FESTİVALİN GÜNDEMİ KADINLAR VE ÇOCUKLAR

18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Büyülü Fener sinemasında dünyanın seçkin örneklerinin sergilendiği film gösterimlerinin yanı sıra, düzenlediği panel, söyleşi ve atölye çalışmalarıyla da adından söz ettiri

Magazin 14.05.2015 18:25:00 0
FESTİVALİN GÜNDEMİ KADINLAR VE ÇOCUKLAR

18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Büyülü Fener sinemasında dünyanın seçkin örneklerinin sergilendiği film gösterimlerinin yanı sıra, düzenlediği panel, söyleşi ve atölye çalışmalarıyla da adından söz ettiriyor.

Prof. Dr. Yakın Ertürk’ün moderatörlüğünde,  Tarihçi Ayşe Hür, Bosna’da BM İnsan Hakları Raportörlüğü yapmış olan Elisabeth Rehn ve UNICEF temsilcisi  Nurten Yılmaz’ın katılımlarıyla düzenlenen, “Kadın Bedeni Savaş Yeri” panelinde, savaşın, kadınlar ve çocuklar üzerindeki etkisi masaya yatırıldı.

Panelde konuşma yapan Ayşe Hür, antik çağlardan günümüze kadar uzanan savaşlarda, tecavüzün,  savaş silahı olarak kullanıldığına dikkat çekti. Hür, “Savaş sırasında, kadınlar, galip tarafın elinde, galibin eline düşen meta kapsamındadır. Sadece kadının tecavüze uğraması değil, malüp tarafın erkekleri tarafından da kategorize ediliyor” dedi. Bosna’da, BM İnsan Hakları Raportörlüğü yapmış olan ve Finlandiya’nın ilk kadın savunma bakanı olan Elisabeth Rehn ise son yıllarda savaşın doğasının değiştiğine dikkat çekti. Rehn; “Günümüz savaşlarında kadın ve çocuklar eskiye oranla çok daha fazla çatışmaya maruz kalmaktadır. Bu da demek oluyor ki kadınlar ve çocuklar savaşın temel hedefleri olmakta ve tecavüz riski belirgin oranda çok daha yükselmektedir. Savaşlardan sonra, yeniden yapılandırma süreci erkek ve kadınları eşit düzeyde içermelidir. Ve bu konuda çalışmalara hız verilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

ZORUNLU ASKERLİK BİR ŞİDDETTİR

UNICEF’i temsilen panelde konuşma yapan Nurten Yılmaz, çatışma ve çatışma sonrası toplumlarında cinsiyet bazlı şiddet uygulandığını belirterek, “Zorunlu askerlik hizmeti erkeklere yapılan cinsiyet temelli bir şiddete örnek olabilir; Türkiye’deki Suriyeli mülteciler, kız çocuklarını, cinsiyet temelli şiddetten korumak için evlendiriyor. Erken evlilikler kadınlara bir telafi biçimi doğuruyor. Savaş sonrası toplumlarında sistematik tecavüzü belirleme yöntemleri kanıt ve öğrenmedir. Kanıt mümkün olduğu kadar çok veri toplamayı, öğrenme ise çocuklar ve kadınlar arasında tecavüzün bir insan hakları ihlali olduğuna dair farkındalık geliştirmeyi kapsar” ifadesini kullandı.

SİNEMA DİLİYLE ÇOCUK GELİNLER

18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali kapsamında, UNICEF’in katkılarıyla düzenlenecek bir başka etkinlik ise “Sinema Diliyle Çocuk Gelinler” paneli olacak. Lal Gece’nin yönetmeni Reis Çelik, Halam Geldi Filminin yapımcısı Sami Dündar ve Oyuncu Onuryay Evrentan Atasalihi’nin katılacağı panelin öncesinde, festivalde yer alan “Olay Yeri:Aile” bölümünün filmleri gösterilecek.

Etiyopya, Pakistan, Fas ve Kenya’dan, çocuk yaşta ve zorla evlendirilen kadınlar, kadın sünneti ve kadınların eğitim, sağlık ve insan haklarına kısıtlı erişimlerine dair hikayelerin konu edildiği filmlerin ardından Çocuk Gelinlere Hayır platformu adına Adem Arkadaş Thibert, “birlikte güçlendik” temasından, platformun yaptıklarını anlatacak. UNICEF’den Severine Jacomy-Vite ise UNICEF’in dünya ve Türkiye kontekstlerinde çocuk gelinlerin engellenmesi konusundaki bakış açılarını izleyicilerle paylaşacak. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10623,91%2,95
  • DOLAR

    32,24% -0,09
  • EURO

    35,03% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2489,37% 0,95
  • Ç. ALTIN

    3984,51% 0,90