Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi, Isabelle Dumont, İsviçre’de yaşayan Fransız çağdaş sanatçı Saype'nin eserlerinden oluşan serginin açılışı vesilesiyle Hatay'a gitti.
Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Isabelle Dumont, İsviçre’de yaşayan Fransız çağdaş sanatçı Saype'nin eserlerinden oluşan serginin açılışı vesilesiyle Hatay'a gitti.
Çevreye duyarlı ve mesaj niteliğindeki freskleriyle tanınan Saype, Şubat 2023'te yaşanan depremin yıktığı bölgelerdeki destek eylemlerinin sürdürülmesi gerektiğini hatırlatarak, "Beyond Walls" ("Surların Ötesi") adlı projesinin yeni bir etabını Hatay’da gerçekleştirdi.
Sanatçının projesi, Ankara'daki Fransız ve İsviçre Büyükelçilikleri, İstanbul'daki İsviçre Başkonsolosluğu ve Fransız Kültür Merkezi'nin destekleri sayesinde mümkün oldu.
Fransa, felaketin ertesi gününden itibaren bölgedeki eylemlerini orta vadede sürdürmesine rağmen, bu dayanışma mesajını deskteklemeye ve kendisini bu mesajla ilişkilendirmeyi canı gönülden istedi.
Büyükelçi Isabelle Dumont şunları söyledi: “Uluslararası dayanışmanın ölçeği ve süresi, halkların korunması ve yeniden yapılanma konusundaki muazzam zorluklarla orantılı olmalıdır.”
Ziyaret sırasında Büyükelçi, yönetimi Fransız Kalkınma Ajansı'na devredilen ve inşaatı Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Dörtyol Hastanesi'ni de ziyaret etti. 250 yatak kapasiteli hastane, depremden sonraki haftalarda çok sayıda yaralıyı kabul etti.
Ayrıca Büyükelçi, Fransa Fahri Konsolosu himayesi altında bulunan Füsun Sayek STK 'sına da şükranlarını sundu. Büyükelçi Isabelle Dumont konuşmasında, “Fransa'nın sağlık, hijyen veya atık yönetimi alanında faaliyet gösteren yaklaşık 10 Türk STK'sını desteklediğini ve toplamda 700.000 Euro'nun üzerinde gıda desteği sağladığını” açıkladı. Türkiye'deki Fransız Kültür Merkezi de, Umut Notaları projesi kapsamında (İKSV tarafından düzenlenen müzik aletleri toplamasında katkıda bulunarak) halkın sanatsal faaliyetlerine ve depremden etkilenen çocuklara yönelik yerel kültürel etkinliklere destek veriyor.
ARTUKLU HABER AJANSI-HATAY
9209,58%1,97
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74