Tarih: 22.04.2016 11:41

FAİZ İNDİRİMİ YURTİÇİ PİYASALARI NASIL ETKİLEYECEK?

Facebook Twitter Linked-in

Merkez Bankası'nın Nisan ayındaki Para Politikası Kurulu açıklamaları yurtiçi piyasalar için büyük önem taşıyor.

Merkez Bankası'nın Nisan ayındaki para politikası toplantısında alınacak kararlar piyasalardaki olumlu havanın sürüp sürmeyeceğini görmek açısından ayrı bir önem taşıyor.

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Çetinkaya bu ayki toplantıya başkan sıfatıyla katılacak. Mart ayında başlayan faiz indirimi sürecinin Nisan ayında da devam edeceği beklentileri piyasada sıkça dile getiriliyor.

Meksa Forex'ten Araştırma Uzmanı Eren Can Ümüt, Nisan ayında yine koridorun üst bandında 50 baz puanlık bir indirim olacağına yönelik beklenti içinde olmasının gerekçelerini iki unsura bağlıyor:

"TL’nin ABD doları karşısında güçlü performans göstermesi ile birlikte piyasalarda olumlu ortam oluştu. 16 Mart tarihinde 2.90 seviyelerinin üzerinde bulunan USD/TRY paritesi bu tarihten beri 2.90 seviyesinin üzerine yükselemedi.

 

2.8050 seviyelerine kadar gevşeme meydana geldi. Bu noktada TL’nin olumlu bir performans gösterdiğini söylemek yanlış olmayacak. Bu gelişmeler ışığında Merkez Bankası'nın faiz indirimine yönelik elinin rahat olduğu söyleyebiliriz.

 

Bir diğer unsur ise enflasyon kalemi. Yılbaşından bu yana enflasyonda gıda fiyatlarında zayıflama ve baz etkisinin de yardımı ile gerileme hakim olduğu göze çarpıyor.

 

Mart ayı manşet enflasyon %8.78 seviyesinden %7.45 seviyesine geriledi. Baz etkisi ile birlikte enflasyonda gerilemenin devam etmesi bekleniyor. Buna rağmen çekirdek enflasyonda net bir gerileme yaşanmıyor.  Ocak ayında %9.6 olan çekirdek enflasyon Mart ayında %9.5’e geriledi. Manşet enflasyon yaşanan gerilemenin TCMB’ye hareket alanı sağladığını düşünüyoruz. Bu şart ile piyasada faiz indirimi beklentileri bir hayli güçlü."

 

FAİZ İNDİRİMİ YURTİÇİ PİYASALARI NASIL ETKİLEYECEK?

Merkez Bankası'nın faiz indiriminin TL'de pozitif olarak algılanacağını belirten Eren Can Ümüt olası faiz indiriminin piyasaları nasıl etkileyeceğini şöyle açıklıyor:

"25 baz puanlık indirim piyasada oluşan genel beklentinin ( 50 baz puan ) altında kalacak. Bu da piyasalarda TCMB’nin ihtiyatlı bir politika benimsediği algısını oluşturabilir. Bundan dolayı TL tarafında pozitif bir etki yaratması olası görünüyor.

50 baz puanlık bir faiz indirimi ise piyasa beklentisi dahilinde kabul edilerek etkisinin sınırlı kalma ihtimali bulunuyor. Bunun yanında 75 baz puan faiz indiriminin de olabileceği konuşuluyor. Radikal diye tabir edeceğimiz bir indirim yaşanmasa da genel konsensüsün üzerinde bir indirim hafif ölçekli negatif hava estirebilir.

100 baz puan ve üzeri bir faiz indirimi ise radikal bir hamle olacak. Bu durumda TCMB’nin bağımsızlığına yönelik endişelerin şiddetlenme ihtimali var. Geçtiğimiz haftalarda Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlarından Cemil Ertem’in radikal indirim olması gerektiğine yönelik açıklamalar yaptığını biliyoruz.

Üst bantta radikal bir indirim ise belirsizlik durumlarında TL’nin daha zayıf bir koruma kalkanına sahip olmasına neden olacak ve bu durum kırılgan yaratan bir unsur olarak karşımıza çıkacak. Bu yönde bir hamleyi zayıf bir ihtimal olarak görüyoruz.

Piyasalar Merkez Bankası'nın yapacağı faiz indirimi miktarına odaklansa da yeni başkan Murat Çetinkaya'nın düzenleyeceği basın toplantısı Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde izleyeceği para politikasını tahmin etmek açısından büyük önem taşıyor."

  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —