'Gastronomi ve Mutfak Sanatları Atölyesi' Projesi Mardin’de imzalandı

Mardin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Atölyesinde, kadınların ve gençlerin çeşitli eğitimler almaları sağlanacak, aynı zamanda istihdam edilecekleri yemek ve pastacılık atölyeleri kurulacak.

Mardin 15.09.2024 11:37:00 0

Mardin’de DİKA Ajansı  tarafından yürütülmekte olan Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) kapsamında Mardin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün “Gastronomi ve Mutfak Sanatları Atölyesi” projesi Ajans Genel Sekreterimiz Aykut Aniç ile Mardin Gençlik ve Spor İl Müdürü Beytullah Birlik tarafından imzalandı.

 

Avrupa Birliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Dünya Bankası koordinasyonunda yürütülmekte olan “Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi” (SEECO) Türkiye’deki hedef bölgelerde yaşayan kadın ve gençlerin geçim kaynakları fırsatlarını iyileştirmeyi hedeflemektedir. Proje, sosyal girişimciliği ve yerel topluluklara hizmet sağlayan yerel kurumları destekleyerek, kadınların ve gençlerin ekonomik faaliyetlere katılmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

 

SEECO Projesinin 2B Alt Bileşeni kapsamında, projenin uygulandığı illerde yaşayan kadınların ve gençlerin çeşitli eğitimler alarak istihdam edilecekleri yemek ve pastacılık atölyesi kurulması için Ajansımız ile Mardin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğiyle “Gastronomi ve Mutfak Sanatları Atölyesi” projesi hayata geçirilecektir. Bu kapsamda Mardin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün Mardin’in tarihi sit alanında bulunan Gençlik Merkezi Genç Ofis binası içerisinde atölye kurulacaktır. Projeye verilecek olan destek tutarı 113 Bin Euro olup güncel tutarla 4 Milyon 226 Bin TL hibe desteği sağlanacak.

 

Ayrıca proje kapsamında kooperatifçilik eğitimi verilen kadın katılımcılardan oluşan bir kadın kooperatifi kurulacaktır. Kooperatif aracılığıyla üretilecek olan yemek ve pastaların yerinde satışı yapılabileceği gibi kurumlara satışı da yapılarak elde edilecek gelir, kadın üyelerinin istihdamında ve sosyal sorumluluk projelerinde kullanılarak sürdürülebilir bir proje ve kooperatifçilik örneği ortaya çıkarılacaktır.

 

Mardin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Atölyesinde, kadınların ve gençlerin çeşitli eğitimler almaları sağlanacak, aynı zamanda istihdam edilecekleri yemek ve pastacılık atölyeleri kurulacaktır. Burada özellikle Mardin mutfağına ait yöresel tatlar üzerinden yemeklerin ve tatlıların eğitimi ve yapımı sağlanacaktır. Yemek atölyesi kapsamında başlıca Kaburga Dolması, Sembusek, Kibe, İşkembe Dolması, Irok, Soğan Kebabı gibi yemekler yapılacaktır. Tatlı atölyesi kapsamında ise Kiliçe, Süryani Çöreği, Harire gibi çeşitli tatlılar yapılacaktır.

 

Böylece proje sayesinde Mardin’de bulunan gençlerin gastronomi ve mutfak sanatları becerilerine yönelik bilgi ve beceri sağlayıcı örnek bir merkezin kurulması, bu yolla gastronomi sektöründe kadın girişimciliğin özendirilmesi, çeşitli sosyal aktivite ve etkinliklerle gıda alanında profesyonel, bilinçli, sosyal, kültürel bir uyum sağlanacak.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


32.3° / 20.7°
  • BIST 100

    9829,19%-0,63
  • DOLAR

    34,14% 0,05
  • EURO

    38,25% 0,62
  • GRAM ALTIN

    2935,14% 0,66
  • Ç. ALTIN

    4867,96% 0,39