Haftanın en önemli olayı hiç şüphesiz son zamanların en önemli FED toplantısı idi. Hafta başında 20 milyon dolara kadar varlık alım azaltma beklentisi toplantı öncesi 5 milyar dolara ve sadece ABD hazine bonolarından azaltım yapılacağı şeklinde oluştu.
Haftanın en önemli olayı hiç şüphesiz son zamanların en önemli FED toplantısı idi. Hafta başında 20 milyon dolara kadar varlık alım azaltma beklentisi toplantı öncesi 5 milyar dolara ve sadece ABD hazine bonolarından azaltım yapılacağı şeklinde oluştu. Ancak FED neticesinde varlık alımlarına aynen devam etmeye 9’a karşı 1 oyla karar verdi. Tek muhalif üye ise ismini çok sık duymadığımız Esthel George oldu. 22 Mayıs’ta yapılan toplantıda tüm dünyada oluşan varlık fiyatlamaları dengelerini bozan Ben Bernanke, bu kararla ‘Yönetici’den çok ‘İdareci’ olduğunu kanıtlamış oldu. Göreve geldiğinden beri içinde bulunulan kriz ortamı göz önüne alındığında son derece başarılı bir performans sergileyen, tahmin edilebilirliği ile diğer Merkez Bankaları’na önden karar verebilme şansı veren Bernanke görev süresinin sonunda sorumluluk almayıp, topu taca atma kararı aldı.
Gerekçili karar gibi gördüğümüz toplantı sonrası açıklamalarında ise FED’in ekonomik toparlanmayı; özellikle de istihdamda arzulanan yerlere gelinmediğine değinen FED Başkanı Bernanke’nin 22 Mayıs’ta ki istihdamdan daha iyi bir istihdam ortamı ile karşı karşıya olmasına rağmen bu karar manidar olduğunu bir kez daha kanıtladı. Düşen işsizlik oranı; her hafta ciddi boyutta azalan İşsizlik Başvuruları (bu hafta 309,000) ve aylık ortalamanın kritik eşik 330,000’e düşmesi bile demek ki, beklentileri karşılamamış olmalı.
Haftaya Suriye gerginliğinin barışçıl bir çözüme ulaşabilme olasılığı ve Lawrence Summers’ın FED Başkanı adaylığından çekilmesini açıklaması ile 73,031 ile gapli (Cuma kapanış: 71,635) yükselerek açılmasından sonra Çarşamba’ya kadar soluk almadan yükselen BIST-100 endeksi Perşembe günü 80,569 yükseğini gördükten sonra özellikle dolara gelen talep ile günü yüzde 7,92’lik bir artış ile kapatmıştı. Ancak tüm hafta maliyet yapan yatırımcılar tarihin en yüksek hacmine sahne olan günün ardından hem kar satışları hem de kararın sindirilmesi ile Cuma satışa geçti. Hafta 77,862 puandan günlük yüzde 2,02 düşüş, haftalık ise yüzde 6,61 artış ile kapandı. Çok kritik 77,582 desteğinin tutunması çok önemli idi.
Kararın açıklanması ile beraber ABD ve Asya açılışlarında USD/TL 1,9300 TL seviyelerini sepet ise 2,2800 TL/basket test ettikten sonra uzun zamandır bu seviyeleri bekleyen kurumsal talep ile karşılaşınca sepet bazında hafta içi gördüğümüz 2,3400 TL/Sepet seviyelerinden kapanış yaparken USD/TL paritesi de 1,9800’lerin kapısını çalmaya başladı. ABD Merkez Bankası, FED’in kararının TL piyasaları üzerindeki etkisinin çok da kalıcı olmadığı ortay çıktı. Merkez Bankası’nın Salı yaptığı PPK toplantısında hiçbir konuda değişikliğe gitmemesi ve beklenen sürprizleri açıklamaması kısa süre de olsa düşen dövizi piyasaya alım fırsatı olarak sundu. Merkez Bankası’nın Salı toplantısında en azından YP Zorunlu Karşılıklarda bir indirime giderek döviz likiditesine bir rahatlık sağlayacağı görüşü hâkimdi; gerçekleşmedi. 26 Eylül’ü istisnai gün olarak açıklayan TCMB bu davranışı ile döviz üzerinde ne kadar etkili olup olmadığı piyasalar tarafından teste tabii tutuluyor.
Geçtiğimiz ay boyunca hatta 22 Mayıs konuşmasının hemen ardından bileşik faizi 10% üzerine yükselen gösterge kâğıtta da, FED kararının öncesi ve sonrasında ciddi ilerlemeler kaydedildi. Likiditenin hâlihazırda yeterli boyutlar ulaşmadığı bu piyasada haftayı 8% bileşik seviyelerinin altında 7,92’den kapadık. Perşembe günü 7,68’ler de görülmüştü. Bunda FED açıklamasına bağlı olarak ve Summers ve Suriye dışında gerileyen ABD 10 yıllık tahvil getirileri de sebep teşkil etti. Haftaya 2,90 seviyelerinden giriş yapan 10 yıllıklar FED kararı sonrası 2,67’ye geriledi. Kararın kalıcı değil de geçici bir süre erteleme olduğunun akıllara girmesi ile 2,75’e yükselip haftayı bu seviyeden kapadık. Bono tarafında volatilitenin daha az olacağı ama 8 bileşiklerin altının da çok zor tutunacak seviyeler olduğunu (fonlama maliyeti) aklımızdan çıkarmamak gerek. Merkez Bankası Başkanı Sayın Erdem Başçı AA Finans Masası konuşmasında bu sene kısa vadeli faizlerin 6,75 - 7,75 bandından çıkmayacağına işaret etmişti.
Önümüzdeki hafta yurt içinde gelişmeler tamamen dışarıya bağlı yaşanacak gibi gözükmekte. Bunların en başında belki hafta sonu yapılacak olan Almanya seçimleri gibi durmakta, seçim sonucu beklentileri Merkel’in bir şekilde tekrar Şansölye olacağı yolunda. Tanınan ve bilinen politikaları yüzünden küresel ekonomi anlamında Merkel piyasanın da istediği seçim galibi olabilir.
Yurt dışında en önemli gelişme olan FED toplantısından yukarıda bahsettik. Onun dışında İsviçre Merkez Bankası (SNB) toplantısı diğer bir gündem maddesi idi. İsviçre politika faizini değiştirmedi; ancak İsviçre Frangının hala daha değerinden daha yüksek olduğuna işaret etti. Daha önce yaptıkları sözel müdahale ile EUR/CHF paritesine 1,2000 bandını çeken, SNB anlaşılan USD karşısında da bir sözel müdahale yapabilir.
Bu hafta çok veri yoğun bir hafta yaşacağız ve FED’in kararının doğruluğu ya da yanlışlığının test edildiği bir hafta olacak. Pazartesi günü ABD Markit PMI ile (54) başlayacak olan veri seti; Salı tüketici Güveni (80,3) devam ederken, Çarşamba haftanın en önemli verisi ABD Dayanıklı Tüketim Malları (-0,1%) açıklanacak. Çarşamba Yeni Ev Satışlarını (7,9%) Perşembe günü Bekleyen Ev satışları ve İşsizlik Başvuruları takip edecek. Hafta Cuma günü Şahsi Harcamalar ve Gelirler ve Michigan Üniversitesi Güven Endeksi (78) ile kapanacak.
Verilerin tümünde beklenenden iyi gelecek olası veriler FED’in güvenilirliğini test edecek nitelikte olacaktır. Alınan kararın veri setine mi yoksa gündeme mi ilişkin alındığı hakkında fikir sahibi olacağız.
Herkesin son zamanlarda dikkatle takip ettiği ve yükselişine çok da anlam veremediği GBP ise haftaya Perşembe günü açıklanacak büyüme verisi ile damga vuracak. Hafta içinde 1,6166 yükseklerini gören pound beklenenden kötü bir veri ile öbür BOE toplantısında beklenen ancak bir türlü yapılamayan Varlık Alım artırımına gidebilir.
Altın fiyatlarında çok uzun zamandır söylediğimiz ve Altın’ın tek destekçisi olabilecek olan FED toplantısında Altın lehine çıkan en önemli bir karar bile ounce’u 1400 USD üzerine atamadı. Teknik olarak ilk etapta 1355 USD/ounce üzerinde tutunmaya çalışan Altın fiziksel talep gelmediği takdirde, geçtiğimiz hafta ucundan döndüğü kritik 1289 USD destek seviyesini test edebilir. Yatırım bankalarının Altın fiyat tahminlerinde FED kararına rağmen değişiklik yapmamaları da Altın için yatırımcıları olumsuz düşünmeye sevk etmekte.
EUR/USD ise bildiğiniz gibi, 9 (dokuz) canlı olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta kritik destek seviyelerinden Suriye ve Summers etkisi ile kurtulan EUR’’ya bir destek de FOMC toplantısından çıktı. Bu hafta Alman seçimlerinden çıkacak sonuç kanımca Euro üzerinde fazla etkili olmayacak. Avrupa’da süregelen Sovereign (egemen) krizinin hiçbir şekilde bittiğine inanmayan biri olarak; para politikalarında sağlanan bu rahatlamanın da geçici olduğunu varsayarsak; senenin yükseği olan 1,3711’lerin tutunacağı kanaatindeyim.
Verisi az önemli toplantıları bol olan bir haftanın ardından verisi bol olan bir haftaya giriyoruz. Aynı zamanda değişik yerlerde konuşacak olan FED üyeleri Lockhardt, Fisher, Dudley, George ve Evans’ın da dedikleri gündem için belirleyici olacaktır.
Herkese sıhhat, sağlık ve başarı dolu bir hafta diliyorum...
GÜNLÜK SEVİYE ANALİZLERİ
EUR/USD:
Kapanış: 1,3529
Gün İçi İşlem Aralığı: 1,3508 – 1,3550
Destekler: 1.3484; 1,3410; 1,3327
Dirençler: 1,3581; 1,3641; 1,3711
FOMC toplantısının beklenmedik sonucu ile elde ettiği kazanımları teknik olarak tutmaya çalışan EUR, haftayı kritik 1,3530 seviyesinde tamamlarken; önümüzdeki hafta veri akışından en fazla etkilenecek olan para birimi olacaktır. Gelen verilerin FED’i test eder yönde olması rahatsızlık yaratabilir.
USD/JPY:
Kapanış: 99,48
Gün İçi İşlem Aralığı: 99,17 – 99,67
Destekler: 99,20; 98,25; 98,00
Dirençler: 100,08; 100,65
FOMC toplantısına verdiği tepkiden en hızlı dönüş yapan para ise Japon Yeni oldu; zira BOJ Kuroda izlenen para politikalarının Japon ekonomisi üzerinde sağladığı faydanın gözle görülür olduğu ve gerek görüldüğü sürece de uygulanacağını açıklaması ile Yen kazançlarını geri verdi. Dolayısı ile geçen haftaki uzun vadeli teknik seviyelerimizi aynen (temel aynı kaldığından) korumaktayız.
XAU/USD:
Kapanış: 1348,94
Gün İçi İşlem Aralığı: 1346 – 1369
Destekler: 1338; 1289; 1270
Dirençler: 1355; 1397; 1410
Bu toplantı neticesi bile Altın’ı 1400 USD üzerine atmadıysa iş zor gibi gözükmekte.
BIST-100:
Kapanış: 77,862
Gün İçi İşlem Aralığı: 77,582 – 79,505
Destekler: 77,582; 77,000
Dirençler: 78,570; 78,720; 79,500
Dün belirttiğimiz 77,582 desteğinin ne kadar önemli olduğu kanıtlandı; bizde bu desteği size bildirmekten gurur duyduk. Haftanın son gününün işlem hacminin (satarken) alındığı günün çok altında kalması belki de satış baskısının hafta başına taşınmayacağına bir işaret olabilir.