirken aynı zamanda yarışmacı ve ailelerine yönelik bir Mardin turu düzenledi. Mardin’in Tarihi ve turistik yerlerini gezen Din görevlileri Mardin Müftülüğünün gösterdiği sıcak ilgi ve organizasyon için İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun’a teşekkür ettiler.
ARTUKLU HABER AJANSI*MARDİN
9549,89%1,94
34,53% 0,16
35,98% -0,69
2997,66% 1,21
5006,70% 1,01