GALATASARAY`A BÜYÜK PİYANGO!

Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi ön eleme turunda Shakhtar Donetsk`e elenince Galatasaray, 25.5 milyon Euro`ya yakın Şampiyonlar Ligi gelirini garantiledi

Spor 6.08.2015 09:52:23 0
GALATASARAY`A BÜYÜK PİYANGO!
    
Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi ön eleme turunda Shakhtar Donetsk'e elenince Galatasaray, 25.5 milyon Euro'ya yakın Şampiyonlar Ligi gelirini garantiledi.
Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi üçüncü ön eleme turu karşılaşmasında Shakhtar Donetsk'e 0-0'ın rövanşında deplasmanda 3-0 yenilerek Şampiyonlar Ligi'ne veda edince Galatasaray büyük bir gelire konmuş oldu.

Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasına gelen takımlara ödenen 12 milyon Euro'luk garanti parayı alma hakkı kazanan Galatasaray, Türkiye'yi Devler Ligi'nde temsil etmenin ödülü olarak toplam Şampiyonlar Ligi havuz gelirlerinden en az 7 milyon Euro, Türkiye'yi 'tek başına' temsil etmenin ödülü olarak da ekstradan en az 6.5 milyon Euro gelir sağlayacak.

Böylece bu gece itibariyle Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi geliri henüz hiç maç oynamadan 19 milyon Euro'dan en az 25.5 milyon Euro'ya (77.5 milyon TL) yükselmiş oldu.

FENERBAHÇE YENİ UYGULAMAYI KAÇIRDI

Bu arada Fenerbahçe play-off aşamasına geçemediği için büyük bir geliri de kaçırmış oldu. Şampiyonlar Ligi'nin bu yıl ilk kez uygulamaya başladığı gelir dağıtım modeline göre; eğer Fenerbahçe üçüncü ön eleme turunu geçip play-off aşamasında elenseydi, Galatasaray Türkiye'nin payına düşen havuz gelirinin tamamını alamayacak ve paranın bir bölümü UEFA Avrupa Ligi'nde yoluna devam eden Fenerbahçe'ye gidecekti. Fakat Fenerbahçe ön eleme turunu geçip play-off aşamasına kalamadığı için bu uygulamanın dışında kaldı.

UEFA'nın Şampiyonlar Ligi'nde yeni gelir dağılım modeli düzenlemesi ile ilgili metninde üçüncü ön eleme turunda elenen takımın herhangi bir havuz geliri alacağına dair bir ifade bulunmuyor.

Peki Galatasaray geçen yıl Şampiyonlar Ligi'nde elde ettiği gelir ne kadardı?
KAP'a gönderilen 2014-2015 dönemine ait 9 aylık bilanço dipnotlarına göre Galatasaray'ın elde ettiği şampiyonlar ligi geliri 50 milyon 640 bin TL seviyesinde. Bu da bilanço tarihindeki Merkez Bankası euro kuru baz alınırsa 19 milyon Euro'ya yakın bir rakama denk geliyor.

Galatasaray daha başarılı geçen 2013-2014 döneminde ise bilançosuna 58 milyon TL'ye yakın bir yayın geliri yazmıştı.

GRUPLARDAN ÇIKARSA 106.4 MİLYON TL
Peki bundan sonrası?..


Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde oynayacağı grup maçlarında elde edeceği her galibiyet 1.5 milyon Euro, her beraberlik ise 500 bin Euro değerinde olacak. 
Bu durumda Galatasaray'ın grup maçlarından kalifiye olarak son 16 turuna çıkması durumunda elde edeceği gelir ne kadara ulaşabilir?

Burada elbette bazı senaryolar devreye giriyor.

Çünkü geçen yıl Şampiyonlar Ligi'nde son 16'ya çıkan takımlara bakıldığında sadece Basel 2 galibiyet 1 beraberlikle son 16'ya kalma başarısını göstermişti.

Onun dışında 15 takım arasında en az başarıyla üst tura çıkmayı başaranlar, 2 galibiyet 2 beraberlikle gruplardan çıkan Schalke ve Mancheser City oldu.

Bu iki takımı 2 galibiyet 3 beraberlik alarak gruplardan son 16'ya çıkan Shakhtar izledi.
En az 3 galibiyet alan takımlar ise rahatça son 16'ya kalmayı başardı.

Yani Galatasaray'ın işi mucizelere bırakmaması için grup maçlarında en az 2 galibiyete ve 1'den fazla da beraberliğe ihtiyacı var.

Bu senaryo üzerinden gidilirse Galatasaray'ın 2 galibiyet alması durumunda kazanacağı ekstra gelir 3 milyon Euro, en az 2 beraberlik alması durumunda elde edeceği gelir de 1 milyon Euro olacak.

Yine de bu senaryonun biraz muhafazakar olduğunu söyleyerek devam edelim.
Bu şartlar altında Galatasaray eğer son 16'ya kalma başarısı gösterirse toplam garantileyeceği gelir (Son 16 primi olarak garanti verilen 5.5 milyon Euro ile birlikte) en az 35 milyon Euro yani bugünkü kurla 106.4 milyon TL'yi bulacak.

İŞTE KUPAYA GİDEN SENARYO: EN AZ 178 MİLYON TL

Senaryoyu devam ettirelim.
Galatasaray eğer son 16'da rakibini iki aşamalı maçta elemeyi başarır ve çeyrek finale çıkarsa elde edeceği gelir 6 milyon Euro daha artacak. Son 16 turunda artık maç performans gelirleri söz konusu değil. Sadece çeyrek final primi olan 6 milyon Euro söz konusu.

Galatasaray, eğer çeyrek finali de geçer ve yarı finale kalırsa bu 6 milyon Euro'nun üzerine bir 7 milyon Euro daha eklenecek. Yarı finalden finale çıkmayı başarırsa kupayı kazanması halinde 15 milyon Euro, finalde kaybederse 10.5 milyon Euro'luk ekstra bir gelirin sahibi olacak. 

Yani gruplarla başlayıp finale kadar uzanan yolda 58.5-63 milyon Euro'luk banknotlar yatıyor. Bunun da TL karşılığı 178-192 milyon TL.

Elbette bunların hepsi birer senaryo. Gruplardan öteye gidememesi halinde Galatasaray kasasında Şampiyonlar Ligi geliri olarak (bu yıl dağıtılacak olan havuz gelirine bağlı olarak değişecek olmakla birlikte) en azından 77.5 milyon TL Şampiyonlar Ligi geliri ile memlekete kesin dönüş yapacak.
Barış Erkaya/Habertürk
 

31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19